arch/ive/ief (2000 - 2005)

De arbeiders en arbeidsters van Zanon hebben je hulp nodig
by Avi Lewis Naomi Klein Friday, Dec. 03, 2004 at 2:13 PM

Wij schrijven u om uw hulp in te roepen ter verdediging van de moedige en inspirerende strijd van de arbeidersters van Zanon in Argentinië. Het ceramisch bedrijf (tegels enz) Zanon, een democratisch bedrijf onder arbeiderscontrole in Patagonië wordt bedreigd door een reeks ontruimingen. De arbeiders en arbeidsters vragen de internationale steun voor hun strijd.

ZANON HEEFT JE HULP NODIG
Dringende vraag voor Zanon / door Avi Lewis en Naomi Klein, woensdag 1 december 2004
webadres om je handtekening toe te voegen:
http://www.PetitionOnline.com/zanon/petition.html

Zij die onze documentaire 'La Toma' gezien hebben, kennen de Zanonfabriek en de beweging van bedrijven onder arbeiderscontrole in Argentinië.
Deze nieuwe beweging van meer dan 15.000 arbeiders in meer dan 200 democratische locaties, genereert hoop, perspectief en een alternatieve economie temidden van de puinen van die desastreuse orthodoxe neoliberale experimenten tijdens de jaren '90 achtermlieten in Argentinie.
De gerecupereerde bedrijven worden bestuurd door de vergadering: één arbeider, één stem. In de meeste gevallen hebben de arbeiders beslist dat ze allemaal hetzelfde loon krijgen. Ze hebben de leefbaarheid aangetoond van een economie die op totaal verschillende waarden gebaseerd is en ze hebben dat systeem verder ontwikkeld.
Vorig jaar is het aantal arbeidsplaatsen bij Zanon gestegen van 300 tot 450: een stijging van 50%. Welke multinationale onderneming kan een dergelijke stijging van de werkgelegenheid voorleggen temidden van een economische crisis?

Zanon is er ook in geslaagd om een diepgaande en wederzijdse relatie uit te bouwen met gemeenschap die het bedrijf omringd. Gedurende 20 jaar vroeg de arme wijk, Nueva España, aan de andere kant van de straat recht tegenover het bedrijf aan de regering van de Provincie om de bouw van een dispensarium. De arbeiders van Zanon hebben daar begin dit jaar over gestemd en hebben op drie maanden tijd een volledig nieuw sanitair centrum opgebouwd.

Maar vandaag heeft diezelfde regering van de Provindie ermee gedreigd om de Gendarmerie naar Zanon te sturen om het bedrijf te ontmantelen en de machines weg te halen. Dit bevel is illegaal omdat de Gendarmerie een federale macht is die bedoeld is om de grenzen van Argentinië te beschermen. Anderzijds heeft de federale rechter, verantwoordelijk voor de dossiers van de bankroete bedrijven, geweigerd om de coöperatieve van de arbeiders van Zanon te erkennen (FaSinPat: afkorting van 'Fabrica Sin Patron).

De voormalige eigenaar die miljoenen publieke fondsen, subsidies heeft ontvangen en nog gigantische schulden heeft, werd uit het directie-comité gezet omwille van 'boekhoudkundige onregelmatigheden'.
De coöperatieve van de arbeiders is overigens een absoluut succes: ze produceren 380.000M2 tegels per maand, een productieniveau dat veel hoger ligt dan voor de sluiting door de voormalige patroon en de arbeiders zijn daarin geslaagd zonder de enorme subsidies die de baas voorheen ontving (300.000 pesos - ongeveer 85.000 euro - per maand).

De arbeidersters van Zanon hebben ons laten weten dat een internationale petitie met massale steun voor hun strijd het verschil kan maken ten opzichte van de juridische en gouvernementele instanties.

Het fabuleuze succes van de combinatie tussen directe actie en directe democratie van Zanon is een uniek voorbeeld van een andere wereld die niet allen mogelijk is maar voor onze eigen ogen tot leven komt.

We vragen je de petitie te tekenen:

http://www.PetitionOnline.com/zanon/petition.html

Laat de petitie ook rondgaan en nodig anderen uit om ze te tekenen.
Bedankt allemaal voor je tijd en je hulp.

Avi Lewis en Naomi Klein

oorspronkelijk artikel: http://argentina.indymedia.org/news/2004/12/241715.php