arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sinterklaas bezoekt kinderen in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel
by CRER Sunday, Dec. 05, 2004 at 6:40 PM

Vandaag organiseerde het Comité pour la régularisation et contre les rafles (CRER) een Sinterklaasactie aan het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Sinterklaas wou cadeautjes uitdelen aan de kinderen die daar opgesloten zitten. De Sint had ook telefoonkaarten mee voor hun papa’s en mama’s en de andere vluchtelingen die opgesloten zitten.

Op voorhand was contact opgenomen met de directie die had toegestaan dat acht mensen het centrum zouden mogen binnengaan om de cadeautjes aan de kinderen te geven. Toen vijf mensen van de organisatie samen met drie parlementairen het centrum wilden binnengaan, kregen ze te horen dat enkel de drie parlementairen verder mochten, en niemand van de organisatie. Bovendien moesten alle cadeautjes die teveel waren terug meegenomen worden, terwijl Sinterklaas deze wou achterlaten voor de kinderen die er de komende weken ongetwijfeld nog zullen bijkomen. Pas na lang onderhandelen mochten twee clowns mee met de drie parlementairen. De directie van het gesloten centrum vond het echter nodig om de verpakking van de cadeautjes open te scheuren om de kijken of er niets “verdachts” in de pakjes zat.

Buiten bleven enkele tientallen sympathisanten staan om te communiceren met de opgesloten vluchtelingen. Ook twee Equadoriaanse kinderen probeerden met behulp van een megafoon met hun moeder te praten, die in het centrum opgesloten zit. De directie weigerde hen immers binnen te laten, hoewel ze een aanvraag hadden ingediend om hun moeder te bezoeken. Pas als de actie ontbonden zou worden, mochten de kinderen naar binnen. Dit werd door de andere sympathisanten opgevat als chantage.

De reactie van de directie van het centrum maakt duidelijk dat de Belgische regering de opsluiting van onschuldige mensen en kinderen, het onvermijdelijke gevolg van de repressieve aanpak van migratie, liever verborgen houdt. Families met kinderen worden, vaak maandenlang, opgesloten in kille centra. Andere families worden uiteengerukt, zoals deze Equadoriaanse familie.

De actie van vandaag werd onder meer ondersteund door het Vluchtelingen Aktie Komitee (VAK), dat op zondag 19 december de jaarlijkse Kerstwake organiseert aan het gesloten centrum de Refuge in Brugge. Na Sinterklaas, zal het dan de beurt zijn aan de Kerstman om de opgesloten asielzoekers en mensen zonder papieren een hart onder de riem te steken…

Voor het CRER en het VAK blijft het opsluiten van vluchtelingen en hun kinderen een schandvlek op het blazoen van de Belgische rechtsstaat. De mensen zitten gevangen zonder dat ze enige misdaad begaan hebben. Het gaat om asielzoekers die meteen na hun asielaanvraag op de luchthaven in een gesloten centrum belanden, of om mensen zonder papieren die bij controles betrapt worden op het feit… dat ze geen geldige verblijfsstatus hebben. Daarom blijven CRER en VAK ijveren voor de afschaffing van de gesloten centra voor vluchtelingen en voor de regularisatie van alle mensen zonder papieren.

Voor verdere info en vragen: Vluchtelingen Aktie Komitee

info@vluchteling.behttp://www.vluchteling.be