arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe vzw Vlaams Belang lanceert campagne tegen extreem-rechts
by christophe callewaert Thursday, Nov. 25, 2004 at 4:45 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het Vlaams Belang (ex-Blok) heeft opnieuw last van een vzw. Deze keer niet van haar eigen vzw's die begin deze maand definitief veroordeeld werden wegens racisme, maar wel van de kleine vereniging van vier syndicalisten van de socialistische vakbond FGTB uit Luik. Zij richtten nog voor de naamsverandering van de veroordeelde partij de vzw Vlaams Belang op die de « democratische waarden in Wallonië, Vlaanderen en Brussel wil verdedigen tegen de groei van extreem-rechtse partijen ».

De vzw werd opgericht op 8 november. Dat is een kleine week voor de naamsverandering van het Vlaams Blok. De statuten zijn ondertussen al verschenen in het staatsblad zodat daar niet meer kan aangetornd worden. De nieuwe vzw van vier vakbondslui uit Luik is de eerste vzw met de naam Vlaams Belang. « Na de recente verkiezingen hebben we in Luik een belangrijke campagne tegen de opkomst van extreem-rechts gelanceerd. De nieuwe vzw moet die campagne ondersteunen, » legt Thierry Bodson, de regionale secretaris van FGTB Luik-Hoei-Waremme, uit. « Toen we de statuten neerlegden, hadden we nog een naam nodig. Omdat we gehoord hadden dat het Vlaams Blok haar naam wou veranderen in Vlaams Belang hebben we die naam genomen. »

De nieuwe vereniging zal volgens Bodson de solidariteit onder de werknemers in het noorden en het zuiden van het land promoten. « Doorheen de strijd tegen extreem-rechts willen we het federale en unitaire karakter van de sociale zekerheid vrijwaren. Dat karakter lijkt ons immers één van de beste instrumenten om te vechten tegen het sociale isolement. » De campagne richt zich dus niet enkel op het racisme. « Het is inderdaad breder, » zegt Bodson. « De campagne heet 'La cible, c'est toi'. Daarmee willen we duidelijk maken dat we allemaal op een dag het doelwit kunnen worden van extreem-rechts. Niet alleen als we vreemdeling zijn, maar ook als we vrouw, gehandicapt, werkloos of ziek zijn. »

Volgens Bodson denken de arbeiders ten onrechte dat de extreem-rechtse partijen hun belangen verdedigen. « De belangen van de arbeiders verdedigen betekent een collectieve strijd leveren. Het betekent opkomen voor solidariteit. In het partijprogramma van het Vlaams Belang zal je niet snel iets vinden over de collectieve strijd voor solidariteit. »

Geen provocatie
De oprichting van de vzw en de naamskeuze is zeker geen provocatie, bezweert Thierry Bodson. « Wij hebben niemand lesjes te geven. In de regio Luik doorbrak extreem-rechts op verschillende plaatsen de grens van tien procent. Niemand blijft buiten schot. »

Hoewel daar in Vlaamse media al over gespeculeerd werd, is Bodson nog niet zeker dat het tot een juridisch gevecht komt met de partij die de naam van de vzw heeft gestolen. « We kunnen enkel een proces beginnen tegen een andere vzw die de naam Vlaams Belang draagt, » aldus Bodson. « Wij gaan in elk geval al beginnen met onze campagne. In jeugd- en buurthuizen zullen we proberen uit te leggen dat de antwoorden van extreem-rechts geen goede antwoorden zijn. »

De statuten van de nieuwe vzw
by (posted by christophe) Thursday, Nov. 25, 2004 at 5:03 PM

download PDF (181.2 kibibytes)

Hier vindt u de statuten van de nieuwe vzw Vlaams Belang:

contraproductief
by walvis Friday, Nov. 26, 2004 at 10:45 AM

Een grappig initiatief, maar toch enkele opmerkingen:

1. Dit is uitermate contraproductief: het VB kan dit weer electoraal uitbuiten ("we hebben een pak slaag gekregen van de Luikse vakbond... enz.").

2. De kans dat die vzw o.a. veroordeeld zal worden tot (een symbolische) schadevergoeding is niet uitgesloten.

3. Het VB ging om evidente redenen nooit de juridische vorm van een vzw aannemen.

4. Let op het amalgaam dat men maakt tussen de splitsing van de Sociale Zekerheid en extreem-rechts.

5. Als men het VB echt wilde pesten, had men beter de vzw 'Vlaams Belang Jongeren' kunnen oprichten.

Dames en heren, de speeltijd is gedaan!

En voor de liefhebbers: het Vlaams Blok is geenszins dood: het leeft o.a. verder in Vlaams Blok BVBA. Onlangs onopgemerkt verschenen in het Staatsblad...

VB en Vrijheid
by 50 Cents Saturday, Mar. 12, 2005 at 1:04 PM

De VB heeft toch de mensenrechte? See the UN Declaration of Human Rights, easily found on the net in 300+ languages and dialects. Article 19 clearly lays down the right to utter an opinion without seeking permission from the far left.

Tot ziens!