arch/ive/ief (2000 - 2005)

Meer dan duizend deelnemers aan 'Iedereen Bomspotter'
by christophe callewaert Saturday, Nov. 27, 2004 at 6:13 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Tijdens de actie 'Iedereen Bomspotter' stapten zaterdag duizend mensen naar hun politiekantoor om klacht in te dienen tegen de aanwezigheid van kernwapens in België en om zichzelf aan te geven als medeplichtige aan acties die oorlogsmisdaden willen voorkomen. In Brussel alleen al deden meer dan 70 mensen mee aan de actie.

De kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel zijn al langer een doorn in het oog van de vredesactivisten van Bomspotting vzw en het Forum voor Vredesactie. De afgelopen jaren dienden ze al duizenden klachten in tegen de aanwezigheid van die kernwapens in België. « Als plichtsbewuste burgers moeten we dat doen, » zegt acteur Kris Cuppens van Bomspotting. Volgens de Nürenbergprincipes heeft iedereen die weet heeft van oorlogsmisdaden de plicht om daar tegen op te treden. « Omdat de vorige klachten allemaal geseponeerd werden, verklaren we ons vandaag ook medeplichtig aan acties om oorlogsmisdaden te voorkomen, » aldus Kris Cuppens.

De mensen van Bomspotting voeren zelf regelmatig geweldloos actie op Kleine Brogel. In de lente van volgend jaar plannen ze een Bomspotting XL. Zowel op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel als bij de Navo in Brussel en SHAPE in Mons willen de Bomspotters dan massaal actie voeren tegen de aanwezigheid van de kernwapens en de plannen om die wapens in te zetten. Ze kunnen daarbij voortaan al vast rekenen op de medeplichtigheid van duizend mensen die in meer dan 50 steden en dorpen in België klacht indienden.

Parlement
Ook deze keer deden een pak politici mee aan de actie. In Brussel verklaarden Marc Demesmaeker (N-VA) en Zoé Genot (Ecolo) zich medeplichtig. In Antwerpen verlieten de parlementsleden van Spirit even hun congres om zich in het politiekantoor aan te geven. « De aanwezighed van politici geeft meer gewicht aan onze acties, » zegt Fabien Rondal van Bomspotting vzw. « Uiteindelijk willen wij dat onze boodschap ook doordringt tot in het parlement. »

Maar Bomspotting is er natuurlijk in de eerste plaats voor iedereen die iets wil ondernemen tegen kernwapens. Zoals Dries en Johanna die in Brussel klacht kwamen indienen. « Kernwapens staan symbool voor de macht van de mensen die de wereld in handen hebben, » zegt Dries. « Bovendien moeten de productie en het onderhoud van die wapens handenvol geld kosten. » Door mee te doen aan de acties van Bomspotting willen Dries en Johanna vooral ruchtbaarheid geven aan de problematiek van de kernwapens. « Ik denk dat de meerderheid van de mensen in Europa tegen kernwapens is, alleen weten ze niet altijd van het bestaan af. Mochten ze bovendien ook nog beseffen dat de VS de baas zijn van de Navo..., » zegt Johanna. Ook Rani bracht een bezoek aan het politiekantoor van Brussel. « In het RTBF-journaal zag ik ooit een reportage over een actie op Kleine Brogel, maar dat werd toen heel slecht uitgelegd. Nu ik weet wat de actie inhoudt, neem ik volgende keer zeker deel. »