arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racistische politieactie in Antwerpen, Actie nu !
by Beno Klee Saturday, Nov. 27, 2004 at 7:05 AM
beno_klee@yahoo.co.uk

Vrijdagavond 26 november 2004 heeft de federale politie samen met Dienst Vreemdelingenzaken een bijzonder racistische politieactie gehouden in de inkomhal van het Centraal Station. Wie kan en wil hulp bieden voor het nemen van eventuele stappen ?

Racistische politieactie in Antwerpen, Actie nu


Vrijdag 26 november 2004, +/- 21 uur, heeft de federale politie, samen met Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), een grootscheepse controleactie gehouden in de grote inkomhal van het Antwerps Centraal Station. De controles richtten zich voor 99 % op mensen met Afrikaans of Noord-Afrikaanse uiterlijk, wanneer betreffende personengroep Belgen in hun begleiding hadden, werden die ook gecontroleerd. Dames waarvan men kon vermoeden dat zij van lichte zeden waren hadden het ook vlaggen. Naar schatting minstens 20 personen werden weggeleid. De actie nam een einde rond 22.30 uur.

De manier waarop bijna uitsluitend mensen met Afrikaans- of Noord-Afrikaans uiterlijk geviseerd werden was onaanvaardbaar vernederend en onterend. Binnen de betroffen doelgroep trad men wel niet-discriminerend op : letterlijk iedereen, gastjes van 13 jaar die van de trein kwamen, hele families van Marokkaanse origine, Afrikaanse moeders, etc...mochten deze bijzondere behandeling ondergaan. De dienstdoende officier (?) stelde dat de actie gericht was tegen criminele activiteiten, zoals drugshandel en illegaal verblijf op het Belgisch grondgebied, en dat bevel ertoe gegeven is geweest door het hoofd van de federale politie van de provincie Antwerpen. Het grote aantal duidelijk herkenbare ambtenaren van DVZ, en de geviseerde groep, maakte echter duidelijk dat het uistluitend ging om een jacht op illegalen.

Hoe eerbaar de bedoelingen van de betreffende actie ook mogen geweest zijn, is het onacceptabel dat criminele activiteiten automatisch gelinkt worden aan mensen met Afrikaans of Noord-Afrikaans uiterlijk. Een aantal omstaanders waren ronduit gedegoutteerd over het racistische karakter van het politievertoon, en hebben telefoonnummers en e-mail-adressen uitgewisseld.

Het racisme is een sluipend gif. De vanzelfsprekendheid waarmee de politie- en DVZ-ambtenaren handelden, is angstaanjagend. Het is daarom belangrijk dat op een besliste manier tegen dergelijk overheidshandelen wordt opgetreden. Wie kan en wil hulp bieden om eventuele verdere stappen tegen dit gebeuren te ondernemen ?

Gelieve mij te contacteren op

beno_klee@yahoo.co.uk

Niet politiek correct, wel pragmatisch
by Evert van Wijk Monday, Nov. 29, 2004 at 10:29 PM
evert@mediatraining.be

"De dienstdoende officier (?) stelde dat de actie gericht was tegen criminele activiteiten, zoals drugshandel en illegaal verblijf op het Belgisch grondgebied", citeer ik uit uw bericht.
Stel nu dat u dienstdoende officier was en uw was op zoek naar illegalen? Waar heb je dan de meeste kans? Ik denk toch op een plek waar veel mensen af en aan reizen, bijvoorbeeld een station. Als je dan ook nog weet dat veel illegalen uit (Noord)-Afrika komen dan maakt die officier gewoon een kansberekening door mensen met een Afrikaans uiterlijk eruit te kiezen. Mischien niet zo politiek correct van die man, maar vanuit zijn oogpunt wel zo pragmatisch.

Is "illegaal" wel legaal?
by Jan Van Buggenhout Monday, Dec. 06, 2004 at 11:47 AM
f.van.buggenhout@skynet.be

Illegaal?

"De dienstdoende officier (?) stelde dat de actie gericht was tegen criminele activiteiten, zoals drugshandel en illegaal verblijf op het Belgisch grondgebied", lees ook ik in uw bericht. Maar in hoeverre is "illegaal verblijf" een crimineel feit? De joden in nazi-Duitsland waren ook "illegaal". Palestijnen in Joods gebied zijn zonder verblijfsbewijs ook illegaal. Dus "illegaal" ben je omdat een ander zegt en beslist dat jij illegaal bent. Criminaliteit houdt in dat je de lichamelijke of geestelijke integriteit van een persoon schendt. Door het feit dat je geen verblijfsvergunning hebt, in hoeverre doe je dan iemand lichamelijk pijn of beledig je iemand zwaar? Mij dunkt helemaal niet! Dus is "illegaal" aanwezig zijn geen crimineel feit. Als "de "illegaal" zich bijvoorbeeld zou bezondigen aan diefstal of slagen en verwondingen, ligt de situatie enigszins anders. Laat het ons omkeren door iemand aan te duiden als "illegaal" bega je zelf een crimineel feit, want je beledigt een persoon waardoor je de geestelijke integriteit van die persoon schendt. Als je hem dan nog eens manu militari oppakt en opsluit in een gesloten asielcentrum of repatriëringcentrum (eufemisme voor "beschaafd" concentratiekamp) schendt je zelf zijn fysieke integriteit. Eigenlijk strookt heel onze wetgeving op "illegalen" niet met onze humanistische en/of chrsitelijke ethiek. En een wet die niet strookt met onze basisethiek is geen goede wet. Bovendien heb ik sterke twijfels dat deze wetgeving wel strookt met de geest van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

België niet alleen

Maar wees gerust we zijn in België niet alleen. Heel Europa heeft zulkdanige wetten rond illegalen. Wetten die gebaseerd zijn op discriminatie van medemensen omwille van hun vreemdeling zijn. Maar laten we ook eerlijk zijn. De meeste van die "illegale" vreemdelingen zijn naar Europa/België gekomen omdat zij in hun landen van herkomst geen menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Menswaardig leven is trouwens een basisprincipe van voornoemde mensenrechtenverklaring. De eindoplossing zou zijn dat overal ter wereld een menswaardig bestaan zou gegarandeerd zijn voor iedereen. Maar dat is thans niet zo. Als wij dan die mensen op ons grondgebied weigeren, maar tegelijkertijd wel hun grondstoffen voor eigen gebruik plunderen om hier een menswaardig bestaan op te bouwen, zitten we op zijn zachtst gezegd met een hypocriete situatie die moreel niet verdedigbaar is.

Oplossingen

Eigenlijk heeft iedereen ter wereld het recht om te gaan en te staan waar hij wil. Een mooie tussenoplossing zou zijn dat we iedereen toegang verlenen tot ons grondgebied mits hij:
1. Binnen een redelijke termijn kan aantonen dat hij noties heeft van de taal waar hij verblijft.
2. Binnen een redelijke termijn kan aantonen dat hij niet van ondersteuning hoeft te leven en zelfredzaam kan zijn, met uitzondering uiteraard van mensen met medische problemen die ze hier opgelopen hebben of in hun land van herkomst niet te behandelen zijn.
Onder die voorwaarden moet er in onze wetgeving zelfs niet veel veranderen. Alleen de principes van immorele en discriminerende verblijfsvergunningen onder onmenselijk strenge voorwaarden voor vreemdelingen dienen opgegeven te worden. Laat dit een denkpiste zijn waarop iedereen die met mensenrechten en democratie begaan is zich moet begeven zonder zich te laten afleiden door het geleuter van extreem en dus ondemocratisch rechts, die je heus niet alleen meer binnen het Vlaams belang vindt. Zie maar naar de praktijk van “illegalen”jachten die men overal in de grote steden organiseert onder het mom van criminaliteitsbestrijding. Laat het mij ook eens populistisch uitdrukken: mensen zonder papieren die eigenlijk niks verkeerds doen verdwijnen achter gesloten deuren, terwijl twee straten verder een bejaarde dame haar handtas wordt afgepakt en op het kantoor daarnaast een zware fraudecarrousel wordt voorbereid.