arch/ive/ief (2000 - 2005)

Progressief Amerika zit met een kater
by christophe callewaert Thursday, Nov. 04, 2004 at 3:20 PM
christophe@indymedia.be

Progressief Amerika zit met een kater. « De verkiezingskater van mijn leven, » kreunt Tom Engelhardt, een onafhankelijke journalist op zijn weblog (www.tomdispatch.com). Nooit eerder werd zo gemobiliseerd tegen een zittend president en toch haalde die door alle progressieven unaniem verfoeide president het met de meeste stemmen ooit. Tijd dus voor bezinning. Wij keken eens naar de eerste, nog wat aarzelende, reacties.

Filmmaker Michael Moore, zowat de incarnatie van het progressieve verzet tegen Bush, hult zich voorlopig in stilzwijgen. Op zijn site staat nog geen reactie te lezen. Enkel de korte terminator-achtige boodschap: « We're not going away. » Het is ook wachten op reacties van andere bekende Amerikaanse dissidenten als Noam Chomsky en Michael Parenti. Historicus Howard Zinn, bekend van A People's History of the United States, liet wel al even van zich horen in een radio-uitzending van Democracy Now. « Dit toont nog maar eens hoe vreselijk slecht geïnformeerd de Amerikaanse bevolking is, » zei Zinn. « Kerry deed weinig om daar iets aan te veranderen. » Volgens Zinn is het nu niet het moment om te treuren, maar om te mobiliseren. « Deze keer hadden we te weinig tijd om een serieuze derde kandidaat te vinden. Nu hebben we vier jaar voor ons om iemand te vinden die een serieus alternatief kan zijn voor de democratische en republikeinse kandidaat. » Zo'n kandidaat zou volgens Zinn er al op zijn minst voor kunnen zorgen dat de democratische partij verplicht wordt om zich om te vormen tot een echte oppositiepartij.

Niet treuren, maar organiseren. Dat is ook de eerste reactie van United for Peace and Justice, één van de grote vredesbewegingen in de VS. De vredesactivisten steken meteen ook de hand in eigen boezem. « Feit is dat de progressieve bewegingen nog niet sterk genoeg zijn om een machtswissel door te drukken. » Die bewegingen moeten volgens hen nu versterkt worden. United for Peace and Justice put hoop uit de grote mobilisaties van de laatste maanden zoals de betoging tegen de republikeinse conventie waarin een half miljoen opstapten.

« Tot hier de illusie die we hadden over de invloed van Chomsky, Zinn, Moore, Springsteen en de rest, » schrijft Mickey Z. op www.dissidentvoice.org.

Jim Lobe die eerder dit jaar de rol van verdediging opnam in het Brussels Tribunal en die als journalist de neoconservatieven al jaren op de huid zit, ziet de toekomst somber in. « Met een sterke controle over de twee kamers van het congres en een meerderheid in de presidentsverkiezingen zijn Bush en de republikeinen goed geplaatst om, zoals vice-president Dick Cheney al zei in zijn overwinningsspeech, een mandaat te claimen en uit te voeren dat het land nog meer naar rechts zal duwen. »

niet iedereen wacht met zijn reactie...
by bert Thursday, Nov. 04, 2004 at 9:24 PM

Mobiliseren deden ze blijkbaar al in San Francisco. Ik klikte even uit nieuwsgierigheid op de indy website van san francisco bay en jawel: verslag en photoreport van een demonstratie op 3 november. 5000 tot 10 000 deelnemers.
Wie tijd heeft, kan ook eens op andere sites gaan neuzen voor een opsteker. Proficiat San Francisco!

links
by han Thursday, Nov. 04, 2004 at 9:35 PM

http://sf.indymedia.org/news/2004/11/1705311.php

Hier vind je de foto reportage over de acties in SF.