arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL-werknemers krijgen steun uit andere bedrijven
by christophe callewaert en raf custers Friday, Oct. 29, 2004 at 2:51 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL – De werknemers van DHL staan er niet alleen voor. Op de mars voor werk stonden ze zij aan zij met delegaties van de andere luchthavenbedrijven als Sabena Technics, Interparking en Aviapartners. Ook delegaties van andere bedrijven kwamen hun steun betuigen. Hieronder een greep uit de reacties.

« Uit solidariteit en omdat tewerkstelling zo belangrijk is », verklaart Wim Verhoeven, delegee bij busbouwer Van Hool zijn aanwezigheid.
Vanhool
« Wij zijn hier met een kleine delegatie omdat we eerder al Renault Vilvoorde hebben meegemaakt en omdat we zien dat er bij Volkswagen en Opel herstructureringen aan de gang zijn. Het kan niet dat de regering dan niets doet om DHL hier te houden. » Verhoeven houdt zijn hart vast voor de toekomst. « We staan aan de vooravond van interprofessionele onderhandelingen en de werkgevers zwaaien met meer flexibiliteit en werktijdverlenging. Er zijn ook zware hervormingen in de sociale zekerheid op komst. En ondertussen maakt de regering geen werk van een industrieel beleid. 200.000 nieuwe jobs heeft Verhofstadt beloofd. Ik denk dat het saldo ondertussen negatief is. Maar als er geen werkende mensen meer zijn, valt ook de sociale zekerheid weg. »

Hedwin De Clercq is ABVV-delegee bij Volkswagen Vorst waar 600 banen op de tocht staan. « Het is onze verdomde plicht om hier te zijn, » gromt hij vanonder zijn helm. Toch twijfelt hij of dit wel de goede plek is om te betogen. « Met alle respect voor onze vrienden van DHL, maar ik persoonlijk zou dit niet meer doen, naar de wetstraat komen. Het is bij het bedrijf dat het nu te doen is. DHL is de grote schuldige. »

Gust Haverbeke, gewestelijk secretaris van het ACOD is uit Limburg naar Brussel gekomen om deel te nemen aan de mars voor werk. « Wij zijn hier met een delegatie van ACOD-Limburg. We vinden het heel belangrijk om hier te zijn. Ieder is op zichzelf bezig. Dat is jammer. »

Ook Maria Vindevoghel, bekend van de strijd tegen het faillissement van Sabena en nu ACV-delegee bij Belgian Ground Services ontbreekt niet op het appel.
Vanhool
« Het is een grote stap vooruit dat de delegaties van de luchthavenbedrijven hier vandaag bij één zijn. Bij Sabena is dat nooit gelukt. Zij zijn nochtans ook betrokken partij. Het vertrek van DHL kan een domino-effect veroorzaken. » Toch gelooft Maria Vindevoghel niet dat dit een eindpunt is. « Er kan nog meer gedaan worden. Volgende keer moeten ook de werknemers van de luchthavenbedrijven er bij zijn. Want ik merk op mijn werk dat er wel degelijk over gepraat wordt, dat de mensen er hard mee bezig zijn. »

Patricia is metrobestuurster bij de MIVB. De werknemers van de Brusselse vervoersmaatschappij staakten vandaag voor de tweede vrijdag op rij. Een deel van het stakende MIVB-personeel was de vakbondsdelegatie gevolgd die een onderhoud had met de Brusselse regering. Een ander deel sloot zich aan bij de mars voor werk.

« Ik ben hier omdat ik meer respect heb voor de werknemers dan voor de patrons die met het geld gaan lopen. Kijk maar naar die Jan Coene van Picanol, » fulmineert Patricia die actief is binnen de socialistische vakbond. De onvrede zit heel diep. « Ik ken collega's die 70 uur per week werken. Het is allemaal begonnen sinds de komst van de nieuwe directie. Loketten worden gesloten, veiligheidsdiensten afgeschaft terwijl Flaush (de directeur-generaal van de MIVB, cc) maar blijft herhalen dat hij het goed voor heeft met het openbaar vervoer. Nu zegt hij dat hij interim-personeel wil inzetten om de stellen te besturen. Kan je je dat voorstellen? Bestuurders zonder enige ervaring of opleiding, dat is de veiligheid van alle reizigers in gevaar brengen. »

DHL: photo's solidariteit
by han Friday, Oct. 29, 2004 at 4:14 PM

DHL: photo's solidariteit

DHL: photo's solidar...
avia_partners.jpg, image/jpeg, 600x482

DHL photos solidariteit
by han Friday, Oct. 29, 2004 at 4:14 PM

DHL photos solidarit...
stib.jpg, image/jpeg, 600x470

DHL photos solidariteit
by han Friday, Oct. 29, 2004 at 4:14 PM

DHL photos solidarit...
sabena.jpgl9g8of.jpg, image/jpeg, 600x399

DHL photos solidariteit
by han Friday, Oct. 29, 2004 at 4:14 PM

DHL photos solidarit...
vanhool.jpg, image/jpeg, 600x481

DHL: photo's solidariteit
by han Friday, Oct. 29, 2004 at 4:24 PM

DHL: photo's solidar...
maria.jpgqysse9.jpg, image/jpeg, 600x589

DHL: photo's solidariteit