arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ya Basta!-nieuwsbrief Nr. 4
by Ya Basta!-collectief Sunday, Nov. 07, 2004 at 2:32 PM
info@yabasta.be www.yabasta.be

De Ya Basta!-nieuwsbrief Nr. 4 is net verschenen...

Ya Basta!-nieuwsbrief Nr. 4
7/11/2004

NIEUW OP WWW. YABASTA.BE

Het debacle van de Amerikaanse verkiezingen
Waarom Bush zegevierde
Op: Znet (zmag.org)
Thomas Frank

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de Amerikaanse webstek Znet. De (vrije) vertaling naar het Nederlands is van de hand van Peter Tom Jones (Ya Basta!). Het stuk tracht een verklaring te bieden voor de trieste afgang van de Democraten.
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=161


Als ze de wereld echt willen veranderen…
moeten ngo’s voor zichzelf de lat hoger leggen
In: Pala-themabief, Nr. 17
Dirk Barrez

Dit artikel verscheen in de PALA THEMABRIEF, Nr. 17, 1 november 2004. Dirk Barrez stelt zich hierin de vraag wat de bijdrage kan zijn van niet-gouvernementele organisaties in de strijd voor een andere wereld.
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=160


ANDERE BIJDRAGEN

Het ‘poëtische denken’ opnieuw uitvinden (Johny Lenaerts)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=138

De permanente catastrofe (Lieven De Cauter)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=158

Feminisme en andersglobalisering (FAM)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=157

De oproep van de vergadering van sociale bewegingen
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=130

Het ESF: tijd om serieus te worden (Paul Kingsnorth)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=125

De tango der kneuterigheid (De Ekstermolengroep)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=127

Terugblik op vijf jaar Uitpers, vooruitblik op de wereld (Eddy Boutmans)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=126

Ethisch ondernemen (Dirk Barrez)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=128

Een Europese droom (Gie Goris)
http://www.yabasta.be/article.php3?id_article=132


AANKONDIGINGEN

Heruitgave De antwoorden van het antiglobalisme (Dirk Barrez, 4e druk, Academia Press)

Dit boek is voor het eerst uitgegeven in het najaar van 2001. Drie jaar en evenveel drukken later is het boek amper nog te vinden, want vrijwel uitverkocht. Maar de nieuwsgierigheid bij veel mensen blijft: wat is globalisering juist en wat zijn haar voor- en nadelen? Steeds meer mensen beseffen dat de huidige economie te weinig zinvol werk schept, vele maatschappelijke noden onbeantwoord laat, zware ongelijkheid en zelfs armoede en honger creëert en het milieu onvoldoende respecteert. Ze zien hoe geweld en onrecht toenemen op onze wereld. En zo raakt hun vertrouwen in de oude antwoorden ondergraven.

Daarom reageerden Academia Press en Global Society vzw positief op de vraag tot een heruitgave. In de vierde druk van 'De antwoorden van het antiglobalisme' zijn enkele kleine zetfoutjes gecorrigeerd en het boek kreeg een nieuwe omslag. Aan de inhoud is niet gesleuteld. Natuurlijk bleef de wereld niet stilstaan, en al zeker niet de antiglobaliseringsbeweging. Het Wereld Sociaal Forum beleefde zijn vierde editie en waaierde uit in regionale sociale fora in de diverse continenten, en verder in nationale en hier en daar ook lokale sociale fora. Maar - zelfs na 11 september gevolgd door Afghanistan en de tweede Irak oorlog - zijn de fundamentele problemen waar deze wereld mee kampt nog dezelfde. De antiglobaliseringsbeweging worstelt nog met dezelfde vragen. En al wekken de massamedia misschien een andere indruk, de vraag naar alternatieven voor al wat nu fout loopt is enkel maar gestegen. Meer dan ooit is het nodig om te beklemtonen dat niet enkel een andere maar zelfs een betere wereld mogelijk is en onze medemensen eraan te herinneren dat het on-menselijk is om dat niet te willen.

Dirk Barrez, De antwoorden van het antiglobalisme. Van Seattle tot Porto Alegre, Academia Press & Global Society vzw, 2004 (vierde druk), 264 p., 20 euro

BESTELLEN VAN DIT BOEK kan heel eenvoudig door een mail te sturen naar info@globalsociety.be met vermelding van 'bestelling boek antiglobalisme', aantal exemplaren, uw naam en uw adres. DE VERZENDING IS GRATIS, pas betalen na ontvangst, factuur meegestuurd.


Leesgroepen Manifest voor een ander Europa (o.l.v. Masereelfonds)

Het ontwerp van grondwet voor de Europese Unie verdient alle mogelijke, kritische aandacht. Op basis van Een Manifest voor een ander Europa (Ya Basta!-reeks, Academia Press), maar ook op basis van andere interessante teksten, wil het Masereelfonds de grondwet bespreken, en vooral discussiëren over mogelijke alternatieven. We denken dat dit interstaten-raamakkoord, grondwet genoemd, te belangrijk is om over te laten aan de politici. Momenteel is nog niet duidelijk of er in België een niet-bindend referendum over de grondwet zal worden georganiseerd, maar o.i. hoeven burgers niet te wachten tot hun ‘vertegenwoordigers’ het vragen of toelaten om hun stem te laten horen. Lees verder op:
http://www.yabasta.be/breve.php3?id_breve=5


ZELF EEN ARTIKEL VOORSTELLEN?

¡Ya Basta! is geen afgescheiden club; veeleer wil het een forum zijn voor ideeën die op één of andere manier relevant zijn in het kader van de theoretische praxis van de andersglobaliseringsbeweging. Daarom bieden wij de mogelijkheid een artikel voor te stellen voor de website. U kan daarvoor passeren langs de administratiepagina (zie openingspagina http://www.yabasta.be). Als dit te veel moeite is, mail uw tekst dan door naar info@yabasta.be. De site biedt bijdragen over zeer uiteenlopende thema’s als anti-racisme, arbeid, cultuur, democratie, directe actie, ecologie, economie, feminisme, globalisering, holebi’s, inheemse volkeren, media, politieke geschiedenis, spiritualiteit, strategie en vrede. Voor elk wat wils dus.


EEN BOEK UIT DE YA BASTA!-REEKS BESTELLEN ?

U kan één van de boeken uit de Ya Basta!-serie hier bestellen. Daarvoor schrijft u het relevante bedrag over op rekeningnummer 001-2361090-89 met vermelding van ‘bestelling boek X’ en het postadres waarop u het boek wenst te ontvangen. Voor alle zekerheid stuurt u ook best, ter bevestiging, een e-mailtje naar het adres redactie@yabasta.be.

De tarieven voor de verschillende boeken zijn (inclusief verzendingskosten):
• Ya Basta! (361 p.) 16 euro
• Esperanza! (534 p.) 17 euro
• Verzet als scheppende kracht (151 p.) 9 euro
• Manifest voor een ander Europa (136 p.) 8 euro

Hierbij wensen we ook te benadrukken dat alle auteurs die publiceren in de Ya Basta-reeks afstand doen van hun financiële marge op de verkoop van deze boeken, teneinde de kostprijzen zo democratisch mogelijk te houden.


¡Tegen de permanente noodtoestand van het Imperium, voor een nieuwe lente!
Het Ya Basta!-collectief