arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACOD voert actie tegen personeelsplan RVA
by christophe callewaert Thursday, Dec. 02, 2004 at 3:25 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De socialistische vakbond ACOD voerde vanochtend actie aan het hoofdkwartier van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De bond is boos omdat een beloofde opwaardering van bepaalde personeelsleden gespreid wordt over drie jaar.



Enkele honderden werknemers van de RVA kwamen vanochtend betogen voor de hoofdzetel van hun dienst in Brussel. Zij zijn ontevreden over het uitblijven van een beloofde opwaardering. « Zo'n achthonderd personeelsleden van niveau D en driehonderd van niveau C hebben volgens het werk dat ze doen eigenlijk recht op een verloning van een graad hoger, » zegt Christian Grootjans, algemeen secretaris van het ACOD. De RVA wil die mensen nu wel de kans geven om op te klimmen via een bevorderingsexamen, maar omdat er geen geld is wordt die upgrading gespreid over drie jaar.

De socialistische bond legt zich daar niet bij neer. « Wij willen dat die upgrading zo snel mogelijk wordt doorgevoerd en dat die ook voor iedereen op het zelfde moment geldt. Gelijk loon voor gelijk werk », aldus Christian Grootjans. De vakbond vraagt ook maatregelen in de vorm van voorbereidende opleidingen om de slaagkansen van het personeel te verhogen.

« Ik doe al zeven jaar het werk van een niveau C. Nu zouden ze daar nog eens drie jaar willen bijdoen. » zegt Linda, een werkneemster van de RVA. « Ik behandel dossiers van werklozen en doe er evenveel en even snel als mijn collega's met niveau C. » Pure uitbuiting, noemt haar collega Godelieve dat. « Het scheelt al snel 100 euro per maand, plus vakantiegeld en pensioen. Als niveau C mag je ook meedoen aan een competentietest die je meer dan 2000 euro per jaar kan opleveren. Als je het allemaal samentelt, kom je aan een serieus bedrag », zegt Godelieve. Hun gewestelijke secretaris van het ACOD Vlaams-Brabant Rudy Adams knikt instemmend. « Als je die opwaardering spreidt over drie jaar, krijg je nog meer competitie tussen de mensen die eigenlijk hetzelfde werk doen. » De drie voegen er nog grommend aan toe dat er voor de niveau A's wel onmiddellijk een oplossing wordt gevonden. « Zij krijgen nog voor het einde van het jaar opslag zonder examen, maar voor de de D's is er nooit geld. »

'Gescoord'
De betogers kregen van de minister van Begroting Johan Vande Lanotte de verzekering dat de beschikbare middelen prioritair zullen gaan naar de opwaardering van de werknemers van niveau D. De werknemers van niveau C zouden in 2006 aan de beurt komen. Het kabinet van de ministers gaf de betogers ook gelijk dat het van de administratie van de RVA niet correct was om prioriteit te geven aan de hoogste niveau's. Van minister van Arbeid Frey Vandenbossche kregen de betogers te horen dat het budget beperkt is. De minister beloofde wel te onderzoeken of het niet sneller kan dan drie jaar. Ingrid Vanbrabandt, coördinator van het ACOD-RVA toonde zich achteraf gematigd positief. « Ik denk dat wel dat we gescoord hebben. Onze boodschap is goed doorgekomen en dat zal de zaak wellicht bespoedigen. »


Amalgaam in pers
In tegenstelling tot wat er eerder in de pers verscheen was dit geen staking tegen de 'jacht op werklozen'. « Er werd een amalgaam gemaakt van twee problematieken. Deze actie gaat specifiek over de opwaardering van de niveau's en staat dus los van de mogelijke bedenkingen rond het project 'Activering van het zoekgedrag van de werklozen' », aldus Christian Grootjans, algemeen secretaris ACOD.

rassembler les forces
by Martin La Grange Friday, Dec. 03, 2004 at 4:31 PM
gigatinou@hotmail.com 0475/710.553

Bonjour,
je participe dans la plate-forme contre la chasse aux chômeurs, et je regrette que nous ayons pas été mis au courant de l'action des travailleurs de l'ONEM.
Il me semble que cette action aurait pu avoir un large soutien extérieur. Il n'est évidement pas étonnant de voir aujourd'hui qu'après les mobilisations qui ont accompagné la "nouvelle" réforme du chômage, ce soit au tour des travailleurs de l'ONEM même de se mobiliser.
Pour la solidarité entre tous contre la réforme et ses conséquences,
pour un emploi digne pour tous,
merci de bien vouloir communiquer les infos pour les manifs dans ce secteur à :
info@stopchasseauxchomeurs.be
pfixelles@hotmail.com
gigatinou@hotmail.com
...