Amerikaanse militaire acties in Fallujah by Astrid Essed Tuesday, Nov. 23, 2004 at 4:35 AM |
Bij haar militaire acties in Fallujah heeft het Amerikaanse leger zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen c.q. oorlogsmisdaden
Ingezonden stuk
Geachte Redactie,
Bij het recentelijk-gepleegde militaire offensief tegen Fallujah heeft het Amerikaanse leger zich schuldig gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen cq oorlogsmisdaden, hetgeen heeft geresulteerd in meer dan 800 Iraakse burgerslachtoffers.
In de eerste plaats is er zowel bij het grondoffensief als bij raketaanvallen sprake geweest van willekeurige beschietingen van burgers, hetgeen een flagrante schending is van het grondprincipe van de 4e Conventie van Geneve, dat bij iedere militaire aanval een strict onderscheid gemaakt dient te worden tussen burgers en strijders.
In de tweede plaats kregen slechts vrouwen, kinderen en ongewapende mannen boven de 45 toestemming de belegerde stad te verlaten in tegenstelling tot ongewapende mannen tussen 18 en 45, hetgeen in strijd is met de internationaalrechtelijk verplichte veiligheidsmaatregelen tav burgers ongeacht leeftijd of geslacht.
Eveneens is tijdens de belegering van Fallujah in een aantal gevallen zowel ambulances als voedselkonvooien de toegang tot de stad ontzegd, hetgeen nog afgezien van het inhumane karakter hiervan een ernstige schending is van de bepaling, dat ten allen tijde voorzien dient te worden in de medische hulpverlening cq voedselverschaffing aan de burgerbevolking.
Tenslotte hebben Amerikaanse militairen zich zowel schuldig gemaakt aan het achterlaten van gewonde strijders als aan de executie van een gewonde strijder, hetgeen een oorlogsmisdaad is, aangezien volgens het Internationaal Recht een humane behandeling van gewonde en gevangengenomen tegenstanders onder alle omstandigheden vereist is.
Het is dan ook van het grootste belang, dat het Amerikaanse leger bij haar militaire acties respect toont voor de principes van het humanitair oorlogsrecht.
Astrid Essed
Amsterdam
Ir by Andre van Velsen Monday, Jan. 24, 2005 at 1:26 AM |
U heeft klaarblijkelijk geen inzicht in hoe het er op een slagveld toegaat. In Falujah was er geen onderscheid te maken tussen strijders en burgers: de strijders droegen immers burgerkleding. Dat leidt er toe dat het Amerikaanse leger voor haar veiligheid wel moest aannemen dat IEDEREEN die "in de strijdbare leeftijd" was ook daadwerkelijk een strijder was, totdat het tegendeel werd bewezen.
Voor de aanval hadden de burgers de mogelijkheid gehad de stad te verlaten. Die burgers die dat niet deden, hadden daarvoor waarschijnlijk een reden. Hoe dan ook is het een standaardstrategie de vijand voedsel te ontzeggen, teneinde die te demotiveren of zelfs tot overgave te dwingen. Hongerige burgers hadden zich kunnen overgeven aan het amerikaanse leger, en ongetwijfeld hadden ze dan te eten gehad.
-overigens- by Andre van Velsen Monday, Jan. 24, 2005 at 1:31 AM |
overigens gaat u er volkomen aan voorbij dat de strijders in Falujah zich nou niet bepaald aan de conventie van Geneve hielden. Daar hoor ik u niet over, en dat maakt uw verslaglegging op zijn minst nogal enzijdig!