arch/ive/ief (2000 - 2005)

Progressief Amerika unaniem: Kerry was barslecht kandidaat
by christophe callewaert Thursday, Nov. 04, 2004 at 4:32 PM
christophe@indymedia.be

Ook de eerste progressieve analyses sijpelen binnen. Over één ding zijn ze het alvast eens: Kerry was een barslecht kandidaat.

Kerry, dat was meer tunnel en geen licht. Zo vat de linkse journalist Alexander Cockburn het samen op counterpunch. Volgens Cockburn dateert de mislukking van Kerry al van toen hij groen licht gaf aan de oorlog in Irak. Dat is ook de mening van Fred Goldstein van Worker's world. « Kerry had de grote massa niks te bieden. Zijn grote electorale sterkte was de haat en angst voor Bush. » In plaats van de oorlog tegen terrorisme te ontmaskeren als een alibi om ten strijde te trekken tegen Irak en Afghanistan, speelde Kerry het spelletje mee, aldus nog Goldstein. Volgens Doug Ireland van de blog Direland had het allemaal anders kunnen lopen, mocht Kerry toegegeven hebben dat zijn steun aan de oorlog in Irak een vergissing was.

Diezelfde Ireland vindt het ook onbegrijpelijk dat Kerry niet meer op de economische problemen heeft gefocust. Peilingen wijzen uit dat de bevolking zelfs op dat punt meer vertrouwen had in Bush dan in Kerry. Ireland wijst er op dat Kerry de verkiezingen uiteindelijk verloren heeft in de staat Ohio waar de afgelopen vier jaar een kwart miljoen mensen hun job verloor. Maar zelfs in die staat repte Kerry tijdens zijn campagne met geen woord over de economie.

Fred Goldstein wijst er op dat Bush het deze keer niet haalde in de grote stedelijke regio's met veel arbeiders. « Het is dus duidelijk dat Bush géén mandaat kreeg van de arbeiders, van de vakbonden en van de zwarten waarvan 9 op de 10 tegen Bush stemden, » aldus Goldstein. « Bush haalde het wel in het Zuiden waar racisme, politieke reactie en de erfenis van de slavernij sterk staan en de vakbonden en arbeidersklasse zwak zijn. »

Karl Rove, de strateeg achter Bush, heeft het volgens journalist Jim Lobe heel slim gespeeld door de campagne toe te spitsen op morele 'splijtzwammen' als het homohuwelijk. Zo kreeg hij de rechtse basis in beweging. Op het vlak van mobilisatie zijn de democraten kneusjes, aldus Alexander Cockburn. « De democraten verkwisten 70 miljoen dollar in een campagne tegen Ralph Nader. Ze kregen Nader klein, maar dat leverde hen niets op, behalve misschien de vernietiging van de Green Party. »