arch/ive/ief (2000 - 2005)

'Actie wachtrij' in Brussel voor regularisatie asielzoekers
by Forum Asiel en Migraties Monday, Nov. 22, 2004 at 4:46 PM

Het Forum Asiel en Migraties vraagt met “Actie Wachtrij” dat de regering haar beloftes inzake regularisatie nakomt. Deze ochtend voerde het Forum Asiel en Migraties actie aan de partijzetels van VLD, sp.a, Spirit, MR en PS. Op deze vijf plaatsen werd simultaan actie gevoerd door respectievelijk 130, 70, 50, 100 en 60 personen; alles samen dus meer dan 400 actievoerders.

Meer dan een jaar geleden beloofde de regering bij monde van Minister Dewael een maatregel voor asielzoekers die al lang wachten op een beslissing. Sindsdien is hier niks van in huis gekomen. Daarom gaat het Forum tot de actie over. Wij willen dat de regering haar belofte nakomt voor die duizenden vrouwen en mannen die al langer dan drie jaar wachten op een beslissing over hun asiel- of verblijfsaanvraag (regularisatie volgens artikel 9 lid 3 of de campagne 2000, gezinshereniging,…)

Ondanks eerdere acties, heeft de regering niks ondernomen. Om alle federale regeringspartijen voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen, vormen we vandaag wachtrijen aan de vijf partijzetels.

Er moet dringend iets gebeuren. De situatie voor al deze vreemdelingen wordt ondraaglijk omdat zij in een precair statuut zitten en lijden onder een permanente onzekerheid. Hun leven is bevroren; zij kunnen geen enkel toekomstplan ontwikkelen. Velen van hen hebben al jaren niet het recht om te werken. Hun mobiliteit is heel beperkt: zij moeten in de buurt blijven en zich steeds beschikbaar houden. Zij zijn vaak gescheiden van partners en kinderen die in het buitenland verblijven.

Minister Dewael verklaarde op 14 augustus 2003 in een communiqué: “Elkeen die het statuut van vluchteling heeft aangevraagd zonder een uitvoerbare beslissing te hebben ontvangen binnen een termijn van drie jaar (families met schoolgaande kinderen) of 4 jaar (alleenstaanden of koppels zonder kinderen) kan worden geregulariseerd”.

Ook al verwerpt het Forum de discriminatie tussen families met of zonder kinderen en alleenstaanden, uit deze verklaring blijkt duidelijk dat de Minister het principe aanvaardt dat een langdurige procedure een ernstig verblijfsmotief is. Een langdurige procedure vormt een vorm van onbehoorlijk bestuur. Deze fout van de overheid dient te worden vergoed. Dit geldt evenzeer voor mensen die nu nog in procedure zijn als voor anderen die lang in procedure hebben gezeten.

De regering moet haar belofte nakomen door een duidelijk criterium van langdurige procedure in de wet in te schrijven, om een einde te maken aan het onduidelijke en willekeurige optreden van de Dienst Vreemdelingenzaken op dit punt. Dit criterium moet van toepassing zijn op alle verblijfsprocedures (niet enkel asiel) en gelden voor personen die nog in procedure zijn, maar ook voor wie al uitgeprocedeerd is.

Recente verklaringen van Minister Dewael gaan echter in een heel andere richting. Zo verklaarde hij in het Parlement vóór de zomer dat regularisatie enkel mogelijk zou zijn na individuele aanvraag en dat ook de criteria “integratie” en “werkwilligheid” zouden getoetst worden.

Indien enkel het criterium van 3 en 4 jaar asielprocedure zou worden toegepast, zouden 12.000 dossiers kunnen geregulariseerd worden op het niveau van het Commissariaat-generaal en de Vaste Beroepscommissie. Dit zou de achterstand bij deze diensten enorm verlichten.

Wij kunnen niet aanvaarden dat een dergelijke maatregel zou doorgevoerd worden via onduidelijke afspraken waarvan nergens een schriftelijke neerslag is terug te vinden. Omwille van de rechtszekerheid en de gelijke behandeling moet dit in de wet worden ingeschreven en een permanent karakter krijgen.

De wet moet tegelijk ook criteria vastleggen voor andere prangende situaties zoals ernstige medische problemen of duurzame bindingen in België.