arch/ive/ief (2000 - 2005)

Walter Cornelis: "Dit is de moeilijkste witte woede ooit"
by christophe callewaert Friday, Dec. 03, 2004 at 3:57 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL – Is het einde van de witte woede in zicht? Walter Cornelis van de christelijke vakbond is er nog niet zo zeker van. «Als we resultaat willen, zullen we volgende week met dubbel zo veel moeten zijn.»


(foto archief)

Hoe ver staan de onderhandelingen op federaal niveau?
« We zijn ondertussen al zes maanden aan het onderhandelen met de federale regering. Er is nu een tekst die een uitdrukking is van wat er met de gesprekken bereikt is. De ministers Rudy Demotte en Freya Vandenbossche moeten die tekst nu op de regeringstafel brengen. De federale regering moet het dan eens worden over de conclusies die ze uit die tekst trekken. Ik hoor dat die conclusies er vandaag nog niet zullen komen omdat men de tekst eerst wil bespreken. De conclusies zouden dan voor volgende vrijdag zijn. »

Wat staat er in die tekst?
« Daar staat in dat er 13.710 voltijdse jobs zullen worden gecreëerd. Daarmee is onder andere mogelijk om twee dagen vormingsverlof te organiseren. Daarmee is ook een 37-urenweek mogelijk. Dat laat ook toe om de eindeloopbaanmaatregel (extra dagen verlof voor 45-plussers, cc) naar alle beroepen uit te breiden. »

Is dat bevredigend?
« Ik vind dat een zeer goede tekst. Het loon blijft wel een knelpunt. De bevoegde ministers weigeren voorlopig om te luisteren naar onze looneisen. Wij vragen een dertiende maand en een verbeterd pensioen. In de tekst staat wel aangegeven dat er iets moet gebeuren. »

En op Vlaams niveau?
« Op Vlaams niveau hebben we drie werkvergaderingen gehad rond dertiende maand en aanvullend pensioen, rond tewerkstelling en rond vorming en opleiding. De werkvergadering zijn maandag afgesloten. De administratie kijkt nu onze berekeningen na. Minister van Welzijn Inge Vervotte lijkt eveneens van plan om heel snel van de Vlaamse ministerraad een mandaat te krijgen. »

Is de periode van onderhandelingen nu afgesloten?
« Ik droom graag 's nachts, maar niet overdag. Ik ben er dus nogal van overtuigd dat er geen bevredigend antwoord zal komen. Maar zelfs als er wel een valabel antwoord komt, zal er terug onderhandeld moeten worden over de punten en komma's. »

Was dit dan ook niet de laatste betoging in Brussel?
« Nee, we hebben afgesproken dat we de ganse maand december elke vrijdag naar Brussel komen om te tonen dat men van ons nog niet af is. Wij gaan door tot we hebben wat we willen hebben. »

Volgende week wordt een belangrijke afspraak?
« Wij roepen onze mensen op om hier met het dubbel aantal betogers aanwezig te zijn. »

Rekent de regering niet een beetje op betogingsmoeheid? Steeds weer naar Brussel komen in dit koude weer. Dat kruipt toch in de kleren?
« Daar rekenen ze al vijftien jaar op. Het is altijd weer gebleken dat dit voor hen een verloren strijd is. De non-profit gaat altijd door. Dat zal ook vandaag het geval zijn. »

De witte woede valt deze keer wel op een slecht moment. De onderhandelingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord verlopen moeizaam. Er zijn tekorten in de ziektenverzekering.
« Ik heb vorig jaar aan onze militanten voorspeld dat we aan de vooravond van onze moeilijkste witte woede ooit stonden. Dat wordt vandaag bevestigd. Overal wordt verkondigd dat we langer moeten gaan werken. Wij komen op straat voor arbeidsduurvermindering. Overal zegt men dat de lonen moeten gematigd worden. Wij betogen voor 10,5 procent loonsverhoging. In de ziekteverzekering wordt gevraagd dat iedereen de buikriem aanhaalt. Wij vragen dat er een investering komt voor meer personeel. Ik kan mij voorstellen dat al diegenen die vandaag gevraagd worden om hun verantwoordelijkheid te nemen graag zouden hebben dat ook het personeel inbindt. Zij vergeten er dan wel bij te zeggen dat zij al vijftien jaar aan de vetpotten zitten. Het personeel bleef al die tijd in de kou staan. Die evolutie moet maar eens gedaan zijn. Het begin en het einde van de zorgsector is het personeel. Daar moet in geïnvesteerd worden in plaats van in farmaceutische bedrijven die met verschrikkelijke winsten de bevolking en de ziekteverzekering leegplunderen. »

HIER KOMT DE NON-PROFIT
by Wim Beyens Saturday, Dec. 04, 2004 at 1:17 PM
beyenswim@yahoo.com

Goed gezegd Walter!!
We zullen d'er zijn volgende week !!!
Wim,
Sterrenhuis Brasschaat