arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wist u dat uw bank investeert in uraniumwapens?
by Christophe Devriendt Sunday, Nov. 07, 2004 at 11:09 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

De vraag stond op een flyer die Netwerk Vlaanderen vorige vrijdag 5 november aan het personeel van de Belgische banken uitdeelde. Het was namelijk “Internationale Actiedag tegen Uraniumwapens”. Allerlei organisaties spraken zich uit tegen het gebruik van (verarmd) uranium in oorlogtuig. Wat “Netwerk Vlaanderen” daarmee te maken heeft, vertelt Karl Maeckelberghe.

Hoe is Netwerk Vlaanderen bij de “Internationale Actiedag tegen Uraniumwapens” betrokken geraakt?
Dat was in feite erg voor de hand liggend. Netwerk Vlaanderen kwam eind november 2003 in het kader van zijn campagne “Mijn geld? Goed geweten!” naar buiten kwam met een dossier rond de investeringen van de vijf grootste Belgische banken in de wapenindustrie. Nadien volgde een dossier over investeringen in controversiële wapenssystemen, waaronder antipersoonsmijnen en wapens met het erg schadelijke verarmd uranium. Dat vormde de direkte aanleiding voor onze betrokkenheid.

Wat is de bijdrage van Netwerk Vlaanderen binnen het geheel van de campagne?
Wij richten ons uiteraard specifiek op de banken. Wij vragen van hem dat zij zich zouden terugtrekken uit alle investeringen in bedrijven die zich toeleggen op de productie van vier controversiële wapenssystemen, waaronder dus de wapens met verarmd uranium.

Kan je wat meer uitleg geven over die grote coalitie?
Netwerk Vlaanderen voert vandaag actie in het kader van de recent opgerichte Belgische Coalitie “Stop Uraniumwapens!”. Dat is een onafhankelijk samenwerkingsverband van vakbondsmensen en milieu-, vredes- en mensenrechtenorganisaties, waaronder “Voor Moeder Aarde” en “Pax Christi”. De coaltie eist van de Belgische overheid niet alleen dat zij geen uraniumwapens meer produceert, aankoopt of opslaat, maar dat ze zich internationaal uitspreekt tégen het gebruik ervan, net zoals ze dat destijds deed met het gebruik van antipersoonsmijnen. Op internationaal vlak bestaat de coalitie “Ban Depleted Uranium” al jaren en vooral in de Verenigde Staten, één van de meest fervente gebruiker van wapens met verarmd uranium, staan zij sterk.

Welke acties vinden er vandaag plaats in Brussel?
Deze ochtend hebben we de actie van Netwerk Vlaanderen die zich specifiek richt naar de personneelsleden van FORTIS, ING, DEXIA en AXA. Aan de ingang van het hoofdgebouw staan telkens een aantal mensen die pamfletten uitdelen. In die pamfletten wordt er opgeroepen tot een onmiddelijke stopzetting van investeringen in producenten van wapens met (verarmd) uranium. Nadien volgt er een actie aan het Ministerie van Defensie. Daar zullen ze ontvangen worden door een afgevaardigde van het ministerie aan wie ze hun eisenpakket zullen overhandigen.

Tot slot nog een bedenking: antipersoonsmijnen zijn illegaal verklaard door België. Wanneer banken investeren in Singapore Technologies, dat zulke wapens produceert, geeft dat voor hen een enorm probleem. In het geval van de uraniumwapens is dat argument alvast uitgesloten. Geeft dat banken geen excuus om het probleem te negeren?
Toch niet. KBC is van plan zich terug te trekken uit investeringen aan producenten van clusterbommen. Die zijn ook niet illegaal verklaard door de Belgische staat. KBC bekijkt het eerder als een algemeen aanvaarde concessus rond de problematiek van die wapenssystemen. Zij worden vandaag niet geviseerd omdat zij zich bereid hebben verklaard om zich terug te trekken uit de gewraakte investeringen. AXA heeft, naar goede gewoonte, nog steeds niets laten weten. Fortis is aan een beleid inzake controversiële investeringen aan het werken, maar wat dat concreet inhoudt, weten wij op dit moment nog niet.

Karl, bedankt voor uw kostbare tijd!

Meer info: www.motherearth.org/du - www.bandepleteduranium.org - www.mijngeldgoedgeweten.be