arch/ive/ief (2000 - 2005)

Beyond ESF: het gratis sociaal forum van Londen
by Christophe Devriendt Monday, Oct. 25, 2004 at 12:48 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

LONDON -- Zoals bekend werd er tijdens het officiële ESF in Alexandra Palace, een alternatief programma naar voor gebracht met “Beyond ESF” als titel. Vijf dagen lang hebben vooral progressieven over allerhande thema’s gediscusieerd. De campus “Tottenham” van de universiteit, even buiten het centrum van London, werd daarvoor ter beschikking gesteld. Ikzelf volgde enkele werkwinkels, onder andere over de onzekerheid in het zoeken naar werk en de toestand in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Allemaal erg interessant. Op de laatste dag had ik een gesprek met Alesio, actief in “Wombles”, een in London gevestigd anti-autoritair initiatief, dat nu zo’n vier jaar bestaat.

Kan je mij om te beginnen eens vertellen wie “Beyond ESF” in het leven geroepen heeft?
Het zijn hoofdzakelijk de mensen van “Wombles” die het forum en andere zogenaamde “autonome plekken” georganiseerd hebben, maar ook andere organisaties, van zowat overal in Europa, hebben in de meer dan 70 werkwinkels geparticipeerd. Daarnaast nam “Wombles” de praktische organisatie, zoals catering en logement, voor zijn rekening.

Wat heeft er allemaal plaatsgevonden gedurende de voorbije vijf dagen?
Onze betrachting was om zowel een politiek luik als een socio-cultureel luik te bieden. Hier zou dan het politieke luik vorm krijgen en op een andere plek zou er een soort van informele ontmoetingsplaats, waar men wat kon drinken, gecreëerd worden. Door een aantal problemen echter is alles naar de campus verplaatst. Gedurende vijf dagen hebben we in grote lijnen zes thema’s behandeld: de strijd om zelfbeschikking, de kwestie van de mensen zonder papieren, het probleem van de werkonzekerheid en het interimwerk, de milieuproblematiek, de top van de G8 te Schotland in juli volgend jaar en tenslotte de oprichting van sociale centra en “autonome plekken”, waar mensen naar toe kunnen komen. Daarnaast waren er uiteraard eveneens informele gespreksmomenten.

En dan was er dus ook een socio-cultureel luik ...
... ja, inderdaad. Er werden films geprogrammeerd en elke avond was er een fuif met een aantal optredens. Elke avond kwamen er toch ongeveer 1000 mensen langs, wat ons erg tevreden stemt. Ook op andere plaatsen, de zogenaamde “autonome plekken”, werden heel wat culturele activiteiten georganiseerd, zoals in het sociaal centrum in de Rampartstreet. Zo’n zaken zijn een welgekome afwisseling, tussen alle zware discussies door.

Als je nu terugkijkt op de voorbije week, ben je dan een tevreden man?
Wel kijk, het is altijd mogelijk om zaken beter aan te pakken, maar globaal genomen zijn we best tevreden. Anderzijds wilden we ook niet gewoon een debat met een aantal sprekers, maar eerder een open discussie met alle aanwezigen. Ik ben ook vooral tevreden omdat we een beetje overal in London zo’n 800-tal mensen hebben gelogeerd. Hetgeen wel jammer was, was het feit dat de activisten van “Wombles” zelf weinig inbreng in de discussies hadden, omdat wij uiteraard enorm veel te doen hadden. Ook hadden we graag een soort van structureel overleg gepland van alle thema’s: een soort van samenvatting én een agenda van waaruit we de komende maanden kunnen werken. Enkel bij de discussies rond “werkonzekerheid” en “mensen zonder papieren” is dat gelukt, wat op zich uiteraard ook al een succes genoemd mag worden.

Wat is je mening over het officiële ESF met zijn hoge toegangsprijs van maar liefst € 45,00?
Ja, de commercialisering van politieke samenkomsten is één van de vele punten van kritiek die gemaakt werden betreffende het officiële ESF. Mensen laten betalen voor iets dat ze zelf gecreëerd hebben, ligt voor mij nogal moeilijk. Dat was één van de redenen om een gratis forum zoals “Beyond ESF” uit de grond te stampen. Ook het eten was gratis. Dankzij talrijke giften van allerlei mensen kunnen we de kosten dekken. Op een bepaalde manier staat dit forum scherp in contrast met het officiële ESF, waar de catering én de veiligheid door privébedrijven werden gedaan. Om uit de kosten te komen, moet je dan letterlijk een hoge prijs betalen. Zelfs de locatie, Alexandra Palace, wordt op andere momenten vooral gebruikt om conferenties over handel te beleggen ... Voor mij persoonlijk is het nogal contradictorisch wanneer er op het officiële ESF mensen uit de politiek aanwezig zijn die bepaalde beslissingen nemen waar de anti-globalisten eigenlijk tegen zijn.

Tot slot misschien een reactie op de aanwezigheid van Ken Livingstone, burgemeester van London?
Binnen zijn partij, Labour, waren er zware discussies betreffende het naar hier halen van het ESF, om Labour terug een meer links imago te geven en meer toenadering tot de vakbonden te zoeken. Ken Livingstone is voor ons eigenlijk “het menselijke gelaat van het kapitalisme”. Hij is tegen de oorlog en tegen Bush. In zekere zin is hij wel radicaal, “a maverick”. En dus via dit Londense ESF tracht hij zijn politieke partij een forum te geven om op die manier de sterke (linkse) man van Labour te worden.

Nuance
by DD Tuesday, Oct. 26, 2004 at 12:26 AM

Beyond ESF had inderdaad wel een leuk programma te bieden. Tegelijkertijd verspreidde het ook foldertjes met vreemde info over het ESF. Zo stond er één van de foldertjes te lezen dat het ESF de hedendaagse variant van de sociaal-democratie is. Met andere woorden: niet radicaal genoeg. Nochtans probeert het ESF niets anders te zijn dan een plaats van overleg en ontmoeting, waar er nieuwe netwerken kunnen gevormd worden en waar nieuwe acties en campagnes kunnen vorm krijgen. Binnen dat ESF tref je revolutionairen tot de meest gematigden aan. Als die echter allemaal een eigen boetiekje zouden organiseren omdat ze het onderling niet eens zijn, tja, dan slingeren we onszelf terug naar voor de tijd van het andersglobalisme. Allemaal in het eigen hoekje van het grote gelijk, weinig debat, weinig beweging, en weinig mensen die er iets van merken. Zoals Kris Debruyne zingt: "statement hier, statement daar, niemand wordt er iets gewaar, niemand voelt enig gevaar, de flikken staan te wachten op de boulevard".

Hetzelfde voor die centenprikelen. De toegang tot het ESF blijft een serieus probleem. Toch waren er dit jaar méér initiatieven dan voorheen om het mogelijk te maken voor iedereen om deel te nemen. Mensen die echter én de (zeer beperkte) overheidssubsidies én de toegangsprijzen tot vijand uitroepen zouden gewoon even moeten uitleggen hoe je in Londen zo'n evenement van de omvang van het ESF kan orgiseren zonder de schulden op te stapelen. (statement hier, statement daar, jullie kennen het nu wel...)

esf en uitsluiting
by saralotta Friday, Oct. 29, 2004 at 9:56 PM

"Nochtans probeert het ESF niets anders te zijn dan een plaats van overleg en ontmoeting..."

hmmm... als het ESF niets anders probeert te zijn dan dat, waarom werd er dit jaar tijdens de voorbereidingsvergaderingen zoveel moeite getroost om bepaalde individuen, groepen, kollektieven en hun voorstellen en ideeen uit te sluiten? de hele voorbereiding dit jaar stond in het tegen van een strijd tussen de 'vertikalen' (zoals de Socialist Workers Party) en de 'horizontalen', waarbij de vertikalen alle middelen ingezet hebben om een strakke controle te houden over de toegang tot het ESF.

een beetje naief, beste DD (ofwel heb je het hele proces niet meegemaakt). een ander ESF is mogelijk!

grapjas(je)
by serieus nu Friday, Oct. 29, 2004 at 11:12 PM

Als je het mij vraagt heeft DD het hele voorbereidingsproces van zeer nabij meegemaakt, meer zelfs ....

En jj saralotta, was jij erbij in Brussel, was je erbij in Londen??

Heb jij gebruikt gemaakt van één van tickets van het BSF?? 80 Euro: reis, toeganksticket, Metro inbegrepen?
Of moest het voor jou de TGV zijn om dan in Londen de arme sukkelaar te spelen om aan te klagen dat de burgemeester je gratis met Metro liet reiden???

Maar neen natuurlijk niet, saralotta was natuurlijk één van die werkloze jongeren die een ticket aangeboden kregen aangeboden door het ABVV,....