arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging tegen 'jacht op werklozen': 'Maatregelen leveren geen enkele nieuwe job op'
by christophe callewaert Friday, Nov. 19, 2004 at 12:17 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Vijfhonderd manifestanten trotseerden gisteren weer en wind om te betogen tegen de strengere aanpak van werklozen. Zij vrezen dat de maatregelen tot nog meer uitsluiting zullen leiden. Volgens de betogers zal de 'jacht op werklozen' ook geen enkele nieuwe job opleveren. Een interview met Yves Martens, één van de organisatoren.

Yves Martens: « We hebben vroeger al betogingen georganiseerd tegen de hardere aanpak van werklozen. Dit is de eerste keer dat we op straat komen sinds de nieuwe maatregelen in voege traden. We kozen deze datum omdat het precies een maand geleden is dat de eerste werkzoekenden een onderhoud kregen. We blijven ijveren voor de terugtrekking van het plan. De maatregelen zullen volgens ons geen enkele nieuwe job opleveren. Ze schuiven de verantwoordelijk door naar de werklozen. Wij vrezen ook dat de maatregelen tot uitsluiting zullen leiden en dat de werklozen worden overgelaten aan de willekeur van de facilitatoren. »

De eerste werklozen werden al uitgenodigd voor een gesprek. Zijn jullie al iets te weten gekomen?

Yves Martens: « Er werd ons bevestigd dat er inderdaad willekeur is. Twee mensen in het zelfde geval werden verschillend behandeld. De eisen die men stelt aan werklozen houden vaak ook geen rekening met de realiteit van de arbeidsmarkt. We hebben bijvoorbeeld het geval van een werkloze arbeider uit Luik die in een steengroeve werkte. Hij moet bewijzen dat hij bij tien bedrijven werkt heeft gezocht terwijl er maar vijf steengroeves in zijn streek zijn. »

In de pers konden we lezen dat heel wat jongeren niet zijn ingegaan op de uitnodigingen.

Yves Martens: « Dat moeten we relativeren. Heel wat jongeren kregen onterecht een uitnodiging. Zij volgen al een opleiding of zitten in een parcours van begeleiding, maar blijkbaar was de VDAB daar niet van op de hoogte. Er zitten ook een pak mensen bij die verhuisd zijn. Daarnaast is er ook een deel werkzoekenden die heel erg achtergesteld zijn, die moeite hebben met lezen en schrijven of die onder de indruk van zo'n officiële brief. Hen kan je toch moeilijk bestempelen als profiteurs. »

De meeste betogers waren Franstalig. Is de situatie minder erg in Vlaanderen?

Yves Martens: « De situatie op de arbeidsmarkt is zeker anders. Het probleem is misschien iets minder nijpend. Geen enkele afdeling van het ABVV wou het platform ondertekenen. Bij het ACV hebben we enkel de Limburgse afdeling. Probleem is ook dat de organisatoren vooral uit het Franstalige gedeelte komen. »

Wat is dat Platform tegen de jacht op werklozen?

Yves Martens: « Het is een initiatief van het Collectif Solidarité contre l'Exclusion. Ondertussen hebben meer dan 20.000 individuen en een honderdtal verenigingen het platform ondertekend. »

Organiseren jullie enkel betogingen?

Yves Martens: « Nee, we organiseren ook info-avonden of gaan zelf uitleg geven aan geïnteresseerde organisaties. »

Een kleine delegatie werd ook even ontvangen op de hoofdzetel van de PS. Heeft dat iets opgeleverd?

Yves Martens: « We werden door Elio Di Rupo himself ontvangen. Na onze opmerkingen aanhoord te hebben, zei hij dat hij onder de indruk was en dat hij geloofde in de oprechtheid van onze argumenten. Maar zijn argument blijft dat de Vlamingen een strengere controle willen en dat daar niks tegen in te brengen is. Hij wil zich dus vooral concentreren op de ontsporingen en hoopt op die manier nog wat aanpassingen te bekomen. Wij vragen de intrekking van het plan. »