arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische regeringen akkoord over 'Bolkestein'
by christophe callewaert Thursday, Nov. 25, 2004 at 2:48 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Op de valreep is er toch een eensgezind standpunt van de Belgische regeringen over de richtlijn-Bolkestein. Het wordt een 'ja, maar'. De Belgische regeringen kanten zich niet tegen de richtlijn, maar een aantal sectoren zoals gezondheidszorg en uitzendwerk moeten er uit worden gelicht.

De Algemene Centrale van het ABVV vreesde deze morgen nog voor een nieuw DHL-scenario. « Het feit dat opnieuw verwezen wordt naar afwijkende opinies in de verschillende gewesten om deze impasse te verrechtvaardigen, laat de deur open voor een herhaling van het DHL-scenario, » schreef het AC. Ook na nieuw overleg waren de verschillende Belgische regeringen er gisteren niet uitgeraakt.

Nu zou er toch een akkoord zijn. De Belgische federale regering zegt ja tegen de richtlijn-Bolkestein, maar wil wel dat ze niet geldt voor de sectoren gezondheidszorg en uitzendwerk. De Algemen Centrale eiste vanmorgen nog dat ook de bouw- en bewakingssector en de volledige non-profit uit het toepassingsgebied worden gehaald. De Belgische regering plaats ook een vraagteken bij het oorsprongslandsprincipe dat er voor de vakbonden absoluut uit moet. Het vormt volgens die laatsten een bedreiging voor de kwaliteit van de jobs en de sociale bescherming.

De Algemene Centrale wees er vanmorgen ook al op dat er onenigheid is in de schoot van de federale regering. De VLD verklaarde zich in het verleden al principieel akkoord met de richtlijn. De Belgische europarlementsleden van de PS en de SP.a zijn felle tegenstanders van de richtlijn. De PS startte zelfs een petitiecampagne hoewel hun toenmalige eurocommissaris Philippe Busquin de richtlijn goedkeurde.