arch/ive/ief (2000 - 2005)

Leesactie Groene Waterman: zit eens in een etalage
by christophe callewaert Tuesday, Dec. 07, 2004 at 3:09 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN -- Tijdens de drukke winkelweekends van december prijzen bekende en minder bekende lezers hun favoriete boek aan in de etalage van de Antwerpse boekhandel De Groene Waterman die voor de gelegenheid omgetoverd werd in een knusse huiskamer. Vorige zaterdag beten onder meer Marcel Vanthilt en Dorian van der Brempt (directeur Boek.be) de spits af.



« Het is eens iets anders dan een kerstboom met boeken onder, » zegt Diane Vangeneugden van de Groene Waterman, die in 2002 verkozen werd tot beste boekhandel van Vlaanderen. « We wilden een levende etalage en omdat schapen niet praktisch, kozen we voor lezers die hun favoriete boek komen lezen in een geimproviseerde huiskamer. »

In de Groene Waterman liggen de bestsellers niet stapels hoog op de toonbank. « Die verkopen zichzelf wel », zegt Diane Vangeneugden. « Wij willen tonen wat de mensen allemaal lezen. Ze komen ons soms de lof zingen van een boek dat ze gelezen hebben. Nu krijgen ze de kans om het ook aan de voorbijgangers te vertellen. »

Kleine boekhandels hebben het niet makkelijk. In de jaren '90 verdween 38% van de onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen. Ze gingen tenonder in de prijzenslag met de grote ketens als Fnac en De Standaard Boekhandel. Vandaag komt daar nog eens de concurrentie van de Carrefour bij. « Je kan enkel overleven als je zorgvuldig waakt over je eigen profiel », aldus Diane Vangeneugden. Bij de Groene is dat de betere literatuur en een stevige portie non-fictie met bijzondere aandacht voor politiek, geschiedenis en filosofie. De Groene is ook een geëngageerde boekhandel. In de Kelder onder de winkel kan je terecht voor politieke debatten en culturele manifestaties.

Ook bij de Groene Waterman zijn ze voor een vaste boekenprijs. « Dankzij de vaste boekenprijs zijn er in Amsterdam maar liefst 30 onafhankelijke boekhandels », zegt Diane Vangeneugden. Dat zo'n vaste prijs boeken duurder maakt, is volgens haar een fabeltje. « In Engeland was er tot 1994 een vaste boekenprijs. Twee jaar later hebben ze de balans opgemaakt: tientallen onafhankelijke winkels sloten de deuren en de gemiddelde prijs was gestegen. Enkele bestsellers werden goedkoper, maar alle minder goed verkoopbare boeken werden een stuk duurder. »



Op zaterdag 11 en 18 dec. en zondag 12 en 19 dec. kan u nog gaan gluren naar Anja Daems, Benno Barnard, Annemie Peeters, Margot Vanderstraeten, Hugo Franssen, Nigel Williams, Peter Holvoet-Hanssen en Wim De Neuter en dat telkens tussen 14 en 17u. Wie zelf ook wil deelnemen, kan contact opnemen met de
Groene Waterman