arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gerommel op VUM-redacties rond publi's VB
by VVJ (posted by raf) Monday, Dec. 06, 2004 at 7:13 AM

De VUM-kranten hebben afgelopen weekend als enige advertenties van het Vlaams Belang opgenomen. Dat gaf aanleiding tot heel wat gemurmel op de redacties van De Standaard en Het Nieuwsblad/Het Volk.


De journalisten zijn ook misnoegd omdat de hoofdredacteuren vooraf nauwelijks of niet hadden meegedeeld dat de advertentie eraan kwam. Het gros van de redacteuren vernam het nieuws vrijdag uit - godbetert - De Morgen.
Een voorstel om dan tenminste toch enige redactionele omkadering te geven bij de advertentie, werd op de koop toe door de redactietop afgeblokt. Eigenaardig genoeg publiceerde uitgerekend De Standaard enkele dagen eerder nog een redactioneel stuk met de toenmalige stand van zaken rond de publicatie van VB-advertenties. Daarin heette het nog dat 'de VUM zich aan het beraden was' over mogelijke opname.

De vzw Redactie, die optreedt als vertegenwoordiger van de journalisten, heeft het ongenoegen inmiddels in een brief aan de directie van zich afgeschreven. In die brief wordt de publicatie van VB-publiciteit "niet opportuun" genoemd zolang niet vast staat dat het Vlaams Belang wezenlijk verschilt van het oude Vlaams Blok.

Alleen bij de VUM en Roularta kon het VB tot dusver terecht met zijn advertenties. De Persgroep, Concentra en De Tijd houden de boot af.
(02/12/2004)