arch/ive/ief (2000 - 2005)

AGC Splintex / Ook Glaverbel-Mol present op Sinterklaasfeest in Fleurus
by raf Monday, Dec. 06, 2004 at 9:19 PM
raf@indymedia.be 0476954290

De arbeiders van AGC Splintex in het Waalse Fleurus hebben maandag hun traditionele Sinterklaasfeest gevierd. De Sint is de patroonheilige van de glasbewerkers. Dit keer vond het feest plaats in een tent voor de poort van de fabriek. Vorige donderdag kondigde de directie het ontslag van 284 aan. AGC Automotive is net zoals Glaverbel een dochter van de Japanse multinational Asahi. Een aantal vakbondsafgevaardigden van Glaverbel in Mol kwam in Fleurus zijn solidariteit betuigen.

AGC Splintex / Ook G...
dsc_3630.jpg, image/jpeg, 600x493

De arbeiders van AGC kregen het vorige donderdag op hun brood: de directie wil 284 van de 840 werknemers weg. Ze wil productie verplaatsen binnen de groep, waarschijnlijk naar Italië. De directie maakte het nieuws bekend tijdens een Speciale Ondernemingsraad. Op hetzelfde ogenblik verstuurde ze een brief met haar informatie naar alle werknemers.

Die manier van doen zette kwaad bloed bij de werknemers. Bij een collectief ontslag moet een onderneming normaal gezien de procedure volgen die in de Wet-Renault is voorzien. Ze moet onder andere eerst de syndicale delegatie inlichten. Maar de AGC-directie lapte de wet-Renault aan haar laars. De reactie van het personeel liet niet op zich wachten. De werknemers verzochten de directie vriendelijk maar kordaat binnen te blijven, "om eens goed na te denken", zoals een secretaris van FGTB-Charleroi verklaarde.

AGC – Splintex, zo heette het bedrijf in Fleurus vroeger – heeft in 2000 al een zware "herstructurering" moeten slikken. 300 mensen moesten toen buiten. Alle zusterbedrijven in de streek ondergingen hetzelfde lot: 100 jobs weg in Seneffe, bijna 100 in Lodelinsart, enkele jobs in Roulx. En nu is Splintex weer aan de beurt. Bovendien: als de directie in Fleurus haar zin krijgt, zullen ook de toeleveranciers de gevolgen dragen, zoals de Glaverbel-vestigingen in Moustier en in Mol.

Daarom ook kwamen vakbondsafgevaardigden van Glaverbel in Mol hun solidariteit betuigen met de werknemers van AGC Splintex in Fleurus. "Wij voelen ook heel goed dat het bedrijf de lat altijd maar hoger legt. Ze noemen dat de Benchmarking. In de groep zelf willen ze bij voorbeeld overal met dezelfde bezetting werken aan de glasovens. Maar dat kan gewoon niet. We maken immers allemaal verschillende producten. (...) Bij Glaverbel is er daarom de laatste 10 jaar altijd wel ergens een vestiging in herstructurering geweest. Wij in Mol hebben dat mogen meemaken in 1990, '93, '96 en 2000. En altijd met een afbouw van werkgelegenheid".

Er zijn nog meer afvaardigingen van andere bedrijven komen afzakken. Er zijn mensen van Glaverbel-Athus, van het staalbedrijf Carlam, van Caterpillar uit Gosselies. Ze begrijpen goed dat de werknemers van AGC vorige week het werk hebben neergelegd. In de streek van Charleroi bedraagt de werkloosheid officieel 24%, er is 1 job voor 30 werklozen. En nu dreigen er weer 284 werklozen bij te komen.

"Bij ons verzetten we nu een groot volume", zegt de groep van Caterpillar. "Of de zaken goed gaan? het hangt er maar van af voor wie. Er werken 3300 arbeiders bij ons. Maar daarvan zijn er 900 met een bedenkelijk contract, en nog eens 800 van ouder dan 50. Onze zorg is onder meer: die ouderen op een behoorlijke manier laten vertrekken met telkens een aanwerving ter compensatie".

Ze verwijzen naar de Interprofessionele Onderhandelingen die nu tussen de patroons van de privé-sector en de vakbonden aan de gang zijn. De patroons hebben op voorhand de afschaffing van het brugpensioen geëist.

Ook het Belgische patronaat heeft in verband met AGC Splintex naar de Interprofessionele Onderhandelingen verwezen. Toen de directie donderdagnamiddag nog altijd vastzat in het bedrijf in Fleurus is Luc Vansteenkiste van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) naar de media gestapt om de actie als een gijzeling te brandmerken. Vrijdagmorgen zei hij zelfs dat de nationale onderhandelingen niet zouden hervatten zolang de gijzeling niet stopgezet zou worden.

Maar vrijdagmiddag besliste een algemene vergadering van de werknemers van AGC om de directie te laten gaan en 's namiddags vond op het ministerie van Arbeid in Brussel een verzoeningspoging plaats op initiatief van de sociaal bemiddelaar. Een vijftigtal werknemers was mee naar Brussel gegaan. Zij toonden zich bepaald militant. "Het VBO wil onze actie misbruiken om op nationaal niveau haar maatregelen door te drukken", zo noteerden we, "wie gijzelt er dan wie?"

picture
by han Soete Monday, Dec. 06, 2004 at 11:59 PM
han@indymedia.be

picture...
dsc_3630.jpg, image/jpeg, 600x493

picture