arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Kernwapens blijven levensgroot probleem"
by christophe callewaert Saturday, Nov. 27, 2004 at 6:54 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Kernwapens blijven de toekomst van de mensheid bedreigen. Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap Mohammed El Baradei beweert zelfs dat de wereld nooit zo onveilig is geweest. « Dit blijft een bijzonder actueel debat, » zegt ook Fabien Rondal van Bomspotting.

« Kijk maar eens wat er de afgelopen tien dagen allemaal op het nieuws is geweest, » zegt Fabien Rondal. « Rusland dat nieuwe kernwapens wil ontwikkelen uit vrees dat de VS een te grote voorsprong hebben. Iran en Noord-Korea die zich bedreigd voelen door de VS en eigen kernwapens willen. De twee kernmogendheden India en Pakistan die op gespannen voet leven. Het houdt niet op. »

Sinds het einde van de koude oorlog zijn de kernwapens ook geëvolueerd. « Het zijn niet meer enkel de statische kernraketten van voorheen. De nieuwe generatie kernwapens zijn mobieler en kunnen bijvoorbeeld ook met het vliegtuig vervoerd worden, » aldus Fabien Rondal. Volgens de Amerikaanse atoomexpert Hans Kristensen die dankzij de Freedom of Information Act geheime legerdocumenten kon inkijken liggen er in Europa nog steeds 480 Amerikaanse atoombommen.

Publiek geheim
Dat er ook in België dergelijke kernwapens liggen opgeslagen blijft een publiek geheim. Officieel werd hun aanwezigheid nooit bevestigd, maar diezelfde atoomexpert kon uit de documenten toch opmaken dat er ook in België kernwapens liggen. « Natuurlijk liggen die er, » benadrukt Fabien Rondal. « De luchtmachtbasis van Kleine Brogel is uitgerust voor de opslag van kernwapens. Misschien zijn er wel niet de hele tijd en verhuizen ze regelmatig naar andere basissen in Italië en Nederland. De piloten van Kleine Brogel zijn getraind om ze te gebruiken en als ze ooit ingezet worden zal dat vanop Kleine Brogel zijn. »

Volgens Rondal bestaan er bovendien plannen om de Navo-basissen te moderniseren zodat ze ook de volgende 20 jaar kernwapens kunnen huisvesten. « Er is wel sprake van de ontmanteling van enkele basissen in Duitsland die dateren van de koude oorlog. Maar die maatregelen hebben geen betrekking op de soldaten met Navo-taken. Bovendien doen de VS dat niet uit ethische overwegingen. het zijn besparingsmaatregelen. Het Amerikaanse leger wil zich aanpassen aan nieuwe bedreigingen en wil voortaan snel kunnen reageren overal ter wereld. »