arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holebifederatie voerde actie voor holebi-adoptie
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 01, 2004 at 6:30 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Met een actie aan het federale parlement spoorde de Holebifederatie vandaag de parlementsleden aan om dringend werk te maken van een regeling rond adoptie voor holebikoppels. De wetsvoorstellen die de verschillende partijen hebben ingediend bleven een jaarlang onaangeroerd liggen. Volgens de federatie begint de tijd voor veel koppels te dringen. De voorzitter van de commissie Familierecht belooft de kwestie in maart volgend jaar op de agenda te zetten.


Holebifederatie krijgt van politici de belofte dat wetsvoorstel in maart op tafel van commissie komt (foto christophe)

Adoptie door homo- of lesbische koppels is één van de belangrijkste eisen in het eisenplatform van de Holebifederatie, de koepel van bijna 100 verenigingen voor holebi's in Vlaanderen en Brussel. « En de tijd dringt », zegt Isha Van Alsenoy van de Holebifederatie. « Dankzij het homohuwelijk zijn er meer en meer koppels die trouwen, maar ze kunnen nog altijd geen kinderen adopteren. » Een individu kan wel een kind adopteren, maar zowel kinderen als ouders bevinden zich dan in een juridisch onzekere situatie. « Stel dat een koppel uit elkaar gaat. De tweede ouder heeft dan geen recht om het kind te zien, maar kan tegelijk ook niet verplicht worden om bijvoorbeeld alimentatie te betalen », aldus Isha Van Alsenoy.

Een studie van de Universiteit Gent van 1998 stelt dat 14 procent van de lesbische vrouwen en 8 procent van de homoseksuele mannen in Vlaanderen al kinderen heeft. Ongeveer de helft van de holebi's wil graag kinderen. Volgens de Federatie gaat het om honderden kinderen die opgroeien met slechts één juridische ouder terwijl ze er in de praktijk twee hebben.

De lichtjes van elkaar verschillende voorstellen van VLD, Spirit en SP.a dateren al van eind vorig jaar. Isha Van Alsenoy heeft er het raden naar waarom de parlementsleden zolang talmen om werk te maken van het adoptierecht voor holebi's. « Vaak gebruikt men het argument dat internationale adoptie moeilijk zal worden in België omdat veel landen zullen afhaken als ze weten dat de kinderen terecht kunnen komen bij holebi's. Maar wij moeten onze wetten toch niet afstemmen op wat men in andere landen vindt van holebi's? », zegt Isha Van Alsenoy.

Lente
Sommigen willen ook nog wel eens zwaaien met de gezinswaarden die op het spel komen te staan, maar volgens de federatie gaan die mensen voorbij aan de maatschappelijke realiteit. « Het gaat om gelijke rechten voor kinderen », aldus Isha. Bovendien schrikt de maatschappij daar al lang niet meer van op, beweert Isha. « Op de Staten-Generaal van het Gezin (een groots opgezette raadpleging onder leiding van de staatssecretaris van het Gezin, cc) was iedereen het er over eens dat de regeling er moet komen. »

De Federatie gaf een reuze-postkaart af aan parlementslid Guy Swennen (Sp.a) die de subcommissie Familierecht voorzit. De postkaart bevatte de handtekeningen van de aanwezigen op de Lesbiennedag. Van Swennen kregen de actievoerders de belofte dat de wetsvoorstellen in de lente van volgend jaar besproken zullen worden in de bevoegde commissie. « Hopelijk moeten we hier volgend jaar met Sinterklaas niet terug staan », zei één van de actievoerders.

Holebi's ijveren voor adoptierecht
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 01, 2004 at 6:30 PM
christophe@indymedia.be

Holebi's ijveren voo...
dscn5293famba.jpg, image/jpeg, 600x460

Holebi's ijveren voor adoptierecht
by christophe callewaert Wednesday, Dec. 01, 2004 at 6:30 PM
christophe@indymedia.be

Holebi's ijveren voo...
dscn5313wandelen.jpg, image/jpeg, 600x481