arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe Europese Commissie krijgt het vertrouwen…
by Herman L. Thursday, Nov. 18, 2004 at 4:59 PM

… van het Europees Parlement, wel te verstaan.

Vandaag heeft de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Barroso in Straatsburg de meerderheid gehaald in het Europees Parlement. Er waren 449 stemmen vóór en 149 tegen, terwijl 82 parlementsleden zich onthouden hebben. Bij de tegenstemmers zou het gaan om de groene en de links-socialistische fracties. Jammer dat er niet meer sociaal-democraten zich hebben afgezet tegen de duidelijk extreem-liberaal gekleurde Commissie. Maar waarschijnlijk is dat te verklaren door het feit dat 8 van de 25 commissieleden tot de PES-strekking gerekend kunnen worden (in de vorige commissie waren het er nog 9 van de 20, waaronder de voorzitter).

Citaat van Mia De Vits uit Trends van vandaag, 18 november, waarin een interview met de ex-ABVV-leidster is opgenomen:

TRENDS: Kan deze Commissie na de vaudeville met Rocco Buttiglione nog sterk zijn? Of wordt het weer eens een zwakke ploeg?
DE VITS:
“Ik zou niet zeggen dat José Manuel Barroso er verzwakt is uitgekomen. We hebben hem zien evolueren van iemand die dacht dat hij het kon regelen met de EVP-fractie, naar iemand die meer boven de partijen staat. Hij heeft bijvoorbeeld tegen de EVP in, Laslo Kovacs in de ploeg gehouden.”

(Voor alle duidelijkheid: Kovacs is Hongaar en een ex-communist; hij behoort tot de PES-strekking; na de afwijzing van Buttiglione door de EP-commissie “Burgerlijke vrijheden” heeft de EVP als wraak alles in het werk gesteld om ook deze man uit de nieuwe Commissie te werken. Dat is dus niet gelukt.)

Om 16u12 (N18) gelezen bij BELGA:

“De Europese Commissie moet nu zo snel mogelijk aan de slag. Daarover zijn de Vlaamse europarlementsleden het eens. In het halfrond kijkt iedereen met grote belangstelling uit naar het sociaal-economische programma waarmee voorzitter José Manuel Barroso begin volgend jaar moet uitpakken.
De sociaal-democratische fractie lanceerde donderdag een klare waarschuwing aan het adres van de Commissie. "Barroso krijgt van ons geen carte blanche", stelt sp.a-europarlementslid Mia De Vits. "In januari komt hij zijn beleidsprogramma voorstellen en dan zal hij met bepaalde eisen van onze fractie rekening moeten houden". Ze denkt daarbij in de eerste plaats aan de discussie over de rol van openbare diensten, de arbeidstijden en de vrijmaking van het dienstenverkeer.
De linkerzijde van het EP vreest dat de Commissie van Barroso voorrang zal geven aan economische groei en sociale verworvenheden op de helling zal zetten. "Ik ga ervan uit dat Barroso met evenwichtige voorstellen zal komen", oordeelt CD&V-Europarlementslid Marianne Thijssen. "Hij bevestigde ons deze week dat het Europese sociale model moet overleven en in sommige nieuwe lidstaten zelfs nog ingevoerd moet worden. Maar er zijn structurele ingrepen nodig die voor groei en banen zorgen, precies om ons sociaal model in stand te houden".
Haar VLD-collega Dirk Sterckx verwacht zich van zijn kant aan een "harde discussie over de richting die we moeten bewandelen". Volgens hem is het duidelijk dat het akkoord tussen de twee grootste fracties (de EVP en de socialisten bereikten aan het begin van de legislatuur een akkoord over het voorzitterschap van het EP, nvdr van BELGA) niet over de beleidsinhoud ging. "Wij zitten in een sleutelpositie", zo stelde hij vast.
Volgens Sterckx is de politieke scheiding in het parlement veel duidelijker dan in de vorige legislatuur. Dat heeft volgens hem niet zozeer te maken met de grote sociaal-economische uitdagingen die de Europese Unie te wachten staan. "Het heeft te maken met de manier waarop de Unie groot wordt. We krijgen een echt politiek debat"


En nu maar hopen dat er inderdaad een ECHT politiek debat komt in Europa en – over de Europese politiek – in de verschillende lidstaten.