arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aanklagers Blok blij met "overwinning van de democratie"
by christophe callewaert Tuesday, Nov. 09, 2004 at 8:08 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het Vlaams Blok blijft veroordeeld wegens racisme. Het Hof van Cassatie veegde dinsdag alle opwerpingen van het Vlaams Blok van tafel. Het arrest van het Hof van Beroep in gent wordt daardoor definitief.


Advocaat Jos Vandervelpen: « Vlaams Blok reed door rood licht » (foto cc)

De advocaten van het Vlaams Blok hadden een waslijst van 21 opwerpingen tegen het arrest van het Hof van Beroep in Gent, maar die werden één voor één van tafel geveegd door het Hof van Cassatie. « Geen feitelijke grondslag », « niet ontvankelijk » of « niet aangenomen ». Het werd tijdens het voorlezen van de beslissing van het Hof al snel duidelijk dat het Hof van Cassatie niet wil raken aan het eerdere arrest dat het Vlaams Blok veroordeelde als een organisatie die 'onophoudelijk aanzet tot haat en discriminatie'.

De advocaten van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) en de Liga voor Mensenrechten slaakten een zucht van opluchting. « Het Vlaams Blok is door het rood licht gereden en wordt daar nu voor gestraft, » zei Jos Vandervelpen, voorzitter van de Liga. Advocaat Luc Walleyn, die optrad namens het Centrum, herinnerde nog eens aan de grote kwaliteit van het arrest van het Hof van Beroep in Gent: « Het Hof heeft een grondige analyse gemaakt van het propagandamateriaal van het Vlaams Blok en heeft op basis daarvan de partij veroordeeld. »

Vrijheid van meningsuiting
« They kill again the freedom of speech, » zei Filip Dewinter aan een journalist van de Britse zender BBC. Net als in de aanloop naar deze uitspraak probeert hij zo de veroordeling van het Blok te linken aan de moord op filmmaker Theo Van Gogh. « Onzin, » vindt Jos Vandervelpen. « Ik ben vooral blij dat het Hof van Cassatie bevestigd heeft dat het arrest de vrijheid van meningsuiting respecteert. De redenen voor de veroordeling moeten de Blok-mandatarissen dus in de eerste plaats bij zich zelf zoeken. » De voorzitter van de Liga voor Mensenrechten voegde er nog aan toe dat het beruchte 70-puntenplan waarmee het Blok bekend werd uniek is in Europa. Volgens Jos Vandervelpen moeten er ook geen publicitaire, emotionele of electorale redneen gezocht worden achter dit proces. « Wij zijn daar enkel mee begonnen uit respect voor de wet. »