arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luchtvaart / Cabinepersoneel wil internationaal erkende licentie
by raf Tuesday, Dec. 07, 2004 at 4:26 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Het cabinepersoneel van de luchtvaartmaatschappijen eist een internationaal erkende licentie. Piloten, "fuelers" en technici hebben zo'n licentie, hostessen en stewards niet. De licentie moet basisvoorwaarden bepalen waaraan cabinepersoneel moet voldoen. Ze moet ook toelaten dat de betrokkenen bij een overstap naar een andere maatschappij hun kwalificaties behouden. Om hun eis kracht bij te zetten, hebben ze wereldwijd actie gevoerd, ook in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem.

"Vergelijk het met een rijbewijs", zegt Klaartje Gilliams die bij SN.Brussels Airlines ook CCOD-syndicaliste is, "als iedereen eenzelfde rijbewijs heeft, durf je ook met een gerust hart bij eender welke chauffeur in de auto stappen. Wij willen een licentie die het mogelijk maakt dat het cabinepersoneel bij eender welke maatschappij voldoende gekwalificeerd is. Dat is in het belang van de passagiers. De situatie nu is ook dat je bij één maatschappij training en opleiding krijgt, maar na een overstap bij een andere maatschappij weer helemaal opnieuw moet beginnen. Ze promoten vrij verkeer, dan zal het ook dikwijlder voorkomen dat mensen voor andere maatschappijen gaan werken. Vandaar onze eis".

De kwestie staat donderdag en vrijdag op de agenda van de Europese ministerraad van Transport. "Vanochtend hebben we erover gesproken met minister van Transport Renaat Landuyt. Hij zou onze eis op de Europese raad moeten gaan vertolken", zegt Nathalie Hiel van de christelijke vakbond. Een Europees ontwerp voorziet dat er een attest komt. Maar dat vindt het cabinepersoneel niet voldoende. Het wil een definitie van wat cabinepersoneeel is en aan welke basisvoorwaarden het moet voldoen, op vlak van basisopleiding, commerciële en medische geschiktheid en voor de veiligheid van de passagiers. Want daarvoor is het cabinepersoneel tijdens een vlucht verantwoordelijk.

De wereldwijde actiedag van 7 december was een initiatief van de Internationale en de Europese Transportfederaties. In de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem heeft een dertigtal mensen, voornamelijk syndicalisten, een symbolische actie gevoerd. Ze speelden allemaal mee in een sketch om te tonen dat het cabinepersoneel speciaal getraind wordt om de veiligheid van de passagiers te kunnen garanderen.