arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bonden bij De Lijn gaan opnieuw actie voeren
by christophe callewaert Friday, Nov. 26, 2004 at 11:28 AM
christophe@indymedia.be

De vakbonden bij De Lijn in Oost-Vlaanderen gaan opnieuw actie voeren. De directie blijft herhalen dat er geen geld is voor extra personeel. De bonden leggen zich daar niet bij neer.

Dinsdag, daags na de staking, lag er een voorakkoord op tafel. De directie beloofde extra chauffeurs in te zetten op de lijnen die vertrekken van de stelplaatsen in Destelbergen en Gentbrugge. Omdat er geen middelen zijn voor extra personeel, moesten andere diensten inleveren. Donderdag vergaderden de directie met de bonden over de verschuivingen binnen de diensten. De vergadering verliep heel moeizaam, legt Peter Wieme, vakbondssecretaris van het christelijke CCOD uit. « De vergadering werd opnieuw meermaals geschorst. We hebben aan de directie duidelijk gemaakt dat er geen sprake kan zijn van een nuloperatie of een besparingsplan om het probleem van de rust- en rijtijden op te lossen. »

Omdat de directie daar geen oren naar had, besliste het gemeenschappelijk vakbondsfront om opnieuw tot actie over te gaan. Maandag gaan de chauffeurs volgens het boekje rijden. Alle rust- enrijtijden worden strikt gerespecteerd, wat tot vertragingen en hinder zal leiden. Op zaterdag volgt er een betaalstaking. Op de eerste drukke vrije dag van de koopjesmaand mag iedereen dan gratis op de bus of tram. Als er dan nog geen bevredigend akkoord is, ligt het openbaar vervoer in Oost-Vlaanderen op zaterdag 11 december volledig plat. De bonden kondigen ook aan acties te ondernemen tegen de lokale overheid. Onder meer de Gentse schepen van mobiliteit Karin Temmerman (sp.a) mag zich aan een bezoekje verwachten. Van haar wordt verwacht dat ze iets doet aan het probleem van de doorstroming in de Gentse binnenstad.