arch/ive/ief (2000 - 2005)

Willen de patroons de onderhandelingen voor het Interprofessioneel Akkoord opblazen?
by han Soete Wednesday, Nov. 24, 2004 at 9:11 PM
han@indymedia.be

De onderhandelingen over Interprofessioneel Akkoord (IPA) lopen nu reeds enkele weken. Sinds deze zomer zijn de patroons organisaties hun messen aan slijpen. De vakbonden lieten reeds weten dat zijn dergelijk klimaat onmogelijk de sociale vrede konden waarborgen. Alain Clauwaert (de nieuwe voorzitter van de Algemene Centrale van het ABVV) herhaalde deze voormiddag nogmaals dat het er voorlopig niet goed uitziet en dat we afstevenen op een woelig voorjaar.

“Beter geen interprofessioneel akkoord dan een slecht.” kan je lezen op de website van het Vlaams Economisch Verbond.

Kort samengevat ziet een goed IPA er volgens de Vlaams Patroons als volgt uit

  • een loonstop voor de volgende twee jaar, waarbij de automatische loonindexering ook in vraag wordt gesteld.
  • versoepeling op de arbeidsduur
  • Het stelsel van brugpensioenen dient gradueel te worden afgeschaft, maximaal over een periode van vijf jaar.
  • Ouderdom op zich mag niet beloond worden
  • De premies voor tijdskrediet moeten worden afgeschaft.
  • Bevordering van aanvullende pensioenen en gezondheidszorgen.

Dit hoeft geen rekeningtje om te beseffen dat dit voor de vakbonden onaanvaardbaar is. Zowel het ABVV als het ACV benadrukten in de media dat er ruimte moet zijn voor loononderhandelingen en het ACV maakte al langer duidelijk dat er voor hen niet mag geraakt worden aan het brugpensioen. Je zou nog kunnen zeggen: "OK dit zijn de Patroons en het is normaal dat zij voor de onderhandeling stoere taal hanteren, anders halen ze niets binnen." Het probleem is weliswaar dat deze stellingname er kwam tijdens de onderhandelingen en dat de Vlaamse patroons duidelijk stellen : “Beter geen interprofessioneel akkoord dan een slecht.”

Clauwaerts benadrukte dan ook tijdens de persconferentie het belang van het IPA. Bij dergelijke onderhandelingen worden er immers ook akkoorden gesloten voor bedrijven waar de vakbond minder sterk staat of zelfs afwezig is (de KMO's). Voor de bonden zijn dergelijke onderhandelingen dan ook een middel om voor zwakkere werknemers toch een aantal zaken te realiseren.

Nu is het precies het UNIZO (dat voornamelijk patroons van Vlaamse KMO's verenigd) dat lijkt aan te sturen op een mislukking van de onderhandelingen. Zij hebben dan nadien zo goed als vrij spel, daar er in de meeste KMO's geen syndicale delegatie is waarmee onderhandeld moet worden. Het UNIZO benadrukt bovendien in haar communicatie dat zij tegen vakbondsvertegenwoordiging zijn in de KMO's. Die vertegenwoordiging in de KMO's stelden de vakbonden dan weer voorop als een breekpunt, al lijkt dat meer een papieren breekpunt te zijn.

"Een mislukking van het IPA is niet zozeer een probleem voor de arbeiders van BAYER, BASF of andere grote bedrijven, die staan sterk genoeg en weten dikwijls meer af te dwingen dan er op het IPA werd afgesproken. Maar voor de duizenden arbeiders in kleine bedrijfjes, in de bouw,... is dat heel wat anders, daarom hechten wij zo'n belang aan het slagen van het IPA." Toch ziet Clauwaerts het somber in. "Als de Vlaamse patroons organisaties vasthouden aan hun programma dan kan het IPA niet lukken. Ik kan ze wel niet helemaal volgen want een mislukking van het IPA betekend gegarandeert sociale onrust in het voorjaar, bij het VBO weten ze dat maar al te goed. De delegaties en militanten voelen zich nauwer betrokken bij de sectoriële onderhandelingen en dat maakt dan ook dat het er op dat niveau sneller tegen zit. Als er geen afspraak komt over de loonnorm en de overheid legt die zelf op, dan zullen de delegaties dat niet zien als een maximum maar als een te behalen norm."
Clauwaert zegt het niet met zoveel woorden, maar er is blijkbaar ook een belangen conflict tussen het UNISO & VOKA (veel KMO's) enerzijds en het VBO en de Waalse patroons organisaties anderzijds. Die laatsten willen blijkbaar blijkbaar wel dat er een IPA komt.

Clauwaert herbevestigde nogmaals uitdrukkelijk dat de Algemene Centrale de voorstellen verwerpt die het brugpensioen willen uithollen of afschaffen.

Wordt vervolgd ....