arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nationale staking bij De Post: "Post moet beloftes nakomen"
by christophe callewaert Wednesday, Nov. 10, 2004 at 4:22 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Woensdag wordt in het hele land gestaakt bij De Post. De bonden bij De Post nemen het niet dat de directie terugkomt op eerdere beloftes om de arbeidsduur te verkorten. Ook de aanhoudende onzekerheid over de nieuwe privé-partner zorgt voor onrust.


Postmannen staan piket bij het postkantoor Brussel 1 (foto cc)

Het blijft onrustig bij De Post. Na de ontelbare lokale stakingen tegen het computersysteem georoute riepen de bonden nu ook op voor een nationale staking. Volgens hen treedt de directie van De Post de vorige cao met de voeten. « In 2000 werd ons beloofd dat er een 36-urenweek zou ingevoerd worden, maar De Post komt nu op die belofte terug, » zegt Michel Bourton, gewestelijk adjunct-secretaris in Brussel voor het ACOD die samen met enkele vakbondsmilitanten piket staat aan Brussel 1 aan het Muntplein.

Volgens de directie van De Post is er geen geld om de plannen uit te voeren. De bonden waren bereid om de eis van de 36-urenweek te laten vallen in ruil voor meer verlof, maar ook daar wil de directie niet van weten. Volgens Michel Bourton wil de De Post ook raken aan het statuut van de postmannen. En dat ligt op het moment dat de georoute overal voor beroering zorgt zeer gevoelig. Michel Bourton: « Sommige postmannen zijn veel langer op straat. Ze slepen meer gewicht mee. En dan kan het gebeuren dat men al eens sneller ziek valt. » In het kader van de strijd tegen absenteïsme wil De Post statutaire werknemers die meer dan een jaar ziek zijn ter beschikking stellen van de RVA.

Partner
De Post begaf zich sinds kort op de huwelijksmarkt en is naarstig op zoek naar een privé-partner. Dat de werknemers en de bonden niet weten wie de kandidaten zijn zorgt ook voor onrust. « We zijn niet tegen een reorganisatie en we zijn er ons ook goed van bewust dat we klaar moeten zijn als in 2006 de markt geliberaliseerd wordt, maar dat mag wel niet tegen gelijk welke prijs gebeuren, » aldus Michel Bourton. Dat de liberalisering de sociale rol van de postbode in het gedrang brengt, vindt Bourton een spijtige zaak. « De postmannen hebben minder en minder tijd en dat is een spijtige zaak. Het is aan de Belgische staat om op dat punt tussen te komen. »