arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS dreigen Europese satellieten uit de lucht te schieten
by christophe callewaert Tuesday, Oct. 26, 2004 at 4:20 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Als een vijandige staat als China gebruik maakt van het Europese programma voor satellietnavigatie en -positiebepaling bekend onder naam Galileo, zullen de VS niet aarzelen om de satelieten uit de lucht te schieten. Het verontrustende bericht stond dit weekend te lezen in The Business Weekly.

Eerder deze maand werd China feestelijk onthaald als nieuwe partner binnen het Europese Galileo-programma waar ook Rusland en Israel aan meewerken. Galileo moet het Europese alternatief worden voor het bekende Global Positioning System (GPS)-systeem. De Chinese autoriteiten gaan er prat op dat dit het grootste internationale wetenschappelijke programma is waar China ooit aan meewerkte. Het land wil de technologie gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de economie en voor de communicatie tijdens de Olympische spelen van 2008.

De Chinees-Europese toenadering schoot duidelijk de VS in het verkeerde keelgat. Op een conferentie in Londen kwam het sluimerende conflict tot ontploffing. Een Europese delegatie verklaarde koudweg dat zij de satelieten nooit zouden uitschakelen, zelfs niet als die gebruikt zouden worden in een militair conflict met de VS. Hun gesprekspartners uit de VS antwoordden even koud dat Washington in dat geval niet zou aarzelen om over te gaan tot « een omkeerbare en indien nodig onomkeerbare actie ». The Business Weekly kon de hand leggen op een rapport van de Amerikaanse luchtmacht waarin het incident vermeld wordt en waarin het dreigement bij monde van Peter Teets, de voorzitter van de instantie die militaire satellieten controleert als een retorische vraag werd herhaald.

Keuze
De VS hebben altijd volgehouden dat ze Galileo een overbodige concurrent van hun eigen systeem vinden. Volgens specialisten toont dit onverholen dreigement dat Galileo ook een belangrijke miliatire waarde heeft. Business Weekly meent dat Galileo alle landen dwingt tot de keuze die ook al tijdens de oorlog in Irak de wereld in twee kampen verdeelde: voor of tegen de VS. Voorlopig ziet Europa vooral de lucratieve aspecten van het satellietnavigatiesysteem. In één jaar tijd verdubbelde de markt voor dergelijke systemen van 10 miljard euro naar 20 miljard euro. Brussel verwacht ook 150.000 nieuwe jobs in Europa alleen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Zhang Qiyue noemt de Amerikaanse dreigementen absurd. Volgens hem is de Europees-Chinese samenwerking rond Galileo strikt burgerlijk. De voorbije maanden lieten Chinese leiders al verschillende malen horen dat ze werk willen maken van een Europees-Chinese toenadering. Los daarvan besliste China enkele maanden geleden om hun voorraad buitenlandse deviezen niet langer alleen in US dollars te beleggen. Het bericht bezorgde veel investeerders klamme handen. Zij zien de nu al zwakke dollar nog meer onder druk komen.