arch/ive/ief (2000 - 2005)

Is de Witte Woede onredelijk in haar looneisen?
by Walter Cornelis, nationaal secretaris LBC-NVK Monday, Dec. 06, 2004 at 12:47 PM

Zowel de federale als Vlaamse regering weigert in te gaan op de looneisen van de Witte Woede. Concreet vraagt die de opwaardering van hun vandaag bestaande eindejaarspremie (EP) naar een dertiende maand (EP bedraagt nu 45 procent van een 13de maand) en de uitbouw van een aanvullend pensioen.

Beide regeringen stellen het voor alsof deze looneisen een onredelijke loonkoststijging tot gevolg zou hebben ! Onderstaande tabel en LBC-NVK-projectie naar een uitvoeringspad gespreid over een Meerjarenakkoord 2005-2009 bewijzen het tegendeel.



De looneisen van de Witte Woede hebben een periode van 5 jaar – 2005-2009 – dus een loonkost-stijging met 4,79 procent in de Gezondheidssectoren, 5,4 procent in de Welzijnssectoren en het Socio-Cultureel Werk tot gevolg !

Bovendien kan worden vastgesteld dat voor zowel de federale als de Vlaamse regering geen stijging van de loonkost wordt geprojecteerd in 2005 én dat diezelfde loonkoststijging in de periode 2005-2006 wordt beperkt tot 1 procent.

Er dient overigens genoteerd dat de aangegeven loonkoststijging over 5 jaar verder dient gerelativeerd vermits de Wet op het Aanvullend Pensioen – WAP – voorziet dat pensioentoezeggingen buiten de loonnorm – Wet van 26.07.1996 – vallen en gevolgelijk niet als loon worden beschouwd. Gevolgelijk dient geconcludeerd dat de looneisen van de Witte Woede over de periode 2005-2006 een ampere loonkoststijging met 3,39 procent in de Gezondheidssectoren en 4 procent in de Welzijnssectoren en het Socio-Cultureel Werk tot gevolg hebben !

Het is gepast hier te herinneren aan het salarisvergelijkend onderzoek dat aanvang 2004 werd gedaan door het Hoger Instituut voor de Arbeid/KUL. Hieruit blijkt dat per 01 januari 2005 de Non-Profit 10,5 procent loonachterstand heeft met het gemiddelde van alle andere sectoren. Deze gegevens werden bovendien anderhalve week terug bevestigd in de Vacature-enquête waar de sector helemaal onderaan de loonladder van sectorverloningen prijkt !

Uit bovenstaande kan aldus uitsluitend geconcludeerd dat de looneisen van de Witte Woede geenszins kunnen afgedaan als ONREDELIJK, integendeel, niet enkel de hierboven aangegeven loon-achterstand met andere sectoren NIET oplossen. Meer waarschijnlijk is zelfs dat de huidige achterstand van 10,5 procent eind 2009 nog groter zal zijn !