arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kantoren stadsontwikkelingsbedrijf (SOB) bezet - solidariteit met ontruiming Brugse Poort
by Brugse Poort Stikt Wednesday, Dec. 01, 2004 at 12:09 PM
brugsepoortstikt@hotmail.com

Vandaag 1 december worden de kantoren van het stadsontwikkelingbedrijf (SOB) in de Sint-Jacobsnieuwstraat, Gent bezet door de solidariteitsgroep "Stop Ontruiming Brugse Poort".

Wij protesteren hiermee tegen een algemene trend in het huidige stadsbeleid, met name de uitdrijving van armen uit de stadskernen. In de hoop dat problemen zoals bestaansonzekerheid en armoede van zelf zullen verdwijnen worden ze uit het zicht en uit het hart van de stad verdreven. Deze stille sluipmoord heeft duidelijk aanwijsbare daders, zij die het beleid uittekenenen en uitvoeren. In het geval van de Brugse Poort en ettelijke andere wijken in Gent is dit het SOB. Met deze kantoorbezetting confronteren wij hen direct met de gevolgen van hun beleid. We willen hun een koekje van eigen deeg geven door hun te laten voelen hoe het is als wildvreemden je leven binnendringen en het ongevraagd herorganiseren. Hoewel deze actie in de verste verte nog niet de impact heeft die het SOB-beleid op de levens van duizenden mensen in de geviseerde buurten heeft...
De vele bezwaarschriften van de uitgedreven bewoners werden steevast verworpen onder het mom van "publiek belang". Wij vinden het van het hoogste publieke belang dat aan de praktijken van bedrijven zoals het SOB een einde wordt gemaakt.

In solidariteit met de Brugse Poort

Op dit moment stampt een legertje politie-agenten de deuren van de huisjes in van de Brunel- en de Sikkelstraat, gelegen in de Brugse Poort. Zij zullen iedereen die zich nog binnen bevindt arresteren en afvoeren.
Om de hoek wachten bulldozers en sloophamers om de twee historische beluikjes met de grond gelijk te maken. Later zullen andere bulldozers dan komen, die de grond zullen effenen en betonneren voor een sociaal woonblok met een betonvlakte ervoor en drie rijtjes bomen aan de ingang. 74 knusse en betaalbare huisjes zullen plaatsmaken voor een veertigtal nieuwbouwappartementen, waar plaats vrij gehouden zal worden voor mensen die geen sociale woning nodig hebben, maar die wel de bijna lege kas van de sociale huisvestingssector moeten spijzen. In vaktermen heeft dit de naam 'sociale mix'.

Men heeft dit project misleidend het Acaciapark genoemd, misleidend want van een park is geen sprake. Vijfhonderd meter verder zal men een derde van wat wél een echt park is, de Groene Vallei, volbouwen met luxe-appartementen: appartementen met één slaapkamer vanaf 200.000 euro. De rest van het park wordt ingericht naar de levensstijl van de nieuwe bewoners, en niet van de mensen die al jaren in de buurt wonen en nu zeer tevreden zijn met de Groene Vallei.

Meer dan honderd mensen zijn voor het Acaciaproject uit hun huis gezet met een onteigening via spoedprocedure, wat verzet quasi onmogelijk maakte. Met hetzelfde doel zijn zij pas ingelicht toen alles in kannen en kruiken was. Mensen die de hoge huurprijzen niet aankunnen, en dat zijn er veel, zijn richting Malpertuis en andere asociale woonblokken gedirigeerd, buiten de 19de-eeuwse ring. De eigenaars die slachtoffer zijn van de onteigeningen, vaak oude mensen, zijn verplicht om hetzelfde te doen omdat zij met hun vergoeding zelfs geen studentenkamer zouden kunnen kopen. Met drang werden bewoners die niet geneigd waren gedwee te vertrekken, aangemaand zo vlug mogelijk een nieuw huis te zoeken.

Het alternatief plan dat voor het buurtcomité opgesteld is, is zonder onderzoek in de prullenmand gesmeten. De vele ingediende bezwaarschriften zijn in één keer verworpen, meestal met een vage argumentatie waar de cirkelredenering of zelfs het louter bedrog vaak in opdook. En dit was niet het enige bedrog dat aangewend is om dit project er kost wat kost door te krijgen. Hoewel de meeste bewoners en eigenaars serieuze kosten hadden gemaakt voor onderhoud en renovatie, werden de huizen stelselmatig en doelbewust voorgesteld als verkrotte woningen. Na hevige reacties heeft de gemeenteraad uiteindelijk officieel moeten toegeven dat dit een volkomen leugenachtige voorstelling van de werkelijkheid was, al ontkenden ze hun aandeel erin.

Een uitgekiende pr-campagne, waar kost noch moeite voor gespaard werd, moest de omwonenden sussen en de publieke opinie het project doen toejuichen. Ook hier heeft men gehuicheld: de plannen die de hele buurt in de bus kreeg in een peperdure wikkel in kleurendruk waren volledig onduidelijk, en erger werd het nog toen bleek dat de plannen pas maanden later echt ontworpen waren.

Het stadsbestuur heeft door middel van statistisch cijfermateriaal een analyse gemaakt, en een conceptueel kader ontworpen met duidelijke criteria waarmee de buurt een impuls kan krijgen. Het is zeer vreemd dat, objectief gezien, de twee beluikjes meer aan deze criteria voldoen dan de nieuwbouw van het Acaciaproject. Ook de haast en de bedrieglijkheid waarmee het stadsbestuur letterlijk een gat wil slaan in het sociaal weefsel van de Brugse Poort doet vragen rijzen.

In de analyse waarvan sprake, wordt naast het ruimtelijk aspect van bebouwingsdichtheid, zeer veel aandacht geschonken aan het sociaal-economische. Men stelt dat de Brugse Poort een achtergestelde buurt is, en dat verbetering enkel mogelijk is door jonge mensen met geld zich in de wijk te laten vestigen. Dit doet men enerzijds door hen een goedkope woning aan te bieden (sociale mix), anderzijds door de concentratie van bepaalde, kwetsbare bevolkingsgroepen teniet te doen door uitdrijving van een aantal mensen. Dit zorgt ervoor dat er plaats vrij komt, vooral voor jonge, rijke gezinnen, en dat die laatste geen last krijgen door de 'problematieken die voortkomen uit bepaalde bevolkingssamenstellingen'- armoede. De uitdrijving gebeurt direct door de in totaal 89 onteigeningen in heel de Brugse Poort, en indirect door de stijging van de huurprijzen die onlosmakelijk met de projecten te maken hebben- de huurprijzen van de huizen recht tegenover de twee beluikjes zijn op een jaar met 15% gestegen.

Aangezien het verzet van de onteigende bewoners op alle mogelijke manieren geblokkeerd is, heeft een groep mensen besloten hen te steunen. Hiermee willen zij ook een algemene stedebouwkundige evolutie aanklagen, die de armen niet alleen uit het centrum van de stad weert, maar ook steeds meer uit de 19de-eeuwse gordel; in de Muide, het Rabot, ronde het Sint-Pietersstation en de Ledeberg zijn gelijkaardige grootschalige projecten begonnen of op stapel, waarmee hele bevolkingsgroepen zich verplicht zien de wijk te nemen, nog verder uit de stad, bijvoorbeeld in Nieuw Gent.

Deze tweede golf van verzet is reeds een jaar geleden begonnen, toen een grote groep mensen hun intrek hebben genomen in de leegstaande huizen en aan de overgebleven vrije ruimte sociale projecten hebben opgestart (buurtkeuken, weggeefwinkel, voedselbedeling, veganistische frituur, etc...) Hiermee hebben ze de beluikjes levend gehouden, en een kader gecreëerd voor eenmalige, vaak spontane gebeurtenissen: een kinderdisco, een expositie, een straatbuffet, en samen met omwonenden het grootste buurtfeest 'Brugse Poort gestoord'.

Zij hebben actie gevoerd tegen (waarschijnlijk illegaal) afsluiten van water en andere voorzieningen bij verschillende families, in februari met succes, in september werden zij met een enorme politiemacht van de straat gesleurd. Zij hebben een dossier samengesteld en een film gemaakt, waarmee zij in verschillende steden lezingen gegeven hebben.

Op dit moment staan de slooptuigen echter om de hoek te wachten tot de politie alle deuren heeft ingebeukt en iedereen naar buiten heeft gesleept. In de gezelligste stad van België dragen wij niet alleen twee historische, gezellige beluikjes ten grave maar meteen een volledige, levendige volksbuurt. Wij weigeren echter af te sterven in woonkazernes.
Wij zijn ook kinderen van de vergeten straatjes.

Vriendelijke groeten en tot de volgende keer.

arrestaties
by br.p Wednesday, Dec. 01, 2004 at 3:49 PM

bij de verschillende acties (naast de barricade en de bezetting in de Brunelstraat, deze morgen ook een brandende barricade op de ring, en acties bij verschillende huisvestigingsbedrijven, etc.) zouden er in totaal 24 mensen gearresteerd zijn; 4 van hen gerechtelijk.

om 14 u vertok een rouwstoet van zo'n 100 mensen door de stad, vatte post voor het stadshuis waar de stad een persconferentie had bijeengeroepen - kwestie van de publieke opinie verder te sussen, iets waar de pr mensen veel aandacht hebben besteed, want ze wèten dat hun beleid fundamenteel onrechtvaardig is -, die stoet trekt nu op naar de brugse poort, waar de politie aan de ontruiming van de barricade is begonnen.

zie ook ovl.indymedia.org

sterke actie
by calimero Wednesday, Dec. 01, 2004 at 6:57 PM

Zelf actief geweest bij de eerste generatie krakers begin jaren tachtig is het leuk om te zien dat het vuur blijft branden.Dit soort van gespierde acties kunnen misschien wat overtrokken overkomen, maar zijn onafwendbaar tegen een bende hebzuchtige projectontwikkelaars die gesteund worden door het stadsbestuur en politie.Hopelijk krijgen jullie de
nodige steun uit progressieve hoek die jullie verdienen.
Ondanks de ongelijke en bijna hopeloze strijd,
moet er toch ergens een signaal van verzet zijn

doe zo verder

Solidariteit
by Stefan Roumen Wednesday, Dec. 01, 2004 at 9:43 PM
stefan.roumen@pandora.be

Op het VTM-journaal van 1 december 2004 was te zien hoe Frank Beke resoluut een einde wil stellen aan de krakersbeweging in Gent. Hiermee kiest hij resoluut de zijde van de hebzuchtige projectontwikkelaars, SOB en de politie. En toch is het dit soort burgemeester dat de Prijs voor de Democratie in de wacht heeft gesleept?
De krakers staan meestal alleen in hun strijd en hoeven niet op veel begrip of hulp te rekenen, ook niet van de zogenaamd 'progressieve' partijen.
Als lid van de progressieve volksbeweging Sta Op wil ik hierop een uitzondering vormen: goed gewerkt, mannen en doe zo verder !!! Als Limburger die afhankelijk is van een gebrekkig openbaar vervoer kan ik niet overal tegelijk zijn, maar moest ik in Gent wonen zou ik waarschijnlijk meegedaan hebben aan de acties. Het kan niet dat de armen systematisch overal worden weggejaagd ten voordele van andere, meer kapitaalkrachtige mensen. Doe zo voort, mijn morele steun hebben jullie alvast.

Stefan.

lees ook
by Guido Thursday, Dec. 02, 2004 at 2:55 AM

http://ovl.indymedia.org/news/2004/12/3843.php

Ànders-anarchistisch hekeldicht over Brugse Poort op 1 december
by Ynori Knip Thursday, Dec. 02, 2004 at 9:52 AM

Omdat niet alle roodzwarte violen ten allen tijde gelijkgestemd hoeven te zijn...

Wij staan op ons dak te schelden
En tonen de flikken onze reet
Wat zijn wij toch échte helden
Half bezopen en in 't zwart verkleed

Maar de flikken.... negeren ons straal
En de buren begrijpen precies niet onze taal
Heel wat andere krakers zijn ook al niet te spreken
Over onze ondoordachte vandalenstreken

Wij doen het nochtans voor alle zwakkeren
Maar de Ondankbaren beseffen het niet
Ooit zal het Licht hen wel verschijnen
De Wereldrevolutie ligt immers in het verschiet!

Ik haat dit verdomde klote-systeem, voel mij nooit begrepen,
Ik geloof niet in bloemen, of lieve woorden
Maar vandaag voel ik bevrijdende woede,
ja, bijna zin om te gaan moorden


Maar onze kleren raken stilaan doordrenkt
We rillen van kop tot teen
Ons scheldlatijn komt aan zijn eind
En onze moed vloeit langzaam heen
De camera's zijn al lang vertrokken
Wij dromen van een zalig warm bad
Maar hoe kunnen wij nu eervol ons dak verlaten
Heeft het dan allemaal wel zin gehad?

Waarom kroop ik nu weer op dit dak?
Waarom bouwde ik die barricaden?
Deed ik het echt wel voor de buurt?
Hoe kan ik hier naar raden?


Nu lig ik hier op mijnen matras
Tussen lege flesjes en sigarettenpeuken
Ik staar naar het plafond
En denk bij mezelf
DIT is toch de Weg?
Zo moet het toch gebeuren?

Denk maar niet teveel aan de gevolgen
Of aan een slechte naam
Denk niet aan al die andere krakers
Afgestraft door onze faam
Denk niet aan al die onbegrepen blikken
Denk niet aan die flikken mét een hart
Die moeten allemaal toch stikken
De toekomst moet bloedrood en donkerzwart

Vandaag was nog maar een voorproef
Van hoe wij de wereld in vuur willen zetten
Laat die repressie zo maar lekker verharden
Dat zal ons onze Heilige Strijd niet beletten.

Want wij hebben Gelijk
Wij kennen de Vijand
Wij weten hoe het moet
Wij doen alles goed
....

Mama, mag het licht aanblijven vannacht?
Ik ben zo bang van heldenloze dromen
Ik heb een heilige schrik
er mijn Zelf in tegen te komen.


Brugse Poort, 1 december 2004.

het gedicht
by br Thursday, Dec. 02, 2004 at 12:46 PM

het gedicht hierboven weerspiegelt enkel de vooroordelen en idiotiën van iemand die bibbert en beeft wanneer het er wat harder aan toe gaat.

vooroordelen en idiotiën:
"halfbezopen": op 't dak daar had niemand gedronken, je zou wel gek moeten zijn. En ocharme, we tonen onze reet, en ons poeetje is geschockeerd... .
wie zegt dat wij 'het beter weten': wij voeren onze strijd zoals wij denken dat wij dat moeten doen, en niet voor de "zwakkeren, maar voor onszelf mèt wat jij de "zwakkeren" noemt (ga heen met je paternalisme, jesus)
en het is niet omdat een aantal bewoners kritiek hebben dat ze dat allemaal hebben; de meesten weten wel degelijk wat er aan de gang is en waarom we zo handelen, en geloof me: voor sommigen zouden we er nog veel harder moeten tegenaan gaan...

geef eens wat argumenten over hoe jij het dan zou doen: een bloemetje geven: wil je een schouderklopje en applaus van de burgermeester en de flikken? ga je gang, niets zal veranderen. Jij praat al zoals hen: ons afschilderen als gewelddadige idioten, vandalen, ...; ons verdelen in 'goede' en 'slechten'...

je bulkt van de middenklasse vooroordelen man!!

raak ze waar het pijn doet...
by calimero Thursday, Dec. 02, 2004 at 2:24 PM

Dat symphatiek tuinkabouter geknuffel met het apparaat hebben we al jaren gehad.... en wat heeft het opgeleverd???Goed dat er weer net zoals in Duitsland en bij het BB wat meer actie is en iedere ontruiming de stad een miljoenenfactuur bezorgt.
yori gebruik je pen niet ondersteboven...je hebt talent...

heldenepos
by veerle Thursday, Dec. 16, 2004 at 8:00 PM
veerle.taeleman@advalvas.be

'k heb even gewacht om te reageren, zodat ik mij nadien nie moe generen of mijn woorden zich tegen mij gaan keren;
Gij had dat misschien beter ook gedaan, ik besef nu alleen dat er nog 'anarchisten' zijn met hoogheidswaan. 'k ga ook stoppen met dat rijmen, 'k schrijf vanaf nu in volle lijnen.
Dat een bepaalde strategie je niet ligt is je volste recht, maar je hoeft daarom mensen die er wel voor kiezen niet met stront te overladen, er zijn daar veel betere doelwitten voor.
Waar blijf je met die vrijheden, waar wij voor staan, niemand werd verplicht om deel te nemen, je kon elders je zachte kant laten zien die 1ste december?
Voor mij was die dag eerder een gelukkig moment, eindelijk wordt er terug iets gedaan in Gent en deze anarchiste heeft het wel weer wakker geschud. Dakzitten is ook mijn ding niet, maar ik heb wel respect voor wie het wil doen.
Je verklarende motivaties voor anderen hun daden heb ik nog nergens gelezen of gehoord, wat ik wel weet is dat de mensen die daar bezig waren, weinig momenten doorgebracht hebben op hun matras.
En wat mij nog meest stoort aan je gezwets is "sinds wanneer gaan anarchisten denken aan het HART van flikken, blokkers, middenklassers...
Kraken in een slecht daglicht stellen????
Wees blij dat er in Gent, voor al diegenen die nu op hun dooie gemakje pandjes kunnen kraken, een weg is geplaveid door hetzelfde SOORT zuipende, rokende vandalen. Dat je je hele hebben en houden niet telkens in een container verliest of je hond in een asiel gestoken wordt, dat ze je waarschuwen als er ontruimd wordt, het is niet altijd zo geweest...
Jij bent de HELD hier, als je prestatie voor 1 december een schelddicht was naar mensen die WEL iets proberen te veranderen, BRAVO, ge zijt nen echten...ge kunt weer een jaarke voort.
Papa, kom eens uit je zetel en verkondig je heldendichten tegen ons. Ik ben niet bang voor het donker...