NOS berichtgeving d 14-11 tav Fallujah by Astrid Essed Tuesday, Nov. 16, 2004 at 7:13 AM |
In haar berichtgeving tav de humanitaire situatie in Fallujah wekt de Nederlandse NOS-teletekstredactie impliciet de indruk, dat een en ander een onvermijdeljk gevolg van de strijd zou zijn
Aan de teletekstredactie van de NOS
Geachte Redactie,
Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 14-11 vermeldt u, dat hulporganisaties de toestand in de Iraakse stad Fallujah beschrijven als een humanitaire ramp.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de bevolking na de zes dagen durende strijd gebrek heeft aan voedsel en water en dat eveneens electriciteit ontbreekt.
Vervolgens vermeldt u, dat alleen het Westen van de stad bevoorraad kan worden.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat betrouwbare gegevens over het aantal burgerslachtoffers ontbreken en dat van de 250.000 oorspronkelijke bewoners het overgrote deel de stad is ontvlucht.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat uit telefoongesprekken van achtergebleven burgers een beeld van grote ontreddering naar voren komt.
In uw slotzin vermeldt u, dat kinderen sterven bij gebrek aan hulpverlening en dat de lijken dagenlang op straat blijven liggen.
Hoewel het zeker van groot belang is, dat u naast de officiele Amerikaanse militaire bronnen eveneens middels dit bericht aandacht hebt geschonken aan de nieuwsinformatie van de hulporganisaties, wekt u met een dergelijke wijze van berichtgeving impliciet de indruk, dat een en ander het onvermijdelijke gevolg is van de geleverde strijd, hetgeen niet het geval is.
Te uwer informatie:
Bij de recentelijk-gepleegde Amerikaanse militaire aanvallen op Fallujah, die hierin werden ondersteund door Iraakse troepen van de voorlopige regering, is er veelvuldig sprake geweest van ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht [de 4e Conventie van Geneve]
Een van de grondregels van de 4e Conventie van Geneve is namelijk, dat bij iedere militaire aanval een strict onderscheid gemaakt dient te worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combatanten [burgers].
Wanneer er sprake is van in elkaar overlopende situaties [zoals de aanwezigheid van strijders in burgerdoelen zoals steden en vluchtelingenkampen] moeten door de strijdende partijen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen worden ter bescherming van de aldaar aanwezige burgers.
A Raketaanvallen op burgerdoelen:
In de eerste plaats is zowel voor [vanaf juli 2004] als tijdens het recentelijk-gepleegde militair offensief veelvuldig sprake geweest van Amerikaanse raketaanvallen op burgerdoelen in Fallujah o.a. met als oogmerk de door de VS van terrorisme beschuldigde Al-Zarqawi militair te treffen.
Nog afgezien van het feit, dat er in dezen sprake zou zijn van een internationaalrechtelijk-verboden buitengerechtelijke executie [althans wanneer het Al-Zarqawi alleen treft] worden gezien het tot dusver grote aantal burgerslachtoffers bij de anti-Al-Zarqawi-acties dergelijke militaire acties als oorlogsmisdaden gecatagoriseerd, aangezien de daders/ opdrachtgevers/ van te voren hadden kunnen inschatten dat de waarschijnlijkheidskans op burgerslachtoffers onevenredig groot is.
B Schending van de 4e Conventie van Geneve bij het vertrek van burgers uit Fallujah
In de tweede plaats hebben de Amerikaanse troepen zich bij hun richtlijnen voor het vertrek van burgers uit Fallujah schuldig gemaakt aan ernstige schending van het humanitair oorlogsrecht, aangezien zij de vrouwen en kinderen toestemming gaven de stad te verlaten, maar aan mannen tussen de 18 en 45 jaar, die niet aan de gevechtshandelingen deelnamen [dus non-combatanten] deze toestemming werd geweigerd, met alle hieraan verbonden humanitaire gevolgen van dien.
Volgens artikel 3 van de 4e Conventie van Geneve moeten namelijk alle burgers ongeacht geslacht toestemming krijgen de stad te verlaten.
C Willekeurige beschietingen van burgers
Eveneens is er bij de Amerikaanse militaire acties in Fallujah sprake geweest van willekeurige beschietingen op burgers, waarbij evenmin sprake was van het nemen van adequate veiligheidsmaatregelen tav burgers.
D Schending van de rechten van strijders, die niet meer kunnen deelnemen aan gevechtshandelingen
Eveneens is er volgens diverse nieuwsbronnen sprake geweest van Amerikaanse militairen, die gewonde strijders hebben doodgechoten, hetgeen eveneens een ernstige schending is van het humanitair oorlogsrecht, dat stelt, dat alle strijders die niet meer aan gevechtshandelingen kunnen deelnemen [hetzij krijgsgevangenen, hetzij gewonde strijders] te allen tijde recht hebben op een humane behandeling.
E Het tegenhouden van voedsel en medische konvooiien:
Verder is het een aantal keren voorgekomen, dat Amerikaanse troepen Rode kruis-personeel met voedsel en medische faciliaire voorzieningen ten behoeve van de burgerbevolking in Fallujah [er waren nog tussen de 30.000 en 50.000 burgers in Fallujah aanwezig] heeft tegengehouden.
Volgens het Internationaal Recht is het belegeren van een stad weliswaar niet verboden, maar moet ten allen tijde medische en voedselhulp voor de burgerbevolking worden doorgelaten.
Bij twee voorafgaande gelegenheden werden de Rode Kruisteams uren opgehouden voordat ze uiteindelijk toestemming kregen door te gaan, hetgeen een ontoelaatbaar oponthoud was gezien de deplorabele humanitaire situatie in Falujah en de meest recente weigering [dd 14-11] heeft nog niet geresulteerd in toestemming van de Amerikaanse militaire autoriteiten tot een vrije doorgang.
Het is evident, dat een dergelijke weigering van de Amerikaanse autoriteiten niet alleen een van de ernstigste schendingen is van het humanitair oorlogsrecht, maar concreet gesproken kan leiden tot de dood of ernstige ziekeverslechtering van een groot aantal burgers in Fallukah, hetgeen een oorlogsmisdaad is volgens het Internationaal Recht.
Terecht heeft dan ook een internationaal-gerennommeerde mensenrechtenorganisatie als Ammesty International [http://www.amnesty.org] haar grote bezorgdheid uitgesproken over zowel de willekeurige Amerikaanse raketbeschietingen en de militaire acties van de Iraakse strijders, die eveneens in een aantal gevallen in strijd waren met het humanitaire oorlogsrecht als over het tegenhouden van medisch-humanitaire hulp door het Amerikaanse leger.
F Burgerslachtoffers:
Hoewel inderdaad geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal burgerslachtoffers is reeds komen vast te staan, dat het aantal in dezen nog groter is dan de gedode Iraakse strijders [meer dan 1000 mensen], hetgeen nog afgezien van de reeds genoemde Amerikaanse raketaanvallen waaruit reeds het tegendeel blijktm een verdere sterke indicatie is van het feit, dat de Amerikaanse bewering, dat er sprake geweest zou zijn van precisiebombardementen volledig onjuist is.
Het lijkt mij dan ook evident, dat u bij uw berichtgeving tav van de humanitaire ramp in Fallujah tevens melding maakt van de hierboven vermelde informatie, zeker betreffende het tegenhouden van een voedsel en medisch konvooi van het Rode Kruis, hetgeen een van de ergste oorlogsmisdaden is volgens het Internationaal Recht.
Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving eveneens melding maakt van bovengenoemde informatie, die gemakkelijk valt te controleren via een van de websites van Amnesty International [http://www.amnesty.org] en het Rode Kruis [http://www.icrc.org, waarop u tevens de 4e Conventie in het geheel kunt raadplegen] en via een van de u ter beschikking staande nieuwsbronnen zals Reuters en AFP.
Eveneens is het in dit verband raadzaam kwaliteitskranten als The Guardiuan te raadplegen.
Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.
Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam
amnesty by jackie Tuesday, Nov. 16, 2004 at 8:56 PM |
web.amnesty.org/library/index/framde140562004
Goeie poging, maar fout. by Jo Tuesday, Nov. 16, 2004 at 10:04 PM |
Jammer maar helaas: we kunnen geen beroep doen op het internationaal recht om Amerika schending van het oorlogsrecht te verwijten. De andere partij in het conflict handelt nl. ook niet volgens dat oorlogsrecht.
Op zich niet onlogisch: als de andere het verdrag niet naleeft, moet jij het ook niet doen.
Ik zou het appreciƫren dat de tegenstanders van de Amerikaanse aanpak niet enkel de tekst die hen aanstaat uit een internationaal verdrag halen.
Ik citeer Artikel 2, paragraaf 3 van de aangehaalde 4e conventie van Geneve (het laatste stuk door mij in hoofdletter gezet):
"Although one of the Powers in conflict may not be a party to the present Convention, the Powers who are parties thereto shall remain bound by it in their mutual relations. They shall furthermore be bound by the Convention in relation to the said Power, IF THE LATTER ACCEPTS AND APPLIES THE PROVISIONS THEREOF."
zie: http://www.unhchr.ch/html/menu3/b/92.htm