arch/ive/ief (2000 - 2005)

Plundering Congo: 11.11.11 start procedure tegen Belgische bedrijven
by 11.11.11 Wednesday, Nov. 24, 2004 at 3:56 PM

Vandaag starten 11.11.11 en meerdere andere organisaties een procedure om schendingen van de OESO-gedragscode voor multinationals door Belgische ondernemingen actief in Congo te laten vaststellen. Het gaat om de mijngroep Forrest, de Fortis-filiale Belgolaise, de Antwerpse diamantfirma Nami Gems en de coltanhandelaar Cogecom. Met dit initiatief hopen de initiatiefnemende organisaties de Belgische regering aan te zetten om eindelijk een prioriteit te maken van de strijd tegen de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Congo. Die exploitatie blijft het conflict in het Oosten van het land voeden en is een belangrijk obstakel voor de ontwikkeling en de heropbouw.

11.11.11 en de medeondertekenende organisaties leggen vandaag vier dossiers neer bij het zogenaamde Belgische Nationaal Contactpunt (NCP), de instantie belast met de promotie en de monitoring van de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Deze dossiers werden opgesteld onder andere op basis van de rapporten van het VN-expertenpanel over de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Congo en van de onderzoekscommissie Grote Meren van de Belgische Senaat. Ze documenteren volgende schendingen van de OESO gedragscode:
-       Nami Gems: belastingontduiking, schending van de Congolese wetgeving en indirecte steun aan MLC rebellen,
-       Cogecom: schending van de Congolese wetgeving en directe financiering van de RCD-Goma rebellen,
-       Belgolaise: witwassen van geld en gebrek aan due diligence
-       Groupe George Forrest International: belangenvermenging, het nemen van ernstige risicos voor de volksgezondheid en milieu zonder adequate voorzorgsmaatregelen, contractbreuk met miljoenenverlies voor de Congolese staat tot gevolg, gebrekkige informatieverstrekking m.b.t. haar activiteiten in Congo.

Het NCP is een interdepartementaal orgaan opgericht door de Belgische regering en voorgezeten door het Ministerie van Economische Zaken. De bedrijfsfederaties zijn in het NCP vertegenwoordigd. Het is dus geen onafhankelijke instantie. Desondanks hopen de initiatiefnemende organisaties dat het NCP een grondig onderzoek zal voeren naar deze vermeende schendingen. Zij hopen dat de ingeleide procedure de aanleiding zal zijn voor een nieuwe dialoog met de bedrijven actief in Congo, de regering en het parlement. Het resultaat zal alleszins als maatstaf kunnen dienen voor het engagement van België in de strijd tegen de illegale exploitatie van de natuurlijke rijkdommen van Congo. Die strijd is bepalend voor de kansen van Congo op duurzame vrede en ontwikkeling.

Initiatiefnemende organisaties: 11.11.11, GRESEA, Attac Vlaanderen, Broederlijk Delen, CADTM, Cetri, FIDH (onder voorbehoud), Greenpeace, Gresea KBA-FONCABA,  Oxfam Solidariteit, Pax Christi, Proyecto Gato, RAID, Volens, CENADEP (DRC).