arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederland: inval bijeenkomst PKK
by raf Monday, Nov. 15, 2004 at 11:07 AM
raf@indymedia.be 0476954290

Nederland heeft de laatste dagen te lijden van aanslagen, brandstichtingen etc. met racistische inslag, oa. tegen moskeeën. In dat klimaat deed de Nederlandse politie op 12/11 een inval in een "opleidingskamp" van de Koerdische organisatie PKK. Om de Vrije Meningsuiting te vrijwaren? Hieronder een ingekort verslag van het persbureau ANP en een 'relativerend' artikel van een redacteur van NRC handelsblad.

"Nationale recherche doet inval in PKK-trainingskamp
ANP
LIEMPDE - De nationale recherche heeft vrijdagochtend in de omgeving van Liempde in Brabant een inval gedaan in een opleidingscentrum van de Koerdische beweging PKK. Ook op andere locaties zijn invallen gedaan.

De inval is gedaan in kampeerboerderij De Mus'donck aan de Gemondsestraat. Op de kampeerboerderij zijn 29 aanhoudingen verricht, zegt de woordvoerder van het OM.

Burgemeester J. van Homelen van Boxtel, de gemeente waar Liempde onder valt, zei ook nog dat er verder in het land invallen in het kader van dit onderzoek worden gedaan en dat de camping al geruime tijd als opleidingscentrum werd gebruikt.

De omgeving van de kampeerboerderij bij Liempde is afgezet. De zegsman van het OM benadrukt dat het niet gaat om een actie in verband met de recente ontwikkelingen met radicale moslims in Nederland.
(...)
De camping heeft vier grasveldjes voor tenten en caravans en een kampeerboerderij die te huur is voor groepen tot zeventig personen. Op het terrein zijn allerlei recreatiemogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld kano's beschikbaar.

De Haagse rechtbank bepaalde maandag dat PKK-kopstuk Nuriye Kesbir niet aan Turkije mag worden uitgeleverd. De Koerdische activiste had een kort geding aangespannen omdat ze vreesde voor martelingen en andere schendingen van haar rechten in Turkije.

Minister Donner van Justitie heeft laten weten zich niet bij de uitspraak neer te leggen. Donner laat zogeheten spoedappèl instellen".


Ter aanvulling: het artikel over dezelfde politie-actie uit NRC Handelsblad van 12 november:

Inval in Brabants 'trainingskamp PKK'
Door een onzer redacteuren

LIEMPDE, 12 NOV. De Nationale Recherche heeft vanmorgen in de bossen bij Liempde, in Noord-Brabant, een inval gedaan op een camping die gebruikt zou worden als trainingskamp van de voormalige Turks-Koerdische verzetsbeweging PKK. Ook zijn invallen gedaan op een nog onbekend aantal andere locaties in Nederland. In totaal zijn 29 mensen aangehouden.



Dat bevestigen de burgemeester van Boxtel (waaronder Liempde valt) en het landelijk parket van het openbaar ministerie.

De camping annex kampeerboederij De Mus'donck in Liempde werd volgens de politie door de voormalige PKK gebruikt als opleidingscentrum. Of er ook fysieke trainingen of guerrillatechnieken werden onderwezen wil het OM niet zeggen.

De PKK voerde tot eind jaren negentig een gewapende strijd met het Turkse leger in het zuidoosten van Turkije. De PKK is inmiddels opgeheven en heet nu Kongra-Gel.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft steeds gezegd dat er geen opleidingscentra van de PKK in Nederland zijn. De organisatie zou op verscheidene plaatsen in Nederland wel meerdaagse cursussen geven over de geschiedenis van de Koerden en de politiek van de PKK. De AIVD zegt dat de dienst ,,niet over informatie beschikt dat de PKK in Nederland deze vreedzame koers heeft verlaten''.

Fractieleider Dittrich van D66 neemt aan dat de inval te maken heeft met de aanscherping van het samenspanningsartikel in de Wet terroristische misdrijven. Als het vermoeden bestaat dat twee of meer mensen bijeen zijn om een terroristische aanval voor te bereiden, kan nu worden ingegrepen".