arch/ive/ief (2000 - 2005)

[NL] Creative Commons Launch Event // 10.12.2004
by [posted by bruno] Monday, Nov. 29, 2004 at 9:14 PM

Wil je een werk verspreiden? Wens je dit te doen binnen een juridisch kader dat de verdeling van cultuur en informatie bevordert? Niets is gemakkelijker: kies voor “Creative Commons”. Het Centre de Recherches Informatique et Droit (CRID) van de Universiteit van Namen en het Centrum voor Intellectuele Rechten (CIR) van de K.U. Leuven nodigen je uit om deze mogelijkheid te ontdekken tijdens de officiële bekendmaking van “Creative Commons België”, op 10 december 2004, vanaf 14 uur in de Koninklijke Bibliotheek van België.

In samenwerking met het CIR heeft het Naamse centrum de “Creative Commons”-licenties naar Belgisch recht vertaald (http://creativecommons.org/projects/international/be/). “Creative Commons”, een Amerikaanse vereniging die opgericht werd door Lawrence Lessig, is één van de pleitbezorgers die ijveren voor een ander gebruik van het auteursrecht, door de vrijgeving van de rechten of door “copyleft”. De bedoeling is het hergebruik van bestaande werken of wetenschappelijke of informatieve teksten aan te moedigen. Oostenrijk, Brazilië, Canada, Finland, Duitsland, Japan, Nederland, Spanje en Taiwan beschikken reeds over nationale versies van de “Creative Commons”-licenties. België volgt dankzij het CRID!

De uitdaging is de moeite waard: sinds 2002, de datum van de start van het project, zijn er wereldwijd al meer dan 1,5 miljoen werken met een “Creative Commons”-licentie verspreid. Waarom is er zo’n enthousiasme? Het juridisch kader van de organisatie sluit aan bij de basisideeën van het auteursrecht. Terwijl het auteursrecht soms synoniem is aan verbod, staat het ook voor toelating, meer bepaald met betrekking tot de verdeling van het werk. Aan de auteur en de creatieveling wordt een serie licenties, die de voorwaarden voor gebruik en verspreiding van zijn werk vastleggen, aangeboden. De eenvoud van het systeem wordt heel erg gewaardeerd: verschillende logos, die de verschillende licenties aanduiden, worden bij de verspreiding aan het werk toegevoegd. Deze preciseren bijvoorbeeld of men verplicht is om de naam van de auteur te vermelden, of de auteur de toestemming geeft om het werk te wijzigen, of het werk voor commerciële doeleinden gebruikt mag worden, enz.

Op de officiële bekendmaking van deze “Made in Belgium”-licenties kan je het systeem van deze licenties leren begrijpen, discussiëren over de Belgische projecten die de stap naar Creative Commons reeds gezet hebben en debatteren over de vragen die door dit vrije model veroorzaakt worden.

Creative Commons Belgium – Launch Event

Datum: 10 december 2004, van 14 tot 22 uur.

Plaats: Koninklijke Bibliotheek van België – auditorium Lippens

Keizerslaan 4 – 1000 Brussel

Programma:

  • 14h – 0nthaal : Dirk De Wit - Digitaal Platform van IAK en IBK

  • 14h15 – Keynote Speech – Copyleft en Creative Commons: een alternatief voor het auteursrecht – door Séverine Dusollier (FUNDP / CRID)

  • 14h45 – Voorstelling van Creative Commons – door Ronald Honekamp (Creative Commons)

  • 15h15 – De Belgische Creative Commons-licenties – door Melanie Carly (K.U. Leuven / CIR) & Philippe Laurent (FUNDP / CRID)

  • 15h45 – Voorstelling van enkele voorbeelden: hoe wordt Creative Commons in bepaalde projecten gebruikt?

  • 16h15 – Koffiepauze

  • 16h45 – Debat voorgezeten door Suzanne Capiau (Advocate / ULB) met Alain Strowel (Advocaat – FUSL – ULG), Martine Verstringe (SABAM), Tanguy Roosen (SACD), Julien van Borm (Hoofdbibliothecaris, Universiteit van Antwerpen), Loïc Bodson (auteur componist), Han Soete (Indymedia).

  • 18h – Slot en drink

  • 20h – Concert – Lo-BAT, Creative Commons Music

Vrije ingang

Simultane vertaling FR / NL

Publiek: artiesten, bibliothecarissen, archivarissen, docenten, auteursrechtspecialisten of informatici, belangstellenden …

Inschrijving aangewezen: IAK / IBK - 09 / 267 90 40 of info@iak.be of info@ibknet.be

Organisatoren: het CRID (FUNDP), het CIR (KULeuven), Constant vzw en Digitaal Platform van de steunpunten IAK en IBK.

Met de steun van de Koninklijke Bibliotheek van België

Deze dag kadert in het festival “Verbindingen - Jonctions”, dat georganiseerd wordt door Constant vzw en dat plaatsvindt van 3 tot 19 december 2004. Het festival is gewijd aan vrije licenties en copyleft (programma op http://www.constantvzw.com/vj8).

Dit evenement zal door streaming via het Internet uitgezonden worden, dankzij de tussenkomst van verbonden radio’s, zoals RUN, Radio Campus en Radio Centraal, en radioswap.net (http://www.constant.irisnet.be:8000).

Nuttige links:

http://creativecommons.org
http://creativecommons.org/projects/international/be
http://www.crid.be
http://www.constantvzw.com/vj8/
http://www.digitaalplatform.be