Antibiotica-maatregel Demotte asociaal én medisch gevaarlijk by Geneesk vh Volk Thursday, Nov. 11, 2004 at 11:14 PM |
kris.merckx@skynet.be |
In onderstaande persmededeling analyseren de artsen van Geneeskunde voor het volk de voorstellen die minister Demotte dinsdag ll. deed op het noodoverleg over de crisis in de ziekteverzekering. Zij noemen de 'antibioticamaatregel' asociaal en gevaarlijk en klagen dat de farmabizz -ondanks de storm van kritiek na het boek De Cholesteroloorlog van Dirk Van Duppen- in 2005 niet meer maar minder moet betalen.
Riziv-voorstellen Demotte:
antibiotica-maatregel is medisch gevaarlijk, farma-bizz betaalt... minder
De artsen van Geneeskunde voor het Volk sluiten zich aan bij de kritiek van CM-voorzitter Marc Justaert op het besparingsvoorstel van minister Demotte om de antibiotica nog slechts aan 50 procent terug te betalen in plaats van aan 75 procent. Dit voorstel, dat alleen de patiënten treft, is antisociaal. Het is bovendien medisch gevaarlijk, vooral voor de sociaal-economisch achtergestelde groepen. Studies hebben uitgewezen dat precies bij deze groepen soms iets sneller dient overgegaan te worden tot het voorschrijven van antibiotica. De slechtere leef- en woonomstandigheden doen hen een groter risico lopen. Zo hebben kinderen met bronchitis, die met vier in een kleine vochtige kamer slapen, meer kans op complicaties en ziekenhuisopname. De dokters van Geneeskunde voor het Volk zijn voorstander van een zo beperkt mogelijk en wetenschappelijk verantwoord gebruik van antibiotica dat ook rekening houdt met de kostprijs voor de gemeenschap. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor dient niet gelegd te worden aan het einde van de pijplijn, bij de patiënt-consument, maar bij de voorschrijvers en vooral de producenten. Er dient zowel ingegrepen te worden op de reclamemachine van de farma-industrie als op het systeem van betaling per prestatie. Dit laatste zet artsen aan tot een defensieve houding, uit schrik patiënten te verliezen als ze niet snel antibiotica voorschrijven.
De patiënten zullen ook financieel opdraaien voor de verhoging van de remgelden op merkproducten als gevolg van de verscherping van de referentieterugbetaling. De Belgische artsen blijven, onder de marketingdruk van de firma's, immers in 90% van de gevallen het merkproduct verkiezen boven het generisch (wit) product. Men kan van de patiënt niet verwachten dat hij over voldoende kennis beschikt en mondig genoeg is om zelf de arts te aan te manen tot een rationeel voorschrijfgedrag. Dit zou overigens de belangrijke vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt ernstig onder spanning zetten.
Met zijn huidige voorstellen geeft de minister van Sociale Zaken, althans voorlopig, geen gehoor aan honderden vakbondsmilitanten die gisterenavond voor zijn kabinet scandeerden: “Haal het geld waar het is: bij de farma-bizz”.
De geneesmiddelensector is verantwoordelijk voor de helft van de 640 miljoen euro waarmee de begroting 2004 van de gezondheidszorgen ontspoord is. Het voorbeeld van Nieuw-Zeeland toont dat een systeem van openbare aanbesteding voor de geneesmiddelen de ziekteverzekering in België een besparing van 1,5 miljard euro zou kunnen opleveren. Het zou tegelijk een einde stellen aan de onoverzichtelijke chaos van merkproducten en generische geneesmiddelen. Dit voorstel voor openbare aanbesteding, waarbij de ziekteverzekering van elk geneesmiddel alleen de beste en goedkoopste pil kiest en terugbetaalt, werd gelanceerd in het boek van Dr. Dirk Van Duppen “De cholesteroloorlog, waarom geneesmiddelen zo duur zijn’. Het kreeg inmiddels ruime steun vanuit de vakbonden van de non-profit, de mutualiteiten en SP.a-voorzitter Stevaert. In het licht van die steun is het onbegrijpelijk dat minister Demotte, in plaats van snel stappen te zetten in die richting, integendeel het budget voor de geneesmiddelen in 2005 met liefst 12 procent, of 300 miljoen Euro verhoogt tot 3 miljard euro. Minister Demotte stelt dat hij tegelijk de geneesmiddelenindustrie 100 miljoen euro terugbetaling oplegt en een taks op het reclamebudget. In werkelijkheid zal de farma-industrie in 2005 evenwel minder moeten terugbetalen dan in 2004. Dit jaar moet de farma-industrie immers 175 miljoen terugbetalen (65% van de circa 300 miljoen waarmee het budget 2004 voor geneesmiddelen wordt overschreden). Dit is het gevolg van de zogenaamde ‘claw back’- of ‘terugpak’-regel, waarbij 65 procent van de overschrijding van het budget voor geneesmiddelen dient teruggestort te worden aan de ziekteverzekering. Door de enorme overschrijding met 300 miljoen van dit jaar integraal in het budget voor farmaceutische specialiteiten van volgend jaar te voorzien, zal deze post in 2005 allicht binnen de grenzen blijven maar zal er ook geen claw back- opbrengst zijn.
Namens de artsen van Geneeskunde voor het Volk
Dirk Van Duppen (Deurne-Antwerpen)
Sofie Merckx (Marcinelle-Charleroi)
Kris Merckx (Hoboken-Antwerpen)