arch/ive/ief (2000 - 2005)

Internationale observatiemissie in Istanbul
by Progress Lawyers Network Tuesday, Nov. 09, 2004 at 11:24 PM

Ontmoeting met recente slachtoffers van foltering in Turkije en deelname van Ivo Flachet, advocaat van PLN te Brussel, aan een internationale observatiemissie begin november 2004 naar Istanbul/Turkije n.a.v. een proces tegen 64 personen verdacht van lidmaatschap van een verboden organisatie


Persbericht van Progress Lawyers Network



Democratie in Turkije nog ver af. Foltering blijft systematisch!

Op 25 oktober startte te Istanbul voor de 12de kamer van het "Hoog Strafgerechtshof" (de vroegere staatsveiligheidsrechtbanken DGM) het proces tegen 64 personen die er van verdacht worden lid te zijn van de in Turkije verboden organisatie DHKP/C.

Dit proces is het gerechtelijke vervolg van de internationale politieactie van 1 april 2004 die toen in meerdere landen van de EU werd gevoerd, waaronder België, Italië, Duitsland en Nederland. In het totaal worden er in heel Turkije 82 personen vervolgd ten gevolge van deze actie, waarvan 64 te Istanbul.

De 64 personen zijn veelal actieve leden van Tayad, de organisatie van familieleden van politieke gevangenen, van een Turkse Mensenrechtenorganisatie (I.T.H.O.D) en journalisten van het weekblad "Ekmek ve Adalet". Onder de beschuldigden zijn ook de advocaten Behiç Asçi en Süleyman Sensoy, en de hoofdredacteur van "Ekmek ve Adalet" Gülizar Kesici.

Advocaat Flachet kon de zitting van de staatsveiligheidsrechtbank bijwonen van maandag 2 november 2004. De 13 verdachten die die dag voorkwamen, getuigden voor het Hof over de foltering die zij hebben ondergaan tijdens de ondervragingen en over de nu reeds 7 maanden durende opsluiting in de beruchte F type gevangenissen in Turkije. Advocaat Flachet had ook ontmoetingen met recente slachtoffers van foltering in Turkije en met gewezen politieke gevangenen.

Uit de verschillende gesprekken met mensenrechtenactivisten blijkt dat systematische foltering en de straffeloosheid van de folteraars het grootste probleem blijft in Turkije. Verder wordt het exhorbitant hoog aantal politieke gevangenen (bepaalde bronnen spreken over 10.000, vooral Koerden) onder de aandacht gebracht.
In een tijd waarbij de toetreding tot de EU van Turkije door extreem rechtse krachten wordt bestreden vanuit anti-Islam argumenten, is het belangrijk op de nog steeds zeer slechte mensenrechtensituatie te wijzen als correcte basis om vraagtekens te plaatsen bij de toetreding van Turkije tot Europa.

Onze gesprekspartners plaatsen vraagtekens bij de stelling dat het toetredingsproces tot de EU een garantie zou zijn voor een meer democratisch Turkije. Op het terrein is er geen enkele wezenlijke verandering vast te stellen met betrekking tot de behandeling van politieke opposanten, politieke gevangenen en het optreden van de rechtbanken tegen politieke oppositie. De EU-commissaris Verheugen heeft in een ontmoeting met de families van politieke gevangenen onmiddellijk gesteld dat de EU “geen enkel probleem heeft met de F-type gevangenis”, een systeem van isolatie van politieke gevangenen. De vrees bestaat dat de EU bepaalde ondemocratische praktijken die gemeengoed zijn in Turkije tolereert en dat in die zin de kloof tussen de EU en Turkije inderdaad kleiner is geworden.


Het proces en de ontmoetingen tonen aan dat ernstig kan getwijfeld worden aan het zogezegde democratiseringsproces in Turkije.
Het proces loopt tot vandaag. Vanavond wordt er een uitspraak verwacht. De verdediging stelt dat het in huidig geval duidelijk over een door de Turkse politie opgezet complot gaat om mensenrechten activisten, advocaten en journalisten te kunnen uitschakelen.

Wij nodigen de pers uit het proces met bezorgdheid te volgen en zijn steeds ter beschikking voor bijkomende info. Aan de observatiemissie namen ook Duitse en Italiaanse mensenrechten advocaten deel. Een Franse fotojournalist J.P. Porcher was ook aanwezig en stelt beeldmateriaal ter beschikking op http://www.granangular.net, latest topics, derde onderwerp onder de titel Democratie à la Turque... (AC0030).

Voor meer info kan u terecht bij advocaat Ivo Flachet.
02/215.26.26
0476/947.258