arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Groot Verhoor
by stefan roumen en natan hertogen Sunday, Nov. 21, 2004 at 12:43 PM
stefan.roumen@pandora.be, natanhertogen@yahoo.com

Zaterdag 20 november organiseerde het Links Ecologisch Forum (LEF) een GROOT VERHOOR met als thema: 'De sociale bewegingen: ziek van politiek?'. De centrale vragen waren: 1) Hebben sociale bewegingen nood aan een eigen politieke vertolking? Welke? 2) Missen we een politiek i!nstrument om extreem-rechts en het neoliberalisme te bekampen? Hierbij enkele schnabbels uit het openingsdebat met Eric Corijn, vera Dua, Hans Bonte en Filip De Both.

ERIC CORIJN: “Als je 30 jaar aan hetzelfde project werkt, word je een deel van het probleem. Je moet dan inzien dat de zaak niet werkt. Ook deelname aan de instellingen in de bestaande structuren is vrij nutteloos. Mensen doen soms aan entrisme, maar de instellingen zijn niet te veranderen. Het zijn dan eerder de mensen die er veranderd worden. De sociale basis voor een politiek alternatief? Het heeft geen zin om te werken aan de emancipatie van één bepaalde klasse (bvb. de arbeiders). Dat werkt niet. De mensen zijn zich vandaag niet meer bewust van een ‘historische opdracht’.

Er is een multitude aan bewegingen en thematieken, maar ze zijn niet in staat gebleken een gemeenschappelijk programma te vormen. Misschien is dat ook niet de bedoeling: diversiteit moet er zijn en blijven, maar geen versplintering.
Er bestaat hier in het westen een hegemonie. Er zijn in het westen veel instellingen en ook dwang. Mensen met alternatieven zijn mensen die anderen zien als passieve slachtoffers van de dwang/repressie. Ideologische, maatschappelijke en culturele processen en instellingen staan een alternatief in de weg.

Sinds de Val van de Muur kennen wij een toenemende mondialisering van de markt. Dit is het einde van het protectionisme en de nationale staten. Dezelfde wetten worden overal doorgevoerd. Daarbij is er een conservatieve reactie op gang gekomen: mensen willen weer “Gemeinschaft”. Toch is er individualisering. Verrechtsing neemt toe en overal schreeuwt men om een verlaging van de arbeidskosten. Het blijft economisch ‘slecht’ gaan: de productiviteit stijgt jaarlijks met ongeveer 4 %, toch is er geen echte groei of verbetering.
Wat de democratie aangaat: het zijn nu de bazen en werkgevers die erover beslissen wie het volk mag vertegenwoordigen. Zij gebruiken hiervoor een aantal mechanismen (media e.d.). We belanden in een postfordistisch model (geen welvaartsstaat). Het nationalisme komt terug. Het Vlaams Blok is niet zozeer de oorzaak, maar vooral een symptoom van die verrechtsing. Ook de kapitaalkrachtigen en de bazen gaan nu met het Blok collaboreren om de sociale verandering die zij zelf wensen door te kunnen drukken.

De inzet van 2006 (verkiezingen): Hoe kan links terug aansluiten bij de basis? Puur electorale en institutionele initiatieven zijn onvoldoende gebleken. Er is sprake van een versimpeling van de ‘Vlaamse’ politiek. Er wordt geen rekening meer gehouden met complexiteit.

Een omwenteling kan alleen mondiaal gebeuren, niet meer ‘internationaal’ of nationaal. Dat mondiaal gebeuren is veeleer ‘transnationaal’. Bestaande organisaties zijn veeleer een deel van het probleem, en niet de oplossing. Andersglobalisten en Attac hebben zich onafhankelijk willen opstellen, maar bleken tot dusver niet in staat een alternatief te bieden tegen de hegemonie.
Er moet een structuur opgezet worden van verschillende groeperingen. Nu is het nog teveel het ‘eigen-beweging-eerst’ principe.
Vakbonden en dergelijke hebben te weinig expertise: door samen te werken kun je de nodige expertise bijeenbrengen”.


VERA DUA (Groen!): “Ik geef Eric Corijn voor een stuk gelijk. Ik vind dat er een stapje terug gedaan moet worden. Groen! wil denken op langere termijn, een einde stellen aan de ‘dagjespolitiek’. Ook de rest van de wereld in de solidariteit betrekken. Onze ecologische voetafdruk is nog altijd véél te groot in vergelijking met mensen in de Derde Wereld.

Er zijn ook grenzen, ook al denkt de bestaande politiek die grenzen te kunnen verleggen. Er zijn niet alleen grenzen aan het milieu en de economische groei, maar ook aan de mens zelf. De stress mag niet verder toenemen.
We leven in een welvaartsstaat: we hebben ongelooflijk veel. Daardoor heeft rechts zo’n gemakkelijk succes: mensen zijn bang om alles wat ze hebben kwijt te geraken, en de rechtse politiek belooft hun ‘eigendom’ veilig te stellen.
Er is een enorme verrechtsing aan de gang. Zij ondersteunen elkaar, en vormen een ‘blok’. Ook de rechtse krachten binnen de andere partijen schuiven steeds meer op naar het Blok.

Laten we elkaar dus ook versterken. Het zou een goed idee zijn om een Groene Academie op te richten: een denktank. Dan hebben we ook een plaats om militanten van Groen! de kans te geven het nodige denkwerk te verrichten. Ook zullen we meer moeten doen rond het sociaal beleid”.


HANS BONTE (SP.a) : “Het is inderdaad tijd om een andere strategie te volgen. De wijken moeten één voor één heroverd worden. Ik wil ook verwijzen naar Frank Beke in Gent. Het Vlaams Blok heeft er niet het verhoopte succes kunnen boeken.

Internationaal zullen we de toekomst van onze pensioensystemen e.d. moeten veilig stellen. Er is teveel verdeeldheid in Europa, vooral binnen linkse partijen en vakbonden. Hun analyses stemmen niet overeen. Ook de sociale beweging: steeds weer harde confrontaties met de syndicale delegaties. Ze vertolken meer en meer de standpunten van hun achterban, ook als die soms getuigen van een zekere ‘bekrompenheid’”.


FILIP DE BOTH (LEEF): “Klein Links heeft al 10 jaar niet meer aan politiek gedaan. De resultaten vallen zwaar tegen. Al die kleine partijen kunnen geen politieke tegenmacht opbouwen. Niemand spreekt nog over participatieve democratie. Noch klein-links, noch Attac,… Wel in Porto Allegre uiteraard, maar niet in België. We moeten ook eens durven een model naar voor schuiven.

Ook in kleinere geografische entiteiten (gemeenten) kan het werken. Ik kom uit Herzele en we hebben net de 30-jarige viering van Het Uilekot (opgericht in 1974) gehad. Het Uilekot bracht ons allemaal samen in één ruimte, in één gemeente. Toch zijn mensen van Spa of Groen! niet weggelopen toen wij een lijst wilden indienen. Ook in rurale gebieden is het dus mogelijk een politiek initiatief te nemen.

De meeste mensen liggen niet meer wakker van politiek, stilzwijgen dat ze de tijd zouden hebben voor activisme. De meeste mensen zijn ook moegewerkt als ze thuis komen. Het is niet omdat ze zo graag ‘consumeren’, maar ze hebben geen tijd voor politiek als ze na een dag in de fabriek afgepeigerd thuiskomen.

Linkse mensen moeten zich kunnen aansluiten bij allianties met Spa en Groen!. Maar niet als individu, dan ga je er volledig in op! Een kleinere beweging moet zichzelf kunnen blijven organiseren en uitbreiden, ook al wordt er samengewerkt met anderen”.

Schoenmaker blijf bij uw leest
by Luc Putzeys Sunday, Nov. 21, 2004 at 4:47 PM
Balthazar@advalvas.be

Ik stel mij de vraag, waarom een ecologische beweging haar energie steekt in zoiets als "extreem rechts"?
Men zou zich beter richten tot de "traditionele politiek", want 'zij en alleen zij' blijven verantwoordelijk voor het huidige ongenoegen bij de bevolking.
Net zoals bij het voetbal is het niet altijd diegene die scoort welke alle lof verdient, maar dikwijls ook de aanbrenger.
En dit geval was dat voornamelijk 'Paars'.
Links is duidelijk een betutelingspolitiek aan't voeren naar de burger toe. Het verleden heeft ons aangetoond dat het kapitaal ons - het proletariaat - liefst arm hield. De kerk daarentegen zag ons liefst als een domme maar vrome kudde schapen.
Vandaag hebben Sp.a - Spirit die fakkel overgenomen. Via hun flitspalenpolitiek, de te hoge boetes, de alcoholhetze, haar inmenging bij het aanvullend pensioen, enz...
Links heeft duidelijk teveel 'Red Bull' gedronken, zij zweven letterlijk met hun hoofd aan de huidige politieke verziekte wolkenrand.
Nochtans heeft de bevolking op 13 juli bij de verkiezingen méér dan een duidelijk signaal gegeven.
Maar Links blijft "blind en doof" tegelijk, want het grootse percentage van de blokkiezers komen net uit hun kamp.
Als LEF de band tussen top en basis terug wenst te optimaliseren, dan vrees ik dat de basis moet kiezen voor socialere beleidsmensen.
Alhoewel ik géén aanhanger ben van het "extremistische of liberalistische gedachtengoed, vraag ik toch aan LEF om te stoppen met dit soort gekrakeel.
Ik zou zeggen "schoenmaker blijf bij je leest".
Zolang de traditionele politiek haar verantwoordelijkheid niet ten gronde neemt door te luisteren naar het ongenoegen bij de burger zal er een voedingsbodem blijven voor partijen zoals "Het Vlaams Belang".
Alle pogingen om via dit soort discussies hieraan een einde te stellen is enkel maar gratis reklame voor het VB.
Wordt eindelijk politiek volwassen !!!!!!!!!!!!!!!!



krakeel
by natan Monday, Nov. 22, 2004 at 10:14 AM

welk krakeel bedoel je juist?

groet,

natan

Tja
by Jan V. Tuesday, Nov. 23, 2004 at 1:15 PM

Mensen die hun commentaren afsluiten met 27 uitroeptekens wekken niet mijn spontane sympathie. Als ze dan ook nog een joekel van een DT-fout schrijven in uitgerekend een oproep tot volwassenheid, dan wordt het natuurlijk om te gieren. WORD eindelijk een foutloze schrijver kameraad...

Had niet anders verwacht
by Luc Putzeys Sunday, Nov. 28, 2004 at 1:09 AM
Balthazar@advalvas.be

Beste Natan, ik heb persoonlijk niks tegen LEF, ik geraak echter wel gefrustreerd door de zoveelste poging om de Vlamingen te overtuigen van het kwaad dat er schuil gaat achter een partij als het Vlaams belang (ex – Vlaams blok).
Hoe harder je in de shit roert, hoe harder hij zal stinken. Uiteindelijk worden mensen die 'shit' gewoon.
Bovendien zijn mensen graag burgerlijk ongehoorzaam, wat bijna altijd ressorteert in een averechtse reactie.
Ik zou opteren om het “Vlaams belang” zo snel mogelijk bestuursverantwoordelijkheid te geven, U zult merken hoe snel dat zij hun geloofwaardigheid zullen opbranden.
Een aantal VLD - mandatarissen zijn tot dat zelfde inzicht gekomen en reiken hen nu al de handschoen aan.
Zo niet vrees ik ervoor dat het VB nog meer verkiezingswonden zal slaan bij de volgende verkiezingen en zelfs daarna.
Verder ga ik ervan uit dat de letter V na Jan staat voor “verliezer”. Het is zo een typisch “traditionele” reflex, de huidige politiek waardig.
Niets zeggend over de kern van de zaak, hij speelt dus liever de man dan de bal.
Precies of een (t) of zelfs enkele uitroeptekens hier het onderwerp van discussie zijn.
Uiteraard zegt deze reactie meer over jou – Jan – dan over mij.
Rationeel en objectief argumenteren zit duidelijk niet iedereen in de genen.