arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussels Tribunaal lanceert wereldwijde petitie tegen het geweld in Irak
by (posted by christophe) Wednesday, Nov. 10, 2004 at 5:58 PM

De petitie van het Brussels Tribunaal is een reactie op het rapport van The Lancet dat stelt dat de oorlog in Irak al het leven kostte aan 100.000 Irakezen. De initiatiefnemers vragen dat de VS hun troepen terugtrekken.


Het Brussels Tribunaal organiseerde in april van dit jaar een felgesmaakt tribunaal over de rol van de neoconservatieve politici in de entourage van Bush. Eén van de deelnemers aan dat tribunaal, de Belgische professor Jean Bricmont stelde een petitie op tegen de escalatie in Irak. In enkele weken tijd werden al 3000 handtekeningen opgehaald. Onder de ondertekenaars bevinden zich bekende namen als Noam Chomsky, wapeninspecteur Scott Ritter en historicus Immanuel Wallerstein.

De petitie was een reactie op het verontrustende rapport van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat stelt dat de oorlog in Irak al het leven kostte aan 100.000 Irakezen. Het rapport houdt dan nog geen rekening met de slachtoffers in Fallujah. Nu deze stad belegerd wordt door de Amerikaanse en Iraakse troepen willen de initiatiefnemers van het Brussels Tribunaal de petitie nu wereldwijd en breed verspreiden. « Het zou jammer zijn mocht de publieke opinie die zich wereldwijd tegen de oorlog keerde, nu zwijgt tegenover dergelijke ramp, » schrijft professor Lieven De Cauter in een oproep. Hij voegt er aan toe dat Operation Phantom Fury, de aanval op Fallujah, een onwettige slachtpartij is. De petitie zal dit weekend wellicht in een aantal kranten gepubliceerd worden.

U vindt de Nederlandse vertaling van de petitie op deze link: [ klik hier >> ]
U kan de petitie daar ook online tekenen.