arch/ive/ief (2000 - 2005)

NOS berichtgeving dd 9-11 tav Falujah
by Astrid Essed Wednesday, Nov. 10, 2004 at 9:09 AM

In haar berichtgeving tav de Amerikaanse militaire aanvallen op Fallujah wekt de Nederlandse NOS-teletekstredactie ten onrechte de indruk, dat hier sprake is van een gelegitimeerde aanval.



Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 9-11 vermeldt u dat de Amerikaans-Iraakse aanval op Fallujah het leven heeft gekost aan ''een dozijn Amerikanen'' [uw formulering].
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de Amerikaanse generaal Metz, die het offensief leidt, verwacht, dat er dagen van straargevechten zullen volgen voodat de hele stad is ingenomen.
Eveneens vermeldt u de mededeling van generaal Metz, dat de verliezen bij de rebellen groot zijn, zonder cijfers te noemen.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de Amerikaanse troepen met luchtsteun naar het centrum van de stad zijn opgetrokken en dat er om de stad een cordon is gelegd om te voorkomen, dat de 2000 tot 5000 rebellen ontsnappen.
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat de leiders van de soennitische minderheid uit woede over de aanval in Irak oproepen tot een boycot van de verkiezingen.
U besluit uw berichtgeving met de mededeling, dat een soennitische minister is opgestapt.


Met deze wijze van berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds wekt u impliciet de indruk, dat hier sprake is van een legitieme militaire operatie, hetgeen niet het geval is.


Te uwer informatie:

A Voorgeschiedenis:

Zoals u ongetwijfeld bekend zal zijn heeft reeds eerder dit jaar [in april] een Amerikaanse militaire aanval op de stad Fallujah plaatsgehad.
Aanleiding hiervoor vormde de moord op vier medewerkers van het aan het Amerikaanse leger gelieerde beveiligingsbedrijf Blackwater USA.
Nog afgezien van het feit, dat een militaire aanval op een stad met als enig oogmerk de arrestatie van de moordenaars van genoemde medewerkers als collectieve straf in strijd is met de 4e Conventie van Geneve [artikel 33, 4e Conventie van Geneve] ging deze aanval gepaard met luchtbombardementen, raketaanvallen en tankbeschietingen, veelal op burgerdoelen, evenals het willekeurig schieten op burgers, hetgeen geleid heeft tot meer dan 600 Iraakse burgerdoden en honderden gewonden.


1 Grondregels 4e Conventie van Geneve:

Een van de grondregels van de 4e Conventie van Geneve is, dat er bij iedere militaire actie een strict onderscheid gemaakt dient te worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combatanten [burgers]
In geval van elkaar overlappende situaties [wanneer strijders zich bevinden in een gebied, dat bevolkt sordt door burgers] dient door de aanvallende partij in casu de Amerikaanse troepen alle voorzorsmaatregelen genomen te worden ter bescherming c.q. eventuele evacuatie van de burgerbevolking.

In het geval van Fallujah echter was er sprake van luchtbombardementen op burgerdoelen, hetgeen verboden is volgens de 4e Conventie en het willekeurig schieten op burgers, hetgeen een oorlogsmisdaad is volgens het Internationaal Recht [4e Conventie van Geneve]


Terecht heeft een en ander dan ook geleid tot brede internationale protesten van gerenommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [http://www.amnesty.org], het Rode Kruis [http://www.icrc.org] en een groot aantal internationale politici.


B Huidige situatie:


1 Raketbeschietingen


Na een periode van relatieve rust werden de Amerikanse militaire aanvallen op Fallujah in juli hervat in de vorm van raketaanvallen op huizen met als oogmerk het militair treffen van Al-Zarqawi, een door de VS gezochte en van terrorisme beschuldigde Jordanier, die verantwoordelijk zou zijn voor een aantal tegen burgers en burgerdoelen uitgevoerde aanslagen en tevens de leider zou zijn van het tegen de Amerikaanse troepen gerichte verzet in Fallujah.

Nog afgezien van het feit, dat een tegen Al-Zarqawi gerichte militaire aanval [althans wanneer het uitsluitend zijn persoon betreft] als buitengerechtelijke executie een ernstige schending is van het Internationaal Recht, zijn in vrijwel alle gevallen burgers het slachtoffer van dergelijke raketaanvallen geworden.
Volgens het Internationaal Recht is het beschieten van burgerdoelen streng verboden, tenzij er duidelijke aanwijzingen zijn voor de waarschijnlijkheid van het gebruik als verblijfplaats door strijders, hetgeen hier niet het geval was.

Gezien de regelmaat van burgerslachtoffers bij deze raketaanvallen is er hier sprake van oorlogsmisdaden, aangezien de aanvallers-opdrachtgevers van te voren hadden kunnen inschatten, dat de waarschijnlijkheidskans op de aanwezigheid van burgers byzonder groot was.

Daarenboven is uit diverse bronnen, die eveneens ter beschikking staan van het Amerikaanse leger, komen vast te staan, dat de verblijfplaats van al-Zarqawi in Falujah uiterst onzeker is.

Eveneens heeft het Amerikaanse leger zich schuldig gemaakt aan willekeurige taketaanvallen op mensenmenigten, hetgeen te allen tijde streng verboden is volgens het Internationaal Recht.

2 De recente militaire aanvallen

Hoewel het Amerikaanse leger bij de recente militaire aanvallen op Fallujah enerzijds vrouwen, kinderen en mannen ´´boven de gevechtsleeftijd´´ heeft opgeroepen de stad te verlaten, heeft het leger tegelijkertijd verklaard alle mannen tussen 18 en 45, die eveneens de stad proberen te verlaten, te zullen arresteren, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen strijders en burgers.
Een en ander is een ernstige schending van de 4e Conventie van Geneve betreffende de bescherming van de burgerbevolking in oorlogstijd, die de bescherming en veiligheid van alle niet aan gevechtshandelingen deelnemende personen (non/combatanten, dus burgers) ongeacht ras, geloof, kleur, religie en geslacht garandeert (artikel 3), hetgeen dus eveneens impliceert niet aan gevechtshandelingen deelnemende mannen tussen de 18 en 45.


Terecht hebben bovenstaande ontwikkelingen betreffende de recente Amerikaanse aanvallen op Fallujah, waarbij de willekeurige raketaanvallen op burgerdoelen nog steeds gecontinueerd worden, geleid tot grote bezorgdheid bij met name mensenrechtenorganisaties als Amnesty International alsmede de Secretaris/Generaal van de VN Kofi Annan.

Het is dan ook in dezen van belang, dat u eveneens in uw berichtgeving melding maakt van bovengenoemde achtergrondinformatie, die gemakkelijk te controleren is via websites van internationale mensenrechtenorganisaties als Amnesty International (http://www.amnesty.org), het Rode Kruis (http://www.icrc.org) en de u ten dienste staande nieuwsinformatiebronnen als Reuters en AFP.

Een en ander zal bijdragen tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tav het teletekstlezende publiek.


Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam