arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen meerderheid voor softwarepatenten in Europese Raad
by Bram Souffreau [posted by bruno] Tuesday, Nov. 23, 2004 at 5:50 PM

De softwarepatenten worden in de Europese raad niet meer door een meerderheid gedragen. Op 18 mei werd informeel de ontwerprichtlijn door de bevoegde Europese ministers goedgekeurd. Maar de officiële stemming laat op zich wachten. "Sinds 1 november is er niet langer meer een meerderheid voor de invoering van de softwarepatenten", deelt www.softwarepatenten.be nu mee.

Op één november werden de stemverhoudingen in de raad gewijzigd. Een gevolg van de uitbreiding. Plots weegt de stem van Polen zwaarder door. No Software Patents.com herberekende de stemming met de huidige verhoudingen (.pdf) en stelde vast dat er vandaag geen meerderheid meer bestaat voor het ontwerp over de softwarepatenten.

Polen telde in mei voor acht stemmen mee, vandaag voor 27. In mei werd de mening van Polen bij een tweede stemronde niet meer gevraagd omdat het Ierse voorzitterschap zijn meerderheid had gevonden. Intussentijd heeft Polen meermaals kenbaar gemaakt dat ze zich niet achter de ontwerprichtlijn kunnen scharen.

België, Italië en Oostenrijk hebben zich tijdens de informele stemming onthouden. Spanje stemde tegen.

In een open brief aan het Nederlandse voorzitterschap vraagt Dieter Van Uytvanck rekening te houden met deze situatie. De informele stemming uit mei gewoon formaliseren kan niet, schrijft Van Uytvanck. "Opnieuw stemmen is de enige goede oplossing om de gewijzigde omstandigheden gepast op te vangen."

Gaat Nederland niet op deze vraag in, dan heeft dat consequenties voor de geloofwaardigheid van de Europese democratie, zegt de briefschrijver.

Uytvanck: "De Europese democratie zou ernstig geschaad worden als de stemming van mei 2004 als alibi gebruikt wordt om vandaag een voorstel goed te keuren. Dat zou funest zijn voor het geloof van de burger in een behoorlijk bestuur en een toestand van rechtsonzekerheid scheppen, met alle mogelijke gevolgen vandien".

Benieuwd naar de reactie van het Nederlandse voorzitterschap.

Bij een nieuw debat kan de weegschaal naar het neen-kamp toe hellen, want de voorbije maanden hebben de tegenstanders met succes parlementsleden en ministers bewerkt. De Duitse Bundestag, de Nederlandse tweede kamer en het Europees parlement hebben allemaal reserves geuit bij de ontwerprichtlijn over softwarepatenten. Ook in Denemarken en Hongarije woeden discussies.

[origineel artkel op http://www.kapingamarangi.be, onder Creative Commons licentie]