Politieke bestrijding van Wilders met inachtneming van zijn rechten by Astrid Essed Wednesday, Dec. 08, 2004 at 10:30 AM |
Hoewel ik een verklaard tegenstander ben van de politieke opvattingen van het Nederlandse ex-VVD Kamerlid Wilders, die voornamelijk tot uiting komen in een anti-moslimstelingname, ben ik van meningen dat bedreigingen tav hem onacceptabel zijn.
Geachte Redactie,
In een in het NRC Handelsblad dd 7-12 gehouden interview heeft ex-VVD kamerlid Wilders, die momenteel als eenmansfractie in de Tweede Kamer zitting heeft onder meer verklaard, dat hij vanwege een groot aantal bedreigingen en de daaraan verbonden verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn functie als Tweede Kamerlid niet naar behoren kan uitoefenen en derhalve althans deze week niet in de Tweede Kamer aanwezig zal zijn.
Eveneens deelt hij mee, dat hij op dergelijke wijze wordt belemmerd in de oprichting van de door hem geplande nieuwe partij aangezien de aspirant-medewerkers van zijn nieuw- op te richten partij met hetzelfde veiligheidsrisico geconfronteerd worden.
Ik verwijs hiervoor naar een geheel onderstaand NOS teletekstbericht en een samenvatting van een in het NRC dd 71-12 gehouden interview met Wilders.
Bedreigingen:
Hoewel in dezen niet exact valt na te gaan in hoeverre de door Wilders gedane beweringen mbt tot de ernst van de aan hem gerichte bedreigingen in overeenstemming zijn met de reele feitelijkheid en in hoeverre er sprake is van demagogische overdrijving [de door hem genoemde bronnen zijn niet verifieerbaar] is het in dezen evident, dat Wilders ongeacht zijn politieke opvattingen het recht heeft onbelemmerd door bedreigingen te kunnen functionneren als eenmansfractie en eveneens gerechtigd is een politieke partij op te richten voor zover de geventileerde standpunten niet in strijd zijn met het Nederlandse strafrecht.
Fundamenteler in dezen is nog, dat geuite bedreigingen tegen individuen of groepen ongeacht hun politieke opvattingen, afkomst of religie als ernstige schending van hun in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vastgelegde recht op veiligheid ten enenmale onacceptabel zijn.
Martelaarsrol:
Daarenboven bestaat het gevaar, dat wanneer Wilders op een dergelijke wijze het functionneren als Kamerlid cq het oprichten van een partij onmogelijk wordt gemaakt, dat zijn m.i. voor de democratische rechtsstaat zeer gevaarlijke politieke gedachtegoed niet alleen ''ondergronds'' wordt voortgezet, maar dat hij daarenboven een martelaarsrol krijgt, die verontrustende proporties zou kunnen aannemen.
Fundamenteel respect voor mensenrechten:
Het belangrijkste in dezen acht ik echter het feit, dat het respect voor de veiligheid van ieder mens, hoe verwerpelijk zijn politieke standpunten ook mogen zijn, voorop dient te staan.
Een van de belangrijkste bezwaren, die ik heb tegen het gedachtegoed van Wilders is zijn mi manifeste gebrek aan de meest elementaire rechten van mensen [zo is van hem de uitspraak bekend, dat moslims eventueel burgerrechten ontnomen konden worden] en zijn steun voor de meest draconische anti-terreurmaatregelen, die in strijd zijn met de meest elementaire rechten van verdachten.
Politiek-moreole geloofwaardigheid tegenstanders Wilders:
Het is mi dan ook van belang, dat de tegenstanders van Wilders in dezen de humanitaire en democratische principes hooghouden, hetgeen impliceert respect voor Wilders als mens, ongeacht zijn verwerpelijke politieke opvattingen.
De bestrijding van het politieke gedachtegoed van Wilders dient plaats te vinden op basis van argumentatie in het publieke debat of eventueel via een aanklacht bij de rechtbank, niet via bedreigingen.
Astrid Essed
Amsterdam
Nederland
Ter informatie het NRC artikel dd 7-12 en het NOS teletekstbericht dd 7-12
A NRC bericht dd 7-12 [http://www.nrc.nl]
Binnenland
Wilders: oprichting partij wordt belemmerd
Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 7 DEC. Het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders wordt door problemen met zijn veiligheid belemmerd bij het opzetten van een partij. Dat zegt hij vandaag in een gesprek met deze krant.
Het van de VVD afgescheiden Kamerlid heeft naar eigen zeggen zijn situatie op 25 november besproken met minister Donner (Justitie, CDA), die verantwoordelijk is voor de beveiliging van politieke personen op nationaal niveau. Toen heeft hij de vraag aan de orde gesteld of hij net als het Kamerlid Hirsi Ali (VVD) moet onderduiken. Wilders wordt wegens aanhoudende bedreigingen sinds 14 oktober beveiligd.
Donner heeft hem volgens Wilders aangeraden dat niet te doen, omdat hij na een langere periode van afwezigheid door publicitaire ophef bij zijn terugkomst juist meer dreiging zou riskeren. Wel suggereerde Donner volgens Wilders dat de problemen zouden kunnen worden opgevangen als hij na een periode van afwezigheid zou aankondigen uit de politiek te stappen. Dat wil Wilders niet.
Als hij toch wil onderduiken moet Wilders volgens eigen zeggen een verklaring ondertekenen dat dit vrijwillig is. Die vrijwilligheid is volgens hem heel relatief.
Donner laat via een woordvoerder weten dat het ministerie ,,geen enkele mededeling over beveiligingszaken doet''. Wel geldt volgens de woordvoerder een algemene regel: ,,De beveiligingsfilosofie gaat er van uit dat iemand te allen tijde en waar dan ook een adequate en op maat gesneden beveiliging krijgt.''
Volgens Wilders hebben mogelijke toekomstige Kamerleden afspraken met hem afgezegd, nadat verschillende anonieme bronnen uit inlichtingendiensten in het NOS-journaal op 1 december bevestigden dat medestanders een ,,vergelijkbaar veiligheidsrisico'' zouden lopen als Wilders zelf. Wilders spreekt over ,,een directe aantasting van het democratische proces''.
Volgens Wilders is een collega-Kamerlid ,,actief gebeld'' door een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst met het verzoek ,,alles te melden wat hij met mij zou ondernemen''. Voor de AIVD is het volgens een woordvoerder van de dienst ,,onmogelijk daarop in te gaan, omdat het raakt aan de beveiliging van personen''.
Wilders blijft deze week weg uit de Kamer, kondigt hij aan. Zijn plaats in de vergaderzaal, bijna recht onder de publieke tribune, acht hij niet veilig. Kamervoorzitter Weisglas laat weten dat ,,alles wat de beveiligingsdiensten op beleidsniveau aan ons vragen wordt uitgevoerd''.
B NOS teleteksbericht:
Partijvorming Wilders ''belemmerd''
Geert Wilders voelt zich door de scherpe veiligheidsmaatregelen rond zijn persoon en door de mededeling, dat medewerkers net zo'n veiligheidsrisico lopen, belemmerd in de oprichting van een eigen partij.
Het kamerlid zegt in NRC Hamdelsblad dat er in deze sfeer niet goed valt te werken.
''Vijf van de zes afspraken met kandidaat-medewerkers zijn afgezegd.
Mijn mensen worden bang en nerveus.''
Vanwege toenemende bedreigingen heeft Wilders besloten deze week niet in de Kamer te verschijnen.
Na de uitzending met islamdocent Van de Ven was er ''een stortvloed aan nieuwe bedreigingen''