arch/ive/ief (2000 - 2005)

Overheidsvakbonden voeren actie: "Belgische fiscus wordt getorpedeerd"
by christophe callewaert Tuesday, Nov. 16, 2004 at 12:55 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De vakbonden bij de federale overheidsdienst Financiën luiden de noodklok. « Twee jaar geleden kwam de pers hier al eens langs om te horen hoe erg het gesteld is met de fiscus. Vandaag kan ik hen enkel zeggen dat het nog eens 20 % verergerd is. » Marc Nijs, secretaris van de christelijke overheidsvakbond CCOD schuwt de scherpe bewoordingen niet als hij de situatie van de Belgische fiscus beschrijft. Samen met enkele honderden militanten van de vier vakbonden voerde hij vanochtend actie bij de Financietoren aan de Kruidtuinlaan.

« Het ministerie van Financiën wordt verwaarloosd, » zegt Marc Nijs. « En het is niet duidelijk of men de dienst bewust of onbewust torpedeert. » Volgens Nijs nemen de belastingscontroles jaar na jaar af. « Dat komt omdat we over te weinig personeel beschikken, onaangepaste infrastructuur en ook omdat de wetgeving vaak mank loopt. » In een tijd dat de informatisering van de financiëlewereld een hoge vlucht neemt, moeten sommige diensten van het ministerie van Financiën het stellen met één computer voor drie personeelsleden.

Vreemd toch voor een regering die van de strijd tegen alle vormen van fraude een prioriteit maakt?
Marc Nijs: « Als de controle perfect is, heb je bijna geen nood meer aan een strijd tegen fraude. Maar die is verre van perfect. Zal ik nog een voorbeeld geven? De dienst tegen BTW-carrousels verhuisde onlangs van Mechelen naar Antwerpen. Het personeel is – precies zoals ik had voorspeld – niet gevolgd. Ze hebben allemaal een overplaatsing naar een andere dienst aangevraagd. Met als gevolg dat de dienst nog enkel virtueel bestaat zonder personeel. »

Kan er dan niet snel nieuw personeel worden aangeworven?
Marc Nijs: « Waar gaat men die halen? Het personeelsplan 2004 dat de aanwervingen en bevorderingen regelt, werd pas in augustus geodgekeurd. Dat is veel te laat. Ik tel dit jaar 820 natuurlijke afvloeiingen. Dit jaar mogen we in principe 500 nieuwe mensen aanwerven. In realiteit zullen dat er slechts 250 zijn waarvan dan nog eens 80 contractuelen. Eind dit jaar zullen we dus weer met 600 mensen minder zijn. »

Hebben jullie daar al over gepraat met de bevoegde ministers?
Marc Nijs: « O, maar we zien elkaar constant. Als ze echt iets willen doen aan de problemen, zal er deftig onderhandeld moeten worden. De propaganda hangt alvast danig mijn voeten uit. Men schetst in de media een rooskleurig beeld van de fiscus. Maar ga maar eens bij je belastingscontroleur kijken in welke omstandigheden die moet werken. Als we eerlijk zijn, moeten we toegeven dat het jaar na jaar slechter wordt. Met de bonden staan we hier om de zoveel tijd te roepen dat het water aan onze lippen staat. Het verrast mij dat de journalisten nog altijd afkomen. Ik kan hen alleen maar zeggen dat het vandaag weer eens 20 % erger is dan twee jaar geleden. »