arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces-Thatcher / Britse regering wist van complot
by raf Wednesday, Nov. 17, 2004 at 9:34 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

De Britse regering wist in januari van dit jaar dat er een staatsgreep aankwam tegen de president van Equatoriaal Guinea. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw toegegeven. In maart is in Zimbabwe een groep putschisten aangehouden. Een van hun mogelijke financiers is Mark Thatcher, de zoon van de vroegere Britse premier Margareth Thatcher.

Equatoriaal Guinea ligt wat weggestoken ten Zuid-Oosten van de grote olie-staat Nigeria aan Afrika's Westkust. Het land raakt uit zijn isolement omdat ook daar petroleum wordt opgeboord. President Obiang kwam met een putsch aan de macht en geniet in het Westen een slechte reputatie. De laatste tijd zoeken Westerse regeringen, o.a. die van de Verenigde Staten echter toenadering.

Maar op 7 maart werd in Zimbabwe een groep van 67 huurlingen aangehouden. Ze kwamen uit Zuid-Afrika en waren onderweg naar Equatoriaal Guinea. Onder hen Simon Mann, een voormalige officier van de Britse 'special forces'-eenheid SAS. De huurlingen waren kennelijk zinnens het bewind van president Obiang omver te werpen.

Simon Mann is in september in Zimbabwe tot zeven jaar cel veroordeeld omdat hij "illegaal wapens heeft proberen te kopen". De andere huurlingen kregen 12 maanden, omdat ze illegaal Zimbabwe waren binnengekomen. De piloot van het vliegtuig waarmee ze vanuit Zuid-Afrika waren vertrokken, kreeg 16 maanden cel. De huurlingen ontkenden dat ze in Equatoriaal Guinea een putsch gingen plegen. Ze zeiden dat hun wapens moesten dienen om in de Democratische Republiek Congo een diamant-mijn te gaan bewaken.

In augustus was evenwel in Zuid-Afrika ook Mark Thatcher aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten. De borg van 167.000 £ zou door zijn moeder, de voormalige Britse premier Margareth Thatcher zijn betaald. Mark Thatcher wordt ervan beschuldigd dat hij de aankoop van een helicopter heeft helpen financieren, en dat hij de Zuid-Afrikaanse wet heeft overtreden die bewoners van Zuid-Afrika verbiedt in het buitenland aan militaire operaties deel te nemen.

Mark Thatcher ontkent dat hij iets met het complot te maken heeft. Maar drie Zuid-Afrikaanse huurlingen pleiten wel schuldig en zeggen nu bereid te zijn tegen Thatcher te getuigen. Thatcher verschijnt op 25 november opnieuw voor de rechter in Kaapstad in Zuid-Afrika.

Zij zaak staat er slecht voor, na getuigenissen in de Britse pers over zijn rol in het plan voor de coup, en zeker na de recente verklaring van Jack Straw, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Straw, zo schreef The Observer dit weekeinde, heeft in het Britse parlement erkend dat de Britse regering al in januari 2004 wist dat er een complot tegen Equatoriaal Guinea werd voorbereid. Of de regering daarna iets ondernomen heeft, moet nog blijken.

Vervolg proces april 2005
by raf Thursday, Nov. 25, 2004 at 2:02 PM

Proceedings against Sir Mark Thatcher over allegations he helped finance a coup plot in Equatorial Guinea have been postponed until 8 April. (BBC, 25 november 2004)