arch/ive/ief (2000 - 2005)

Slachting dolfijnen in Japan
by Anne Van Ingelgem Tuesday, Nov. 09, 2004 at 3:56 PM

Japanse vissers slachten jaarlijks duizenden dolfijnen genadeloos af. Een beschaafde samenleving kan dergelijk bloedbad niet tolereren. Op 19 november wordt wereldwijd geprotesteerd tegen dit bloedbad, ook in België.

“Het is een bloedbad, wreed en barbaars. Ieder jaar wordt de idyllische en rustige omgeving van Taiji, een dorp in het zuiden van Japan, verstoord door een uitbarsting van onbeschrijfelijke geweld. Weerloze dolfijnen worden er gemarteld tot de dood erop volgt.” - Paul Watson, voorzitter en oprichter van Sea Shepherd Conservation Society.
Elk jaar van oktober tot maart worden in kleine dorpen in Japan duizenden dolfijnen en kleine walvissen gevangen en brutaal gedood. In 2003 lieten 23.000 dieren het leven. Deze slachtingen vinden onder meer plaats in de vissersdorpen Taiji, Iki, Ito, Futo en Izu. Tijdens die maanden drijven Japanse vissers volledige families dolfijnen, bruinvissen en kleine walvissen naar ondiepe baaien. Een aantal dieren wordt verkocht aan dolfinaria en de amusementindustrie en slijten de rest van hun leven in gevangenschap. Op de andere dieren wordt genadeloos ingehakt met messen, haken en knuppels tot ze allemaal dood zijn. Hun vlees, dat vervuild is met zware metalen, wordt verkocht in restaurants en winkels en hiermee vergiftigt de Japanse overheid zijn eigen burgers.

Sea Shepherd vecht al meer dan 25 jaar tegen de slachting van dolfijnen, walvissen en andere zeedieren en lanceert wereldwijd een grootscheepse campagne om een eind te maken aan de barbaarse en wrede slachtpartijen in Taiji en de andere Japanse dorpen.

Japan probeert dit bloedbad angstvallig voor de buitenwereld verborgen te houden. Vorig jaar hebben Sea Shepherd medewerkers gefilmd en gefotografeerd hoe vissers in de haven van Taiji dolfijnen afslachtten. De bemanning werd aangevallen, geïntimideerd en met de dood bedreigd door leden van de lokale gemeenschap omdat ze het had aangedurfd om deze wreedheden openbaar te maken.
Dit jaar werden grote zeildoeken boven de baai gespannen om te verbergen wat ze doen, en wachters houden potentiële dolfijnbeschermers op afstand en verhinderen dat er gefotografeerd wordt wat er met de dieren gebeurt.

De campagne
· beloning: Sea Shepherd biedt 10.000 dollar aan de persoon die de slachtpartij vastlegt op foto of video.
· spot: actrice Susan Sarandon beschrijft de slachting in de sport”red de dolfijnen” en vraagt om de slachting te stoppen.
· petitie: een internationale petitie eist dat de Japanse overheid deze slachting tegenhoudt. Te downloaden van de site.
· protest: op 19 november wordt wereldwijd geprotesteerd aan Japanse ambassades en consulaten.

In België steunt dierenrechtenorganisatie Bite Back het Sea Shepherd protest aan de Japanse ambassade in Brussel, Kunstlaan 58.
Van 11.30 tot 14 uur zullen Japanse vissers genadeloos inhakken op weerloze dolfijnen, de Kunstlaan kleurt bloedrood. Ook Pietje De Dood is van de partij…

Contactpersoon: Anne Van Ingelgem – mail: filip.ools@mail.be - tel: 052/30 58 46 of 0478/56 78 21.
Alle info over de Taiji slachtpartij http://www.seashepherd.org

Voor de dolfijnen
Anne Van Ingelgem
Contactpersoon voor Sea Shepherd in België

Hoe men er in Japan over denkt
by Beoran Friday, Apr. 29, 2005 at 9:55 AM

Dit artikel is helemaal vanuit het Europee oogpunt geschreven en houdt geen recening met de Japanse cultuur en visie.

In Japan worden inderdaad dolfijnen en walvissen gedood om ze op te eten. Men beschouwt daar het vlees van deze dieren als erg lekker en voedzaam, maar ook als iets erg luxueus, want het is extreem duur. Dat kan wel schokkend lijken, maar hier in Belgie doden we ook veel andere zeedieren, en ook varkens, schapen, koeien, kippen om ze op te eten. We eten hier in Belgie zelfs muskusratten. Doet het er toe welke dieren we opeten? Of moeten we allemaal veganisten worden?

Wat zou u ervan zeggen moesten hier een paar Japanners komen betogen tegen het feit dat wij muskusratten eten? "Red de rat". U zou denken dat ze gek zijn. Net zozeer snapt men in Japan niet waarom wij zo tegen het eten van dolfijnen en walvissen zijn. Het getuigt van culturele arrogantie om dit niet in te zien.

Natuurlijk is er het probleem van de overbevissing, maar dat kennen we overal in de wereld. Ook hier dreigen we de noordzee leeg te vissen...