arch/ive/ief (2000 - 2005)

Microsoft voert “low intensity war” tegen GNU/Linux
by han Soete Tuesday, Nov. 23, 2004 at 4:50 PM
han@indymedia.be

GNU/Linux mag dan een alternatief zijn voor Microsoft Windows dat door steeds meer mensen gebruikt wordt, voorlopig heeft dat nog geen enkel effect op de winstcijfers van Billy boy Gates. Toch voert Microsoft reed geruime tijd een “low intensity war” tegen GNU/Linux een oorlog waarvan ze intensiteit de afgelopen dagen verhoogde.

Sinds enkele maanden investeert Microsoft in het sponsoren van zogenaamde linux website's waarop computers getest worden, en dus steevast de Microsoft producten beter scoren dan hun “vrije” tegenhangers. Onder linux gebruikers werd er gelachen met deze strategie en niemand lag er dan ook echt van wakker. Linuxtoday.com/ is een voorbeeld van derglijke websites, de oprichter van de website roept op tot een boycot van de website en richtte uit onvrede zijn een nieuwe website op met dagelijks nieuws over gnu/linux en vrije software: Lxer.com.
Steeds meer mensen binen de gnu/linux gemeenschap gaan aan de alarmbel trekken, omdat deze websites steeds duidelijker deel gaan uitmaken van een heuse low-intensity war tegen Gnu/ linux en vrije software.

Vorige week nog verklaarde Microsofts CEO Steve Ballmer op Microsofts Asian Government Leaders Forum dat “linux in overtreding zou zijn meer dan 228 patenten.” “Op een goede dag zal er bij al die landen die toetreden tot de WHO (Wereld Handels Organisatie) iemand komen aankloppen om de achterstallige auteursrechten op te eisen.” Zoals steeds kwam er ook deze keer van Microsoft een rechtzetting. Ballmer zou volgensn Micrsosft in zijn toespraak hebben verwezen naar een onderzoek waaruit zou blijken dat linux “kwetsbaar” is voor 283 patenten. Waarom Ballmer van 283 tot 228 kwam werd niet duidelijk gemaakt en dat “kwetsbaar”, 'in overtreding” werd kan er alleen maar op wijzen dat Microsoft zelf hoopt deze 228 patenten binnen te rijven.
De strategie van Micrososft, desinformatie de wereld insturen, er zal altijd wel iets van blijven hangen.

Nog diezelfde week lanceerde Micrsosft een openlijk aanval op de Brasiliaanse Gnu/Linux distribute Kurumin. Kurumin is een project dat zeer populair is Brazillie en dat gebruikers wegwijs wil maken in het gebruik van vrije software. Het project bevat een eigen Linux distributie en een uitgebreide documentatie om Gnu/linux en vrije software toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Kurumin is blijkbaar een doorn in het oog van de multi-marjardair Gates.

Het toenemende succes van Gnu/linux en vrije software heeft voorlopig geen effect op de winstcijfers van Billy boy Gates. We mogen er niet aan denken uit welk arsenaal de multinational gaat putten eenmaal ze bij Microsoft het succes van Gnu/linux gaan voelen in hun overvolle bank-kluizen.


Tegenactie?
by Bèr Kessels Tuesday, Nov. 23, 2004 at 6:14 PM
berkessels@gmx.net

Het is een bekend probleem, waar vrij makkelijk actie tegen te nemen is. De actie die hiertegene genomen kan worden moet niet komen van grote sommen geld, maar grote aantallen fanatiekelingen.

Ik denk dat we ergens een actieplatform moeten opzetten, misschien internationaal, misschien enkel voor België.

Een paar voorstellen:
Momenteel is in het nieuws dat tweederde van de Belgische PCs met spyware is besmet. WE moeten proberen nieuws rond te spreiden dat het hier voor 99% windows PCs betreft.
Een zinnetje in het nieuws als: "de oorzaak ligt voornamelijk bij lekken in microsoft software" is geheel waar, maar wordt door geen enkele journalist in de grote media in de mond genomen. Jammer! Misschien kunnen wat professionele emails hier aan helpen?

Of een tegenactie waarbij op professionele manier een macintosh of een gnu/linux PC wordt vergeleken op alle punten (dus ook lock-in, toekomstmogelijkheden, veiligheid, gebruikers-continuïteit, ofwel zaken die MS erg vaak "vergeet") kan zoden aan de dijk zetten, als het maar genoeg gewicht heeft, zo een actie.

Daarom moeten deze dingen niet bij individuen blijven, maar op grotere schaal worden opgezet. Ik meldt mij bij dezen aan als vrijwilliger. berkessels apenstaartje gmx punt net voor andere vrijwilligers, want alleen kan ik dit niet opzetten.

Gegroet, Bèr