arch/ive/ief (2000 - 2005)

SABAM vs TISCALI: expert moet haalbaarheid bepalen
by bruno de bondt Friday, Dec. 03, 2004 at 5:16 PM
bruno@indymedia.org

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg velde op 26 november een voorlopig vonnis in de rechtszaak die auteursvereniging Sabam in juni 2004 aanspande tegen internetprovider Tiscali.

Een technisch expert moet van de rechter aantonen dat het voorkomen van het illegaal gebruik van Peer-to-Peer-software technisch haalbaar is. Of het met andere woorden kan worden voorkomen dat gebruikers via netwerken als Kazaa en Gnutella bestanden downloaden die door Sabam beschermd zijn. Indien dat kan, komt er eventueel een bevel aan het adres van Tiscali om zulke maatregelen te nemen.

Sabam spande de rechtszaak aan tegen Tiscali met als doel "een einde te maken van het gebruik in Belgiƫ van alle "peer-to-peer"-uitwisselingssystemen van bestanden waarmee duizenden auteursrechtelijk beschermde werken in alle illegaliteit worden uitgewisseld ten nadele van hun auteurs, componisten en uitgevers ervan." Sabam hoopt met deze zaak een precedent te scheppen, om bijgevolg de uitspraak te kunnen inroepen tegen andere internetaanbieders.

Op de vraag waarom Sabam precies Tiscali als eerste aankloeg, antwoordt Thierry Dachelet, directeur communicatie van Sabam: "Daar is geen bijzondere reden voor. We hebben gewoon een provider uitgekozen. Het had even goed een andere kunnen zijn." Colin O'Brien, medewerker van het Nederlandse Scarlet dat Tiscali Belgium onlangs opkocht, schrijft echter op zijn weblog: "Vreemd genoeg ging Sabam achter een van de kleinere providers aan in plaats van een grotere met veel meer gebruikers en waarschijnlijk een groter team van advocaten."

Over de aanpak van Sabam is Dachelet duidelijk: "We kiezen voor een globale aanpak van het probleem van internetpiraterij. We hopen met deze actie ons steentje daartoe bij te dragen. Sommige auteursverenigingen kiezen ervoor om achter de individuele gebruikers aan te gaan, anderen achter de softwaremakers." Op de bedenking dat P2P-software ook voor legale doeleinden kan worden gebruikt, wilde Dachelet niet reageren.

De rechter baseerde zich voor het voorlopige vonnis op de Europese richtlijn "Informatiemaatschappij". "De rechter stelt in zijn vonnis duidelijk dat er auteursrechten worden geschonden op P2P-netwerken," vertelt Dachelet. Voor internetaanbieder Tiscali lijkt die stelling van de rechter geen probleem. Wander Bruijel, woordvoerder van Tiscali: "We hebben altijd de kaart getrokken van legaal downloaden. Sterker nog: we bieden een website aan waar je legaal muziek kan downloaden. We vinden dit dan ook een bizarre aangelegenheid."

het zijn criminelen
by Wout Wednesday, Dec. 08, 2004 at 2:52 PM
whennekam@lionhead.com Guildford

Heeft iemand ooit al eens gehoord van artiesten die geld krijgen van Sabam, omdat die hun werk 'verdedigt' hebben? Neen, want dat kan ook niet. Wist je? Dat als een artiest wil spelen - in Belgie - met z'n EIGEN nummers, dat die daar dan ook Sabam voor moet betalen?! Dat is gewoonweg waanzin.

Ze zijn gewoon op geld uit en willen dat op alle manieren uit anderen hun zakken kloppen! Ik zeg hier niet dat het verdedigen van muziekrechten niet belangrijk is, maar Sabam doet daar gewoon geen goed aan.

Wat doen ze eigenlijk met het geld dat ze verdienen? Hebben ze een groot 'Arme-artiesten-fonds'?

Ik las overlaatst dat Universal - the giant onder de publishers - een contract hebben met Sabam. Wie een beetje de geschiedenis kent van Universal, die hebben geen kleine artiesten in huis, dus allemaal rijke patsers! Sabam verdedigt de kleine artiest helemaal niet, ze willen ervoor zorgen dat cd's van olliedomme B Spears niet gecopieerd worden... Iedereen die er al een mee temaken heeft gehad weet dat het een bende maffiosie zijn!

Wouter Hennekam