arch/ive/ief (2000 - 2005)

Liga voor Mensenrechten: "Media en partijen moeten hier rekening mee houden"
by Liga voor Mensenrechten Tuesday, Nov. 09, 2004 at 8:23 PM

Op 9 november wordt Kristallnacht herdacht, en de afschuwelijke gevolgen waartoe het aanzetten tot onverdraagzaamheid en haat toen heeft geleid. Het zou ons moeten geleerd hebben voortdurend alert te zijn wanneer – al dan niet onder het mom van vrijheid van meningsuiting – racistisch gedachtegoed wordt verspreidt, een gehele bevolkingsgroep over dezelfde kam wordt geschoren en als zondebok voor allerlei problemen wordt genomen.

Het Hof van Cassatie heeft vandaag het arrest van het Hof van Beroep van Gent bevestigd en daarmee het laatste woord gesproken in de zaak van de Vlaams Blok-vzw’s.

Zoals vele andere Westerse democratieën beschikt België over een antiracismewet die destijds met ruime meerderheid door het parlement is aangenomen. Uit respect voor deze wet en het principe van gelijkwaardigheid dat erin ligt vervat, startten de Liga en het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding een procedure tegen drie vzw’s die het Vlaams Blok in belangrijke mate steunen. Zoals het een rechtsstaat betaamt, werd de toetsing van de standpunten van het Vlaams Blok aan de onafhankelijke rechterlijke macht overgelaten. Op 21 april 2004 deed het Gentse Hof van Beroep uitspraak in de zaak. Zoals bekend, heeft het Hof van Beroep in een degelijk onderbouwd arrest vastgesteld dat de drie vzw’s zich schuldig hadden gemaakt aan “medewerking aan een groep die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie verkondigt”.

Het cassatieberoep van het Vlaams Blok is afgewezen. We beschikken nu over een rechtsgeldig tot stand gekomen en onweerlegbare rechterlijke uitspraak dat het Vlaams Blok racistische ideeën verspreidt. Dit is een belangrijke ‘vaststelling’ waarmee onder meer politieke partijen en media rekening moeten houden. Anderzijds wil de Liga onderstrepen dat de gerechtelijke aanpak uiteraard slechts zin heeft in een volgehouden mobilisatie tegen racistisch en discriminerend gedachtegoed en dat iedereen hierin verantwoordelijkheid op te nemen heeft.

Een oppervlakkige opsmukoperatie en een nieuwe naam nemen het racistische karakter van het Vlaams Blok uiteraard niet weg. Het is nu aan de Vlaams Blok-politici om duidelijk te maken dat ze wel degelijk het racistische discours achterwege zullen laten. In het licht van hun recente uitspraken in de media lijken zij echter de indruk te wekken de veroordeling naast zich neer te leggen. Waakzaamheid blijft dus nodig.

de bal ligt in hun kant
by Julie Friday, Nov. 12, 2004 at 5:44 PM

Het zijn de media die verantwoordelijk zijn voor het grote succes van het Vlaams Blok. De partij wordt constant voorgesteld als een alternatief voor al het kwade dat in België gebeurt. Zelfs gedurende het DHL-probleem waarvoor het Vlaams Blok geen oplossing had, voorspelden ze al een stijging van de Blok-stemmers of vroegen ze mensen of ze nu van plan waren om voor het Blok te stemmen.

De Vlaamse kranten vermenigvuldigen interviews voor het Blok. De Post verpreidde al reclame van het Blok. De burgers van het land worden door de Vlaamse media gespreid in 2 groepen: de burgers en de allochtonen, zeker als het gaat over een misdaad. Het woord allochtoon wordt constant gebruikt in een negatieve zin, niet alleen door het Blok maar door de media zelf.

Nu gebeurt er nog erger. Zij zijn veroordeeld maar dezelfde avond nodigt de VRT De Winter uit om hem blijkbaar zich te laten verdedigen! Geen debat met progressisten of met de aanklagers maar de NVA-voorzitter daarnaast om de beoordeling te bekritiseren en steun te geven aan het Blok. Er is zelfs geen campagne voor nodig. De VRT (nochtans publiek kanaal) zorgde er al lang voor. De nieuwe naam, de regels, hun standpunt, hun zondebokkenen, hun oplossingen, etc. alles is in een zekere maat bekend en aangeraden. En het blijft nog duren. De kranten zijn overvol met interviews van de Blok-leiders of Blok-stemmers.

Hoe komt het dat de misdaad niet erkend wordt maar dat de misdadigers de kans worden aangeboden om hun misdaad te rechtvaardigen? Hoe komt het dat de media het vonnis gewoon niet aanvaarden door het Vlaams-Blok te veroordelen maar voortdurend de kant kiezen van het Blok? Waarom hadden ze een woordvoerder van het Centrum voor Gelijke Kansen of van de Liga voor Mensen rechten niet uitgenodigd?

De Waalse media pakken het probleem totaal anders aan. NOOIT hebben ze aandacht geschonken aan de Front National. NOOIT heb ik de Waalse president van die extreemrechtse partij gezien. Ze worden nooit beschouwd als een gewone partij.