arch/ive/ief (2000 - 2005)

Congo / Rwanda jaagt duizenden op de vlucht in Oost-Congo
by raf Sunday, Dec. 05, 2004 at 7:27 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

In Noord-Kivu zijn opnieuw tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld, na het binnenrukken in Oost-Congo van troepen uit Rwanda. Al wie niet vlucht, wordt door de aanvallers beschouwd als 'extermistische hutu's, zo meldt de VN-nieuwsdienst IRIN. In Brussel riep de Congolese vice-president Ruberwa intussen op tot gezamenlijk Congolees-Rwandees militair optreden. Hij herhaalt daarmee een voorstel van Rwanda's president Kagame.

Congo / Rwanda jaagt...
greatlakes_300.jpg, image/jpeg, 300x286

Rwanda heeft ruim een week geleden aangekondigd dat het Congo opnieuw zou binnenvallen. Op 24 november meldden officiële Rwandesee instanties aan de ambassades van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in de hoofdstad Kigali èn de bijzondere gezant van de Verenigde Naties in de Congolese hoofdstad Kinshasa dat het land de intentie had op Congolees grondgebied "de rebellen van het FDLR te gaan opjagen die regelmatig onze nationale veiligheid bedreigen met moorddadige infiltraties in Rwanda".

Het Europese NGO-netwerk EurAC wijst erop dat Rwanda zijn aanvalsplan bekendmaakte amper vier dagan nadat het land na een internationale conferentie over Vrede en Stabiliteit in Tanzania een akkoord had mede-ondertekend. Een maand eerder had Rwanda samen met Congoen Ouganda nog een ander vredesplan getekend.

Rwanda is intussen begonnen met zijn aanval. De oorlogsdreiging en de inval van Rwandese troepen heeft vooral in de provincie Noord-Kivu duizenden mensen op de vlucht gedreven. Dat meldt onder meer Bernard LeFlaive van het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA). Volgens LeFlaive waren er begin van deze week al gevechten, toen Rwandese troepen naar eigen zeggen rebellen van de FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda) aanvielen. "Ze zeiden aan de Congolese burgers dat ze konden blijven of weggaan, maar dat degenen die blijven, beschouwd worden als rebellen en gedood zullen worden". Bij een aanval tegen de dorpen Pinga en Kibirizi zijn 17 mensen vermoord, meldt een andere bron.

Collaborateurs in Congolese regering

Tal van waarnemers wijzen erop dat Rwanda opnieuw de aanwezigheid van extremistische hutu's in Congo als voorwendsel gebruikt om zijn buurland binnen te vallen. Rwanda hield Oost-Congo bezet tussen 1998 en 2003, maar, zo wordt nu opgemerkt, slaagde er toen niet in eens en voor altijd komaf te maken met deze Rwandese rebellen. Deze rebellen-groepen zijn de laatste restanten van de massale stroom van hutu-extremisten die in 1994 uit Rwanda wegvluchtte na de Genocide van dat jaar toen in enkele weken tijd circa 800.000 mensen om het leven zijn gebracht.

In Brussel sprak de Congolese vice-president Azarias Ruberwa zich op donderdag 2 december uit voor een gezamenlijk Rwandees-Congolees optreden om, zoals het persbureau Belga schreef, de "negatieve krachten" in het oosten van de Democratische Republiek Congo (een geijkte
uitdrukking voor de Interahamwe en voormalige FAR-milities) te
"neutraliseren". "Zulke ontwapeningsactie zou kunnen worden uitgevoerd door eenheden van het Rwandese leger onder Congolees bevel", zei Ruberwa. Hij had het zelfs over "gemengde patrouilles". Het voorstel was volgens Ruberwa nog niet besproken binnen de overgangsregering in
Kinshasa.
Ruberwa zit voor de Congolese rebellen-beweging RCD in de Congolese overgangsregering. Dat is een gevolg van een vredesakkoord van einde 2002 dat onder grote internationale druk tot stand kwam voor Congo. Het voorzag ondermeer dat de rebellenorganisaties RCD en MLC vice-presidenten zouden krijgen naast de Congolese president Joseph Kabila. Zowel RCD als MLC hadden gedurende jaren gecollaboreerd met Rwanda en Ouganda die vijf jaar lang nagenoeg de helft van Congo bezet hielden. De rebellenorganisatie RCD-Goma van Ruberwa opereerde in nauwe samenspraak en zelfs op bevel van Rwanda. Volgens hetzelfde akkoord van 2002 zouden er in 2005 in Congo algemene verkiezingen moeten plaatsvinden.

Ook in dit geval speelt Ruberwa in de kaart van Rwanda. Dat blijkt uit een document dat het persbureau AFP op 1 december onthulde. Het gaat om een brief die de Rwandese president Kagame op 25 november heeft geschreven aan de voorzitter van de Afrikaanse Unie, de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo
"Veertien dagen na het lanceren van onze operatie zullen we oplossing vinden die toelaat dat de Rwandese troepen terugkeren binnen onze grenzen", zo schrijft Kagame. "Rwanda zal de Congolese troepen niet als doelwit nemen maar hoopt er integendeel mee samen te werken om het probleem op te lossen", aldus nog de brief van Kagame.

Dorpen platgebrand
by raf Monday, Dec. 06, 2004 at 9:35 AM
raf@indymedia.be 0476954290

Twee persuittreksels

DR Congo settlements turned into ghost villages amid burning reports

GOMA, Democratic Republic of Congo, Dec 5 (AFP) - Empty villages and reports of houses being torched in a score of communities Sunday indicated a growing conflict in the remote eastern regions of this sprawling country, where Rwandan troops are feared to have invaded.
(...)

UN says villages torched in DRC

The UN mission in the Democratic Republic of Congo says that gangs of armed men, thought to be Rwandan soldiers, have been burning down villages in Congo's eastern region. The UN said the attacks on 21 villages occupied by Hutu militia had been happening for over a week. Rwanda has denied that it has sent troops into Congo. However the government says it reserves the right to go after Hutu rebels in DRC who are suspected of taking part in the 1994 genocide in Rwanda. The UN and the European Union have warned Rwanda of violating Congo's sovereignty.

VN onderzoekt Rwandese oorlogsmisdaden
by raf Saturday, Dec. 11, 2004 at 8:37 AM

Klopt het dat Rwandese troepen in Congo de mensenrechten hebben geschonden? De Verenigde Naties onderzoeken rapporten in die zin. Volgens een VN-woordvoerster in Kinshasa staat het nagenoeg vast dat het Rwandese leger betrokken is bij aanvallen in Congo tegen Hutu-rebellen. Daarbij zouden zonder onderscheid ook burgers zijn vermoord.

Veel "zou, zou" in het bericht van het persbureau Reuters. Dat komt door het feit dat de VN-vredesmissie in Congo – de MONUC – zowat de enige instantie is die géén manifeste Rwandese aanval in Oost-Congo ziet. MONUC formuleert zijn tussenkomsten nog altijd in de voorwaardelijke wijze. Talrijke andere bronnen dragen bewijzen aan over de aanwezigheid van Rwandese troepen in het Oosten van Congo. De VN-Veiligheidsraad heeft op 7 december overigens de Rwandese inval veroordeeld.
"Er is een onderzoek bezig in verband met verslagen die zeggen dat er schendingen van de mensenrechten zijn geweest tijdens de Rwandese aanvallen", zegt de VN-woordvoerster in Congo. "Er zijn duidelijk huizen platgebrand. Getuigen zeggen dat de vermoedelijke Rwandezen op mensen hebben gevuurd zonder te weten of het rebellen waren of niet".