arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog in Irak kost nu al 5,8 miljard dollar per maand
by christophe callewaert Monday, Nov. 22, 2004 at 4:19 PM
christophe@indymedia.be

De oorlog in Irak kost het Pentagon momenteel handenvol geld. Volgens een recente berekening zouden die kosten oplopen tot 5,8 miljard dollar per maand. Dat is 50 procent meer dan het Pentagon zelf begroot had.

De cijfers zijn afkomstig van het Amerikaanse leger zelf. Sinds 2003 kreeg het Pentagon al 160 miljard dollar bovenop het normale budget om oorlog te voeren in Afghanistan en Irak.

De cijfers zijn enorm als je die vergelijkt met wat er nodig is om de ergste armoede in de wereld uit te roeien. Experts schatten dat er per jaar 50 miljard dollar extra naar de arme landen zou moeten vloeien, om de zogenaamde millenniumdoelstellingen te halen. Dat zijn acht minima inzake ontwikkeling die de VN-lidstaten willen realiseren tegen 2015. De VN wil ondermeer de sterftecijfers van kinderen onder de vijf jaar met tweederde terugbrengen. Volgens The Lancet sterven er nu jaarlijks meer dan 10 miljoen kinderen onder de vijf jaar. Het halen van de millenniumdoelstellingen zou dus jaarlijks het leven redden van 7 miljoen kinderen.

Op de site Cost of War vind je meer cijfers over wat er allemaal zou kunnen gedaan worden met het geld van de oorlog in Irak.